Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overname OCI afgeketst

Overname OCI afgeketst

De deal die OCI gesloten had met het Amerikaanse CF Industries is afgeketst, zo werd vanochtend bekendgemaakt. Als reden werd gegeven de veranderde Amerikaanse regelgeving op het gebied van belastingwetgeving. De zogenaamde tax inversion is de Amerikaanse overheid een doorn in het oog.

Grote Amerikaanse multinationals nemen een bedrijf in een land met een lagere belastindruk over en verplaatsen hun hoofdkantoor daar naar toe. Gevolg: een lagere belastingdruk. Dat wordt ook wel synergie genoemd, getuige het persbericht van OCI vanochtend.

Toch is het afketsen van deze deal wel redelijk onverwacht, want beide partijen waren al enige tijd in overleg met de regelgevende instanties en hebben in een eerder stadium al de domicilie van het nieuw op te richten bedrijf moeten wijzigen van Groot-Brittannië naar Nederland.

Beroerde markt

In de meststoffensector gaat het nog steeds beroerd, en hoewel sinds begin dit jaar voor veel grondstoffen de prijzen al behoorlijk stegen, is voor de kunstmestsector dat nog niet het geval. Kijk naar de afzetprijzen van de producten die OCI levert:

Benchmark prices

 

Afgezien van minder belastingvoordelen waren er dus nog wel wat andere redenen voor CF Industries om de voorgestelde fusie te laten springen.

Bad timing?

Vanaf het moment van aankondiging van het bod (juli 2015) is de koersontwikkeling van beide bedrijven zuidwaarts gegaan. Door de verdere daling van de prijzen in de sector werd de deal steeds belangrijker voor OCI, dat nogal een zware schuldenlast (4,6 miljard dollar) met zich mee torst.

Omdat de overname, of fusie, zo u wilt, voornamelijk met aandelen zou worden gefinancierd, danste de koers van OCI mee op de muziek van CF Industries.

Procentuele koersontwikkeling CF en OCI sinds aankondiging fusie
> Procentuele koersontwikkeling CF en OCI sinds aankondiging fusie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dat een overname soms afketst, is part of the game, maar blijft altijd weer pijnlijk. In dit geval blijft de schade nog beperkt, omdat er niet op grote schaal al is ingespeeld door financiële partijen.

Ik herinner me uit de oude doos nog een afgeketste fusie tussen twee uitgeverijen waar beurshandelaren op de vloer miljoenen mee verloren, omdat jan en alleman daar op ingespeeld had.

Monsanto en Syngenta

Sommige overnames lopen gesmeerd, anderen wat minder. Bij TNT Express heeft het ook lang geduurd voor de laatste procenten uit de koers waren, al zal dat ook te maken hebben gehad met een gezond wantrouwen nadat een eerdere overname door UPS niet doorging.

Ook UPS verschuilde zich achter de toezichthouder, maar vaker geldt: waar een wil is, is een weg. In dat kader is het aardig om de overnamesoap rond Monsanto en Syngenta eens te volgen, twee illustere namen uit de wereld van de veredelde zaden.

Chemchina biedt momenteel 465 dollar voor het Zwitserse Syngenta. Syngenta kreeg eerder een bod van Monsanto maar wees dat bod af. Onzekerheid over de goedkeuring van regelgevende instanties, met de daarbij behorende lange doorlooptijd, maakt dat de koers van Syngenta 13 tot 15% onder het bod blijft liggen.

Bayer en Monsanto

Zelfs speculatie dat Monsanto een hernieuwd tegenbod zou willen doen krijgt de koers niet hoger. En ondertussen ontving datzelfde Monsanto vandaag een officieel bod van Bayer.

Vorige week maakte Monsanto al bekend door Bayer benaderd te zijn, en vandaag kwam Bayer door met het officiële bericht, en de prijs ( 122 dollar) die het wil betalen. Ook hier is de uitkomst van een en ander zeer ongewis.

Management dat niet wil, regelgevende instanties, veranderende marktomstandigheden en in dit geval zelfs internationale politiek kunnen nog op allerlei manieren roet in het eten gooien.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Riddler1985 23 mei 2016 16:40
    quote:

    Biobert schreef op 23 mei 2016 13:55:

    [...]

    Nu een goed moment om in te stappen, gelet op de forse koersdaling?????
    ik heb bijgekocht op 12,30 vanmorgen. Iets te vroeg.

    Het voordeel van de soorten kunstmest van OCI is dat deze moeten blijven toegepast worden, dus je slaat niet als boer een jaar over.

    Ik vraag mij af hoeveel kosten OCI heeft gemaakt en hoeveel ze dus van de 150miljoen dollar overhouden.
  2. Biobert 23 mei 2016 17:19
    quote:

    Riddler1985 schreef op 23 mei 2016 16:40:

    [...]ik heb bijgekocht op 12,30 vanmorgen. Iets te vroeg.

    Het voordeel van de soorten kunstmest van OCI is dat deze moeten blijven toegepast worden, dus je slaat niet als boer een jaar over.

    Ik vraag mij af hoeveel kosten OCI heeft gemaakt en hoeveel ze dus van de 150miljoen dollar overhouden.
    Bij een sterk dalende koers van een aandeel zoals vandaag bij OCI koop ik over de dag heen gespreid bij in circa vijf transacties totdat ik mijn maximum te kopen aandelen heb bereikt. Dan heb ik wel meer aankoop kosten maar dat verdient zich meer dan terug in een steeds lagere aankoopkoers. Als de koers intussen weer stijgt bereik ik mijn maximum aantal niet maar heb ik koerswinst. En dat geeft ook vreugde.
  3. [verwijderd] 23 mei 2016 20:13
    Het roet in de conclusie van het saaie, maar desondanks zeer leeswaardige

    "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel"

    "Management dat niet wil, regelgevende instanties, veranderende marktomstandigheden en in dit geval zelfs internationale politiek kunnen nog op allerlei manieren roet in het eten gooien."

    heeft in de geschiedenis van de mensheid voor de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone uiteraard alles te maken met een moordende concurrentie in de ivoren torens aan de top waarin

    "Eten of gegeten worden"

    in de mondiaal over de wereld uit te rollen verdienmodellen i.h.k.v. voor de mensen "toegevoegde waarden" de boventoon voert,

    welk grootschalige dynamische gebeuren in de woon- en verblijfplaatsen van de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone ertoe leidt dat alle papa en mamazaken uit het straatbeeld verdwijnen,

    zodat op een gegeven moment in het over de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone neerdalende roet alleen de sterksten het straatbeeld zullen bepalen,

    waaronder uiteraard de mooie McDonald's horecazaken, de mooie Apple winkels en de mooie Mediamarkten!?!

    Waar uiteraard niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone tot het einde der tijden al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree,

    immers het enige wat de mensheid om kwart over 12 in goede orde nog rest,

    bezwaar tegen kan hebben!?!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links