Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veni vidi Vopak

Veni vidi Vopak

Vopak -5,6%?! Soms is er een analistenadvies dat er om onverklaarbare reden hard in hakt. Zo zet Goldman Sachs vandaag Vopak terug naar neutral van buy en 40 van 48 euro: 

Goldman Sachs voorziet in het tweede kwartaal een betekenisvolle verlaging in de Opec-voorraden. Dit leidt volgens de analisten tot een lagere vraag naar opslag en heeft een negatieve impact op de bezettingsgraad. Daarnaast heeft  de hoge vaste kostenbasis een negatief effect op de operationele leverage.

U weet dat voor Vopak de vuistregel is: bij een lage olieprijs is er veel vraag naar opslag (goedkoop inslaan en hopen op hogere prijzen, ofwel speculeren) en bij een hoge juist minder. Dat staat bij de onderneming in neonletters in de voorgevel gegrifd en daarom verbaast mij die koersreactie.

Dit fenomeen is vandaag niet nieuw, er is zeker geen Goldman Sachs voor nodig om ons dit nog een keer uit te leggen en zou ingeprijsd moeten zijn. Niet dus, want de koers hoeft niet gelijk te hebben, maar krijgt het altijd wel. Over de koers gespoken: in hoeverre valt dit fenomeen af te lezen?

Daarvoor neem ik Vopak sinds juni 2014, toen de grote olieprijsdaling begon, versus olie (WTI) in euro's. U kunt de grafiek in twee knippen. In eerste instantie beweegt Vopak grofweg tegen olie in. Nadat het zwarte spul een jaar geleden bodemde, loopt het aandeel min of meer in de pas. 

 

 

Stockpick?

Zet ik die twee ook nog even naast de AEX. Grappig, Het had wat voeten in aarde, maar per saldo loopt het fonds redelijk in de pas met de AEX, ondanks dat er sinds juni 2014 een hoop te doen was op de oliemarkt.

 

 

Intussen staat het Goldman Sachs-koersdoel van 40 euro al bijna op het bord. Schuim ik Reuters nog even af, want is het fonds niet een leuke stockpick aan het worden? Kan, maar het druipt niet van de fundamentals af. Als ik het onder één noemer moet samenvatten, wordt er min of meer stilstand verwacht.

Echt goedkoop is Vopak niet en u krijgt een mooi, maar zeker geen dik dividend. En of het fonds echt een hedge is tegen een olieprijsdaling? Het loopt meer hand-in-hand met de brede aandelenmarkt, lijkt het.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2017 18:41

    Wat een gewichtig doende bla bla taal van Goldman Sach die zeker zelf even goedkoop wilde inkopen. "Daarnaast heeft  de hoge vaste kostenbasis een negatief effect op de operationele leverage"

    Dat olietankopslag bedrijven hoge vaste kosten hebben, wisten we gisteren al en daar is lagere school en gezond verstand voor nodig. Dan die operationele leverage: duidelijk onnodig gewichtig doen door de stagiair analist ofzo. Niet serieus te nemen. Beetje zelf een begrip invoeren en dan duur doen richting de "domme" buitenwacht.

    Toch dank Goldman Sachs. Ik heb er tegen een mooi prijsje een paar weer eens ingekocht.

    Groet, Jonas
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links