Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar stopt de daling?

AEX kan nu dalen tot 400-409.

De AEX maakt Een enorme vrije val waarbij de steunpunten zonder moeite worden gebroken. Dit is de vierde correctie van dit jaar. De AEX viel in enkele dagen tijd terugl vanaf de recente 452 tot aan de intraday-bodem van 418,80 van gisteren. Een daling van 33 punten, ofwel ruim 7%.

Waar stopt deze vrije val? Mijn eerdere uitgangspunten in de afgelopen dagen werden snel teniet gedaan door de marktbewegingen. Gisteren verwachtte ik voorbeurs nog een omkeerpunt rond de 426. Een intraday-overshoot was nog wel mogelijk.

De AEX opende direct met een gap onder de 426 en viel in de loop van de dag steeds verder weg. Opnieuw was er sprake, net als in eerdere dagen, van een neerwaartse versnelling in de loop van de dag.

 

Verzwakking

De neerwaartse doorbraak van enkele steunpunten en het 200-daags en 50-daags gemiddelde van twee dagen geleden zorgde voor de eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld. Deze niveaus waren te vinden in de zone 437 tot 441.

Hierna was een terugval mogelijk tot maximaal de 426-steun. Tenminste dat was mijn uitgangspunt na deze verzwakking. De doorbraak hieronder zorgde gisteren voor een verdere verzwakking in het kortetermijnbeeld waarna direct bijna het volgende steunpunt in de AEX werd opgezocht, bij 418.

Bij 418 ligt een horizontaal steunpunt en het 50%-Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de bodem van 378,50 en de jaartop van 458.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Niets aan de hand

In het langetermijnbeeld is nog niets aan de hand. De grote omkeer en bodemsignalen die in het eerste kwartaal plaatsvonden zijn nog steeds geldig. Die zijn ook belangrijker voor het technische beeld voor de komende maanden dan de kortere bewegingen.

Destijds wisten veel aandelenindices belangrijke langetermijnsteunpunten te testen, zoals de sinds 2009 stijgende bodemlijnen. Ook werden grote bodempatronen gevormd op de maandgrafiek zoals hammers en bullish engulfings.

Uiteindelijk werd veelal in februari de definitieve langetermijnbodem bevestigd met de doorbraken door de dalende toppenlijnen. Om het langetermijnbeeld te doen verslechteren is nog een aanzienlijke verdere daling nodig.

Buitengrenzen bepalen

In het middellangetermijnbeeld trad een wel een verzwakking op met de doorbraak door de 426. Hiermee werd de krachtige opgaande trend in dit tijdstermijn verzwakt doordat het 38,2%-niveau neerwaarts werd gebroken. Bij de 426 lagen ook:

  • de vorige bodems van de afgelopen maanden
  • de neklijn van een toppatroon

In mijn visie is de AEX nog steeds bezig met zijn zoektocht naar de buitengrenzen van de stijgende middellangetermijntrend. Maar deze verdere daling zorgt er wel voor dat deze trend aanzienlijk minder steil zal verlopen in de komende maanden.

Dit zorgt ervoor dat mijn eerstvolgende doel van 475 aanzienlijk langer op zich zal laten wachten. De vraag is of dit doel überhaupt in de komende zomermaanden al op de borden zal komen.

Een test van dit niveau blijft overigens nog steeds mijn uitgangspunt alleen de tijdstermijn is hiermee veranderd.

Steun bij 418

 

Wat mogen we op korte termijn verwachten? De vrije val door een groot aantal belangrijke weerstanden zoals de genoemde gemiddelden en de 426-grens zorgde voor een verdere verzwakking in dit beeld. Het volgende steunpunt bij 418 is inmiddels bijna getest maar er is wel sprake van een oversold-conditie.

De kans op een rebound in de komende dagen is dus groot. Wel is het verdere verloop in de komende paar weken afhankelijk van de kracht van deze rebound. Er is namelijk door deze vrije val nog geen dalende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld te zien en een rebound zou hiervoor kunnen zorgen.

Pas een structureel slot boven de 426 zou het grote hoofd-schoudertoppatroon neutraliseren. Zolang dat niet gebeurt, is de kans op een verdere daling in de komende anderhalve week naar de zone 400 tot 409 mogelijk.

Let op het 432-niveau

Boven de 426 treedt dus een eerste verbetering op en lijken de scherpe kantjes van deze vrije val te verdwijnen. Toch is dan ook nog steeds niet de kou uit de lucht. Verdere verbetering treedt op als de tweede en gisteren gevormde gap tussen de 424,50 en 427,70 wordt gesloten.

Bevestiging dat de kans groot is dat een bodem is gevormd, zal pas plaatsvinden zodra het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze vrije val wordt gebroken. Dit niveau ligt momenteel bij 432.

De AEX moet dus een behoorlijke opwaartse beweging maken om meer duidelijkheid te geven dat een belangrijke middellangetermijnbodem is gevormd. Zolang dat niet gebeurt, blijft meer neerwaartse druk mogelijk. Belangrijke te breken punten liggen dus bij 426 en 432.

Pas boven de 432 lijkt de echte kou van deze daling uit de lucht te zijn en kunnen we het vizier weer verder opwaarts richten. Boven de 426 wordt het toppatroon geneutraliseerd en verdwijnen de scherp kantjes van deze vrije val.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.003 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 51 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juni 2016 08:47
    Subject: TA - Moderne kwakzalverij.

    U kent mijn visie: ook u kunt schrijven dat de beurs gaat stijgen en als niet, gaat zakken… u heeft altijd gelijk! Met liniaal en potlood zeggen waar de beurs naar toe gaat…?: moderne kwakzalverij.

    En die Bas weer (die zo veel van u op het verkeerde been zette)…

    Naast al de negatieve koersontwikkelingen blijf ik, net als Bas, optimistisch voor dit jaar. Dit omdat de Wereldbank nog altijd een groei van 2,4% voorspelt en vele bedrijven het hartstikke goed doen.

    En wat is het alternatief? Geld op een spaarrekening?

    Hoe dan…? Ik doe dit door mijn aandelen goed te spreiden: ‘market cap’; ‘sector’ en ‘continenten’.
    Hierna bepaal ik: • een doel (%); • koop bedrijven die ik begrijpt; • volg mijn strategie.
    Bijv. : ik koop een bepaald aandeel voor X en verkoop, na een xx % winst, voor Y en zet een stoploss.

    Het ‘juiste moment ’ van de markt bepalen is echt nutteloos! Laat je nie gek maken door de Bassen van deze werled.
    Zie maar hoe vaak Bas je ‘op het verkeerde been’ zet met zijn lijntjes trekken. En ook zijn teksten: “het kan omhoog maar ook omlaag” en “Ik was niet uitgegaan van deze verzwakking en dacht de neerwaartse ruimte beperkt was..”. En die Bas? … ja, die heeft dus altijd gelijk met het kan ‘vriezen en / of dooien’.

    Is het risico van beleggen toegenomen? : Verkiezingen, Brexit, Frankrijk… ‘you name it and it never stops’.

    TA suggereert om steeds maar je portefeuille (je aandelen) te muteren (buy / sell momenten).
    Zelf ben ik van mening dat dit, mede door de hoge kosten, eigenlijk weinig oplevert. Als je Bas zijn advies volgt, nou dan zijn (waren) de rapen gaar.

    Met een goede strategie, wellicht wat meer een buy en hold en wat minder steeds ‘in / uit’, zal je, zo denk ik, winnaar doen zijn.

    Kies de juiste bedrijven / fondsen / trackers, want de kansen voor aandelen, zeker zolang de inflatie laag is, zijn nog steeds erg goed.

    Misschien hebben jullie wat aan mijn ‘positieve’ mening / visie ook al ben ik niet zo een voorstander van het lijntjes trekken om vervolgens dan daarmee je buy en sell te bepalen.

    Succes.

    PS: bedankt een ieder, ook Bas, voor zijn bijdrage op dit forum. Vele teksten van jullie zijn beslist het lezen waard (ook al schrijven er een paar onverlaten veel onzin).
  2. [verwijderd] 15 juni 2016 08:52
    quote:

    hawaii schreef op 15 juni 2016 08:47:

    Subject: TA - Moderne kwakzalverij.

    U kent mijn visie: ook u kunt schrijven dat de beurs gaat stijgen en als niet, gaat zakken… u heeft altijd gelijk! Met liniaal en potlood zeggen waar de beurs naar toe gaat…?: moderne kwakzalverij.

    En die Bas weer (die zo veel van u op het verkeerde been zette)…

    Naast al de negatieve koersontwikkelingen blijf ik, net als Bas, optimistisch voor dit jaar. Dit omdat de Wereldbank nog altijd een groei van 2,4% voorspelt en vele bedrijven het hartstikke goed doen.

    En wat is het alternatief? Geld op een spaarrekening?

    Hoe dan…? Ik doe dit door mijn aandelen goed te spreiden: ‘market cap’; ‘sector’ en ‘continenten’.
    Hierna bepaal ik: • een doel (%); • koop bedrijven die ik begrijpt; • volg mijn strategie.
    Bijv. : ik koop een bepaald aandeel voor X en verkoop, na een xx % winst, voor Y en zet een stoploss.

    Het ‘juiste moment ’ van de markt bepalen is echt nutteloos! Laat je nie gek maken door de Bassen van deze werled.
    Zie maar hoe vaak Bas je ‘op het verkeerde been’ zet met zijn lijntjes trekken. En ook zijn teksten: “het kan omhoog maar ook omlaag” en “Ik was niet uitgegaan van deze verzwakking en dacht de neerwaartse ruimte beperkt was..”. En die Bas? … ja, die heeft dus altijd gelijk met het kan ‘vriezen en / of dooien’.

    Is het risico van beleggen toegenomen? : Verkiezingen, Brexit, Frankrijk… ‘you name it and it never stops’.

    TA suggereert om steeds maar je portefeuille (je aandelen) te muteren (buy / sell momenten).
    Zelf ben ik van mening dat dit, mede door de hoge kosten, eigenlijk weinig oplevert. Als je Bas zijn advies volgt, nou dan zijn (waren) de rapen gaar.

    Met een goede strategie, wellicht wat meer een buy en hold en wat minder steeds ‘in / uit’, zal je, zo denk ik, winnaar doen zijn.

    Kies de juiste bedrijven / fondsen / trackers, want de kansen voor aandelen, zeker zolang de inflatie laag is, zijn nog steeds erg goed.

    Misschien hebben jullie wat aan mijn ‘positieve’ mening / visie ook al ben ik niet zo een voorstander van het lijntjes trekken om vervolgens dan daarmee je buy en sell te bepalen.

    Succes.

    PS: bedankt een ieder, ook Bas, voor zijn bijdrage op dit forum. Vele teksten van jullie zijn beslist het lezen waard (ook al schrijven er een paar onverlaten veel onzin).

    Nou bedankt.... :-(

    Maar u vertelt niks nieuws....
  3. herbie bell 15 juni 2016 08:56
    wat een onzin en zoals Bas aan alles een draai geeft kan ik het ook. Als het niet stijgt zal het wel dalen... Oei en wat nu... En die grafieken zijn eerder een moderne Picasso dan een wetenschappelijk document. Nogmaals de AEX stelt niets voor op wereldvlak en steunlijnen, punten die breken op de AEX van nul en generlei waarde.
  4. Dizzident 15 juni 2016 08:57
    quote:

    hansfl schreef op 15 juni 2016 08:54:

    En wat is het alternatief? Geld op een spaarrekening?

    ------

    Dan weet je in ieder geval zeker dat je het terug krijgt. Onvoorstelbaar in wat voor droomwereld de meesten leven.

    At one point it will not be about the return on your money but about the return of your money.

    Weet je dat zeker? Kijk maar eens wat er met Cyprus is gebeurd - alles werd afgeroomd door de EUSSR.

    Een kat in 't nauw (oftewel de EU) maakt rare sprongen.
  5. [verwijderd] 15 juni 2016 09:05
    quote:

    hansfl schreef op 15 juni 2016 08:54:

    En wat is het alternatief? Geld op een spaarrekening?

    ------

    Dan weet je in ieder geval zeker dat je het terug krijgt. Onvoorstelbaar in wat voor droomwereld de meesten leven.

    At one point it will not be about the return on your money but about the return of your money.

    Nou bedankt.... :-(

    Maar u vertelt niks nieuws....
  6. [verwijderd] 15 juni 2016 09:07
    quote:

    MaxR schreef op 15 juni 2016 09:03:

    Vind de koopbereidheid tegenvallen.
    Maar as expected, kleine plus en verder oersaai tot aan vanavond.

    Nou als jij zo dik in je putjes zit is het niet oersaai. Misschien toch iets minder aantallen als geschetst?

    Hier is het zeker niet oersaai hoor.
  7. [verwijderd] 15 juni 2016 09:09
    quote:

    Alex XNL schreef op 15 juni 2016 09:07:

    [...]

    Nou als jij zo dik in je putjes zit is het niet oersaai. Misschien toch iets minder aantallen als geschetst?

    Hier is het zeker niet oersaai hoor.
    Ik doel op het koersverloop voor de rest van de dag, cb dagen zijn meestal saai. Afgezien van de voor jou prima plus.
1.003 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 51 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links