Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altice of KPN?

Altice of KPN?

 

Wie ze twee jaar geleden bij de beursgang kocht, weg legde en nu eens weer kijkt, is zeer tevreden. Dikke koersverdubbeling. Dat geldt natuurlijk ook voor zij die ze twee jaar geleden kochten en vervolgens iedere dag keken, maar die zijn intussen twintig jaar ouder geworden.

Boom & bust: ja, Altice heeft het dik en dik voor elkaar gekregen om in twee jaar een echte telecomgrafiek neer te zetten. Zo valt er wel weer wat te kiezen op het Damrak en hoe:

  • KPN dat voorzichtig manoevreert, vooral kosten bespaart, een dividendje van een stuiver betaalt en vooral géén Wilde Plannen heeft en Groot Denkt. Een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-telecom. En hopen op en duimen voor een overnamebod
  • Altice heeft alleen maar Wilde Plannen en Denkt Allen Maar Groot, zo lijkt het wel. Het concern wil de wereld veroveren en geen zee gaat te hoog (lees: schuld) voor megalomane CEO Patrick Drahi. Ja megalomaan, want sinds die 3+1 split (S) ligt alle macht bij hem.

Of u liever een wat defensieverige telecom hebt, of een groeiaggressieveling: de keuze is aan u. Ironisch trouwens dat de (teruggerekende) koers bijna van 35 euro deed. Zet daar het woordje miljard achter en u hebt de schuld van Altice.

 

 

De KW4-cijfers van Altice worden vandaag lauw ontvangen. OK, er staat -5% op het bord, weet ik ook wel, maar bij Altice moet u de komma altijd een cijfertje opschuiven. Noem het een reversed quote split. Wat zeg maar bij een normaal aandeel een daling is van -0,5% is bij Altice -5%.

Da's echt niet overdreven hoor. Hier de koersgrafiek sinds de beursgang twe ejaar geleden versus KPN en de AEX, die echt niet zo stil stonden als de grafiek suggereert...

 

 

Schuldengebergte

Bij de beoordeling an de cijfers, die min of meer in de prik zijn van de analistenverwachingen, moet u eigenlijk maar op drie dingen letten: schuld, omzet en lukt het concern het alle nieuwe aanwinsten te integreren? Om met het laatste te beginnen: Drahi kan meer kunstjes dan alleen maar overnemen.

Hoeveel bedrijven kocht Altice sinds de beursgang wel niet? Op de een of andere manier weet door de bank genomen het concern bij al die bedrijven meer winst op minder omzet te behalen. Overigens is omzetdaling bij een telecom on-steroids als Altice op den duur niet vol te houden.

Cashflow is cruciaal voor investeringen en schuld betalen en aflossen, maar Altice verwacht stagnatie dit jaar. Wellicht dat dit de koers nog het meest parten speelt, want bij zulke aandelen, waar eigenlijk niemand echt goed naar de cijfers zelf durft te kijken, is de outlook altijd cruciaal.

Voornaamste molensteen om de nek is de schuld van Altice, waarmee ze al die overnames heeft gefinancierd. Wellicht is hier zelfs een klein beetje goed nieuws. De koers ging in ieder geval hard vorige week tijdens het ECB-rentebesluit en dit is wat Beurswijzer er vandaag over schrijft:

Dan de schuldenberg: de totale geconsolideerde schuld van Altice bedraagt 35,5 mrd EUR, wat een net debt/ebitda ratio geeft van 5,33. De gemiddelde rentevoet ligt rond de 5,5%. Topman Drahi kwam vorig jaar in moeilijkheden en moest een gedeelte van zijn aandelenpakket verkopen.

Altice kan nu waarschijnlijk profiteren dat de ECB bedrijfsleningen gaat opkopen. Niet dat ze leningen van Altice na zal jagen, verre van dat, maar als de meest veilige bedrijfsleningen naar de balans van de ECB verdwijnen zullen alle andere wellicht een stukje qua risico opschuiven.

Kortom, dat schuldenprobleem gaat misschien even in de ijskast. Nu die omzet nog en zo is er altijd wel risico bij Altice. U kunt altijd zo naar KPN uitwijken zonder sectoren in uw porto overhoop te hoeven gooien. En vice versa als u wat meer actie in uw overzichten wil.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 maart 2016 12:37
    Altice heeft debt/ebitda ratio van 5,33.

    KPN debt/ebitda ratio 2,5. Even opletten of het wel helemaal dezelfde vergelijkingsbasis is (bruto, net debt etcetera). Maar toch lijkt het heel wat beter. Ze willen (en kunnen) de schulden nog verder terug brengen.

    Dat kan Altice niet want die zitten er tot hun nek in.
  2. RAUL 15 maart 2016 14:22
    quote:

    Zodan schreef op 15 maart 2016 12:15:

    KPN moet je pas boven 3,66 kopen, aldus de charts
    € 3,66 ???? Daar staat de koers binnenkort ook boven. En dan krijgen de aandeelhouders de volgende maand ook nog een heel leuk dividend uitgekeerd. En heel veel meer dan die (grijp)stuiver die Arend Jan in zijn column noemt.

    AJ, je moet wel beter jouw huiswerk doen. Of meer in detail de posts op de twee KPN fora volgen.:-)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links