Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Extra: Kei Nikkei

Speciaal op verzoek van de IEX Koffiekamer houd ik de Nikkei 225 weer eens tegen het licht. Mijn eerste conclusie luidt dat het patroon van hogere toppen en bodems nog steeds intact is, ofwel de index beweegt netjes in een opwaartse trend.

Kortgeleden gaf de Japanse graadmeter een technisch koopsignaal af, toen ze succesvol door de horizontale weerstand brak rond 17.600. Zoals in de grafiek is aangegeven, was deze barrière gebaseerd op een oude top van begin vorig jaar.

Het neerwaartse risico lijkt in de komende periode beperkt tot aan ditzelfde niveau, gelet op de technische wijsheid dat oude weerstand nieuwe steun wordt.

Een tweede indicatie dat ik de zone 17.600 als eerste vangnet mag aanmerken, is de steuntrendlijn die onder het koersverloop sinds november vorig jaar. In de onderstaande grafiek is dat die schuin oplopende, dikke rode lijn.

Richtpunten
De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) vertelt ook het verhaal van dat de onderliggende trendmatige beweging onveranderd van kracht is. Zoals ik in de grafiek van deze indicator aangeef, liggen de bodems halverwege de bandbreedte. Bovendien kost het de RSI geen enkele moeite om topwaarden neer te zetten.

Voor de berekening van eerste richtpunt grijp ik terug naar de bodem van halverwege 2006. Een blik op de lange termijngrafiek leert mij dat dit dieptepunt is neergezet op een correctieniveau van de opgang, die in de eerste maanden van 2005 werd ingezet:

  • Op basis van de extensietechniek bepaal ik een eerste richtpunt rond 18.235. Kijk ik nog langer, dan lijkt die 18.235 een eerste halte en niets meer dan dat,
  • Het volgende richtpunt op basis van de extensietechniek komt uit op 20.820. Deze berekening impliceert dat de Nikkei 225 weer onderweg is naar haar topwaarden uit 1997 en 2000.

    Verder omhoog
    Een stijging tot aan deze tweede zone lijkt mij voor 2007 een reële mogelijkheid. Toen de Nikkei 225 door de zone 17.600 brak, rolde ze niet alleen de weerstand op die was gebaseerd op de vorige top, maar ook de neerwaartse trendlijn over de toppen uit 1996, 2000 en 2006. Nu de index zich hiervan heeft ontdaan, kijk ik verder omhoog.

    Samenvattend stel ik dat het koersbeeld voor de Nikkei 225 nog steeds krachtig oogt. Dit blijft zo, zolang de graadmeter zich handhaaft boven 17.600. Mijn korte termijn richtpunt is 18.235, voor dit jaar plak ik ene geel papiertje op mijn scherm met 20.820.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 21 februari 2007 13:01
      Meneer Nikken,

      Hartelijk dank voor uw moeite,tenslotte was ik het die het verzoek deed.....

      Paar kleinigheidjes;De RSI die u doorgaans plaatst bij uw grafieken ontbreekt.

      En de rode opgaande steuntrendlijn waar u het over heeft in uw analyse is niet ingetekend....

      "Een tweede indicatie dat ik de zone 17.600 als eerste vangnet mag aanmerken, is de steuntrendlijn die onder het koersverloop sinds november vorig jaar. In de onderstaande grafiek is dat die schuin oplopende, dikke rode lijn"

      Voor mij niet zo erg want ik maak zelf mijn grafieken maar het zou wellicht verwarring betekenen voor andere lezers.

      Nogmaals hartelijk dank voor de genomen moeite.

      gr

      Ab
    2. [verwijderd] 21 februari 2007 15:37
      Vrees voor terugkeer SARS-virus in China
      PEKING - De autoriteiten in China zijn bevreesd dat het beruchte SARS-virus terugkeert en opnieuw een epidemie kan veroorzaken. Vooral in de provincie Guangdong (Kanton), in 2002 de haard van de grote epidemie, zijn er zorgen over de weer toegenomen illegale handel in civetkatten. Deze dieren, destijds verhandeld op dierenmarkten voor consumptie, waren de bron van de besmetting op mensen.

      Het fokken, verhandelen en eten van civetkatten is sinds januari 2004 verboden in Guangdong. Uit recente inspecties is evenwel gebleken dat er nog altijd civetkatten worden verhandeld door restaurants. Het gaat om kleine aantallen dieren, maar er is wel reden tot zorg, aldus Chinese media woensdag.

      www.telegraaf.nl
      wo 21 feb 2007, 14:12

      Ik hoop niet dat dat roet in het eten gaat gooien?
    3. [verwijderd] 20 maart 2007 15:48
      "Samenvattend stel ik dat het koersbeeld voor de Nikkei 225 nog steeds krachtig oogt. Dit blijft zo, zolang de graadmeter zich handhaaft boven 17.600"
      ---------------------------------
      Inmiddels zijn we hieronder terechtgekomen.....

      Meneer Nikken is er aanleiding om uw visie te herzien....of niet?

      gr

      Ab
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links