Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Harde steun

TA: Harde steun

De AEX is sinds de top 537,84 ruim 30 punten gedaald, een verlies van 5,7%. Dit levert op korte termijn een stevige aderlating op.

Voor het eerst in lange tijd vallen, vooral tijdens de dalingen, de hoge omzetten op. Dat is zeker geen bewijs dat beleggers willen blijven zitten. Hoe groot is de schade in het technische beeld?

De AEX-index is fors teruggezakt naar de steun 506,23 van de maartbodems. Vlak daaronder ligt het vangnet 506,05 (gevormd op 20 juli 2015), waardoor we van een harde steun mogen spreken. Zolang de AEX-index hierboven weet te blijven, is de schade te overzien.

Technische Analyse AEX 3 juli 2017

Omzetprofiel verzwakt

Op langere termijn blijft de Nederlandse beurs, zelfs bij recente stevige correctie de beurs binnen de lange termijn opwaartse fase (3e grafiek). Wees er op korte termijn wel op alert dat het omzetprofiel (2e grafiek hieronder) van de beurs verzwakt.

De moneyflow, die de geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft, duikt omlaag. De moneyflow indicator maakt een sterke neerwaartse draai nadat eerder al de stijgende trend werd afgebroken. Dit geeft aan dat er sprake is van uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs.

Moneyflow AEX 3 juli 2017

Dit is voor het eerst sinds vorig jaar zomer dat ik deze ‘paniek’ waarneem. Op de langetermijngrafiek zorgt de recente daling ervoor dat de AEX-index terugzakt naar de voormalige weerstand, gevormd door enkele oude koerstoppen uit 2015 in de zone 506,05-510,55.

Lange termijn positief

Op langere termijn blijft de Nederlandse beurs, zelfs bij de recente stevige correctie, binnen de opwaartse trend die op de bodem van februari 2016 is gestart. Vooralsnog zou elke daling tot aan die voormalige weerstandszone een pullback moeten opleveren. Technisch mag elke grotere correctie zoals de huidige als een koopkans gezien worden.

De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat nog steeds een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie van de beurs. Bovendien noteert de index boven haar 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn), wat eveneens een sterk teken is.

Wat verder opvalt is dat de RSI een zelfde oversoldconditie aangeeft als begin november (toen Trump onverwacht werd verkozen als president van de VS). Ook medio juni, tijdens de Brexit uitslag, noteerde de RSI even in deze oversoldmodus. Beide keren volgden krachtige rallies.

Technische Analyse AEX 3 juli 2017

Herstel mogelijk

Voorlopige conclusie: Met het naderen van de harde steun 506, in combinatie met de sterke langetermijn-uptrend is een herstel niet uit te sluiten. Mijn ‘Buy the Dip’ strategie zou hiermee dus op zijn wenken bediend worden.

Het slechte omzetprofiel echter geeft reden tot zorg, dus vooralsnog is er geen groen licht dat deze dip nu volledig achter de rug is. Ik heb meer bewijs nodig om de koopknop om te zetten.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 32
  2. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20
  3. 30 apr Olieaandelen on the move 34

Gerelateerd

Reacties

286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links