Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bied zelf op Qualcomm, NXP

Bied zelf op Qualcomm, NXP

 

Als u niet beter zou weten, zou u niet zeggen dat er een bod op NXP Semiconductors ligt.   

 

Het is zelfs niet in één oogopslag duidelijk als ik het volume er bij zet. Zelden vertoond en gezien dit. Echt uniek. 

 

Afgezet tegen de benchmarks ziet het plaatje er zo uit. Het officiële bod van Qualcomm op NXP, want daar hen ik het natuurlijk over, is van 26 oktober 2016. Vanaf september doken steeds hardnekkiger al de geruchten op en vandaar dat ik de grafiek vanaf die maand neem.    

 

Van 110 naar 115 dollar

Niet dringen, wie daar zin in heeft kan nog altijd zijn of haar stukken à 110 dollar per aandeel aanmelden bij Qualcomm. Intussen staat er ruim 115 dollar op het bord. Dat kan u op twee manieren interpreteren, waarbij de een de ander niet uit hoeft te sluiten.

  • De markt eist in ieder geval – slechts 7% van de stukken is aangemeld – dat er een hoger bod komt, of hopen of verwachten een concurrent voor Qualcomm tussen de schuifdeuren. Die is tot op heden niet opgedoken.
  • Speculatief, maar zonder dat bod had NXP nu ook wel op 115 dollar gestaan? Zie de grafiek én de resultaten. Met alle ict-revoluties van nu, waarbij we alles wat los en vast zit volstouwen met chips, kan een high-tech prachtbedrijf nog jaren hard groeien.      

Luister wat dat betreft maar naar directeur Nederland Maurice Geraets van NXP, die vanochtend een half uur lang bij BNR mocht vertellen hoe mooi zijn bedrijf is. Terugluisteren doet u hier vanaf 10:00 uur. Dan Qualcomm. Dat heeft al een jaar lang wel wat anders aan haar hoofd dan het bod op NXP? 

Gisteravond was het ook weer raak. In Taiwan dit keer een dikke boete. Het concern kruist zo'n beetje met iedereen die er toe doet in Silicon Valley – Apple voorop – de juridische degens. U ziet het ook aan de koers in de derde grafiek van boven, dit wordt niet gewaardeerd op de beurs. En dat is zacht uitgedrukt.

Als het in dit tempo doorgaat, zie ik het eerder gebeuren dat NXP op Qualcomm biedt. Meer realistischer: een fusie? De top van het Nederlandse bedrijf vindt toch dat beide bedrijven zó goed bij elkaar pasten? Nou, wat let het. Ja, dat weten u en ik ook wel. Het management wordt héél rijk van een overname.

In hoeverre bedrijven en business naadloos in elkaar passen, weet ik ook niet. Wat ik wel weet, is dat én Qualcomm én NXP zeg maar de pikhouwelen aan de goudzoekers verkopen. Of nu Apple, Amazon, Tesla, Facebook, Alphabet of wie dan ook alle concurrentieslagen wint, NXP en Qualcomm leveren de onderdelen.  

Er is vast een roedel zakenbanken op te trommelen die een mooie constructie verzint. Zo moeilijk hoeft het denk ik niet zijn. Ik zie in Reuters ook dat NXP netto net 3 miljard dollar schuld heeft. Daar kan nog wel een hefboompje op. As we speak is NXP 40 en Qualcomm 80 miljard dollar waard. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links