Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Potje met Fed

Vooruitblik: Potje met Fed

 

Als zelfs zulke sites hiermee openen, kunnen we misschien van Peakdraghi gaan spreken? Het is niet nieuw dat de ECB haar monetaire politiek midschips sparen en pensioenen raakt, maar ineens begint het blijkbaar door te dringen bij zeg maar algemene media en het grote publiek.

 

 

Als belegger of handelaar kunt u zich daar ook het hoofd over blijven breken, maar de wereld, beurzen en markten draaien door. Woensdag neemt de Fed een rentebesluit en voorzitter Janet Yellen geeft een persconferentie. Huishoudelijk: uurtje eerder dan normaal, zomertijd alweer in de VS.

Nee, woensdag nog niet een renteverhoging, volgende maand ook nog niet, maar in juni dan? Het hele verhaal in één Bloomberg-plaatje. De markt gokt nu op zijn vroegst in juni.

 

 

Vooruit, twee plaatjes, want de Amerikaanse rente loopt ook duidelijk op. Reuters omschrijfthet prachtig hoe egenlijk in een maand tijd het hele Fed-sentiment op de beurs is gedraaid. Begin februari geloofde bijna niemand meer dat dit jaar de rente nog verder wordt verhoogt:

Barely a month ago Federal Reserve Chair Janet Yellen cut an isolated figure in her semi-annual testimony to Congress, forced to defend the U.S. central bank's data-dependent approach while around her stocks plunged and oil prices sagged.

But a recent string of positive economic news has dragged markets back closer to the Fed's overall outlook, allaying recession fears and suggesting the Fed will have more credibility when it says further rate hikes this year remain on the table.

 

 

Boot missen

Dat er mogelijk dit jaar toch meer Fed- renteverhogingen in het vat zitten dan iedereen tot voor kort dacht, duidt er op dat Amerikaanse economie wellicht beter, of minder slecht draait dan we vreesden. Dat is wel het leuke aan dit rentebesluit, we krijgen enorm veel verse data mee.

Nog voor het rentebesluit woensdag om 19:00 uur krijgen we de laatste Amerikaanse inflatiecijfers, detailhandelsverkopen over februari en al de New York Fed index (Empire State Manufacturing Index) over deze maand. Let vooral op inflatie, die wat hoger neigt de laatste tijd.

De Fed komt woensdag ook met nieuwe groei-, werkgelegenheids én inflatieschattingen. Kortom, zorg dat u tegen die tijd ECB en president Mario Draghi uit uw hoofd hebt gezet, want anders kan u de boot wel eens missen. Achterhoedegevechten leveren ook zelden rendement op.

Want dat bedoel ik met boot. U kunt menen dat de markten bubbelen met idioot dure en negatief renderende obligaties en aandelen die oplopen terwijl de winsten dalen. Het kan ook zijn dat ze nu al economisch en winstherstel inprijzen, dat we pas over een halfjaar tot een jaar echt zien.

Let daarvoor op leading indicators en vroegcyclische aandelen zoals commodity-bedrijven, technologie en uitzenders. Aantrekkende grondstofprijzen kunnen nu al op herstel duiden. Olie, goud en ijzerts weet u intussen, ik doe Dr. Copper er bij. Iets van +15% sinds de bodem.

 

 

Fed versus ECB

Mochten de economie en de grondstofprijzen inderdaad aantrekken, dan is dat leuk voor de winsten van bijvoorbeeld vooral Royal Dutch Shell en ArcelorMittal. Dan is de AEX meteen al een stuk minder duur. Hoeft allemaal niet, het kan wel en houd zeker rekening met dit scenario.

U zal namelijk niet de eerste zijn sinds de bodem van maart 2009 die de boot mist op de beurs, omdat het grof afgerond niks was, niks is en niks wordt. Mocht de boel dan eindelijk toch eens in elkaar plumpuddingen - het wordt al zo lang en zo veel voorspeld - dan heb ik niks gezegd :-)

Niettemin wordt het wel heel leuk zo op de beurzen met een Fed die verhoogt en de ECB die nog vol op het monetaire orgel gaat. Ik zou zeggen dat de dollar dan duur wordt en er enorme renteverschillen ontstaan tusen EU en VS. Dit klinkt echter zo logisch, dat het wel niet zal gebeuren.

Nog meer centrale bankgedoe deze week: de Bank of Japan neemt ook een rentebesluit (en deelt weer gratis geld uit?) en ook de Bank of England laat (weer niks) van zich horen. In het VK gaat de discussie ook meer over al dan geen Brexit dan over de rentes en de gouverneur is duidelijk tegen.

Verder zijn er vandaag Duitse deelstaatverkiezingen, ofwel een eerste, echte test van Bondskanselier Angela Merkel en haar CDU sinds haar Wir schaffen das vorige zomer. De uitslag kan zeker impact hebben op de euro en aandelen- en obligatiekoersen als de keuzes erg verrassen.

Agenda

Het Fed-rentebesluit is natuurlijk de Klapperrr van de Week, met de Amerikaanse consumentenprijzen een paar uur eerder als voornaamste leading indicator van die ingreep. De komende week in vogelvlucht:

  • KW4-cijfers zijn er nog van Altice, GrandVision, IMCD, Brill, AND, DPA en Probiodrug
  • Buitengewone aandeelhoudersvergaderingen zijn er van Ahold (fusie Delhaize) en Delta Lloyd (claimemissie van al dan niet 600 miljoen euro)
  • SnowWorld gaat op het einde van de winter ex-dividend, net als Eurocastle
  • Laatste handelsdag TenCate
  • Vrijdag is het Quadruple Witching Day, ofwel expiratie van dag-, week, maand- en kwartaalopties
  • In het buitenland zijn er nog KW4-cijfers van onder meer BMW, Oracle en Lufthansa
  • Interessante cijfers uit de VS: inflatie, detailhandelsverkopen, industriële productie en bedrijfsvoorraden over februari en voorlopende indicatoren NAHB huizenmarktindex, consumentenvertrouwen Michigan en New York en Philadephia Fed indices over maart

Spannendst op het Damrak zijn natuurlijk de cijfers van Koffiekamer-lieveling AND en Altice. Hier is de hele grafiek van de telecom. Koekje van eigen deeg: beleggers hebben als een soort Zorro de hele schuldenberg van het bedrijf in de grafiek getekend - met driedubbele top :-)

 

 

Ahold en Delta Lloyd

Over twee dingen moet ik nog wat zeggen. Morgen om 14:00 uur stemmen de Ahold-aandeelhouders in de Amsterdamse RAI vast voor de fusie annex overname van Delhaize. Lijkt me een hamerstuk. Hé, wat toevallig: Delhaize-aandeelhouders houden morgen ook een BAVA over dezelfde vraag.

Dan is woensdag om 15:00 uur ein-de-lijk de aandeelhoudersvergadering van Delta Lloyd over die claimemissie van 600 miljoen euro. Wordt het eigenlijk wel 600 miljoen euro? Morgen dient namelijk het kort geding van grootaandeelhouders (samen zo'n 15%) Highfields en Fubon over die emissie.

Kom maar op in de comments: wie de uitspraak van de rechter, de uitslag van de BAVA en de slotkoers woensdag van Delta Lloyd goed voorspelt, mag een middagje bij ons op kantoor komen om met open mond naar HQ van de verzekeraar te gapen. We hebben namelijk uitzicht.

Sorry Delta Lloyd, maar je hebt er zelf een puinhoop van gemaakt. Dit zeurt al sinds augustus! En dan is ineens niet meer een miljard, maar 600 miljoen euro nodig. Wat mij tenslotte opvalt is dat iedereen zich hier luidkeels mee bemoeit, maar niet Goldman Sachs die de emissie garandeert.

Nee, Delta Lloyd. Kijk eens hoe ArcelorMittal een emissie doet: aankondigen, twee weken later bingo, niet lullen maar aanlappen en klaar. Kogel door de kerk en kunnen we weer verder. in plaats van dat dit eindeloos de koers en het sentiment blijft verzieken en de onzekerheid voeden.

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Vrijdag sloot de AEX op -0,02% na op de slotstand van vorig jaar. De snelle Après-Ski Rally sinds nog maar een maand lijkt me technisch nu wel op een hoop weerstand te stuiten, als ik een domme horizontale lijn zou tekenen.

Meer fundamenteel moeten de winst(verwachting)en nu gaan stijgen, om de hogere koersen te rechtvaardigen. Dat kan. Denk bijvoorbeeld maar aan het mean & lean Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, waarvan de winsten kunnen exploderen als de grondstoffen inderdaad blijven stijgen.

Of het moet weer een gevalletje TINA zijn, there is no alternative. Met weer een scheepslading ECB-geld in aantocht (en wellicht ook BoJ en PBoC) is er behalve aandelen nog maar weinig eer te behalen aan al die liquideiten. Ik hoop het niet: ik heb als koper een hekel aan dure aandelen.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) is rap gedaald deze week. Met nu standje 22 op het bord is officieuze nervositeitgrens 20 dichtbij. Let wel, het is geen sein veilig als de AEX VIX daard oorheen kukelt. Zo'n signaal is er helaas niet op de beurs.

 

 

Hm, de rente op onze tienjaars bodemde vorig jaar op 0,20%, een paar weken nadat de ECB dat superspecialestimuleringspakket bekend maakt. Nu dipte de rente een weekje voor het übersuperspecialestimuleringspakket van donderdag op 0,25%. Wellicht is de bodem wel gezet.

De ECB gaat wellicht met wat voor beleidsmaatregelen dan ook de rentes niet meer lager doen belanden. Misschien de EU zelf wel, als die echt in haar voegen gaat kraken door een mogelijk Brexit, GeenPijl/Oekraïne, de vluchtelingencrisis, de Turkse perikelen of wat dan ook.

 

 

Overdag zijn soms er de wildste bewegingen. Donderdag steeg EUR/USD in een half uur 3 cent en dat heb ik nog nooit gezien. Als ik dan op zondag weer deze jaargrafiek tevoorschijn haal, zie ik een item die maar wat doet en geen enkele richting weet te kiezen.

 

 

Wat een draai! Is of gaat olie technisch uitbreken, lijkt nog de enige vraag. Dat gezegd hebbende: het kan ook gewoon weer gaan dalen :-)

 

 

 

Goud houdt met kunst- en vliegwerk de opgaande trend instand. Hoezo kunst- en vliegwerk? De dagelijkse uitslagen zijn niets vergeleken bij een paar jaar terug. Ik herinner me dat ik ooit eens naar de wc ging, na een paar minuten terug kwam en dat het spul 30 dollar goedkoper was.

 

 

Succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs. Nog één ding over die centrale banken en vooral Draghi die niet goeds schijnt te kunnen doen. De meest gehate centrale bankier ooit was ex Fed-voorzitter Paul Volcker (1979-1987) en de poplulairste opvolger Alan Greenspan (1987-2006).

Inmiddels heeft de geschiedenis de waan van de dag ingehaald en Volcker met zijn dure dollar en zijn Fed Funds Rate van 20% (!!!) op een voetstuk geplaats. Greenspan is intussen naar de strafbank verwezen met zijn veel te lange, veel te goedkope geld. Er is dus hoop, Mario :-)

14 mrt
11:00 EU industriële productie jan (cons. 1,6% MoM)
14:00 Ahold BAVA

15 mrt
05:30 Japan industriële productie jan
06:30 Nederland detailhandelsverkopen feb
06:30 Nederland: handelsblans feb
07:30 Japan: rentebesluit en persconferentie BoJ
07:00 Altice KW4-cijfers
08:00 DPA KW4-cijfers
08:00 Brill KW4-cijfers
08:00 Probiodrug KW4-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI feb
09:00 SnowWorld 0,18 euro ex-dividend
10:00 Italië inflatie CPI feb (cons. -0,2%)
13:30 VS inflatie PPI feb (cons. 0,1% MoM)
13:30 VS New York Empire State Manufacturing Index mrt (cons. -9,50)
13:30 VS detailhandelsverkopen feb (cons. -0,2%)
15:00 VS bedrijfsvoorraden jan (cons. -0,1%)
15:00 VS NAHB huizenmarktindex mrt (cons. 59)
21:00 Oracle KW4-cijfers

16 mrt
08:00 GrandVision KW4-cijfers
08:00 IMCD KW4-cijfers
08:00 BMW KW4-cijfers
13:30 VS inflatie CPI feb (cons. -0,2%)
13:30 VS building permits feb (cons. 1,204M)
13:30 VS housing starts feb (cons. 1,150M)
14:15 VS industriële productie feb (cons. -0,2%)
15:00 BAVA Delta Lloyd
15:30 VS weekrapport olievoorraden
17:30 Laatste handelsdag Ten Cate
19:00 VS Fed rentebesluit

17 mrt
00:50 Japan handelsbalans feb (cons. 389B)
07:30 Nederland werkloosheid feb
08:00 AND KW4-cijfers
08:00 Lufthansa KW4-cijfers
09:00 Eurocastle 0,125 euro ex-dividend
11:00 EU inflatie CPI feb (cons. -0,2%)
13:00 VK BoE rentebesluit
13:30 VS Philly Fed Manufacturing Index mrt (cons. 1,8)
15:00 VS JOLTS jan

18 mrt
08:00 Duitsland inflatie PPI feb (cons. -0,1%)
11:00 Lonen in eurozone KW4
15:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mrt (cons. 92,2)
16:00 Optie expiraite quadruple witching day
17:45 Groupe Bruxelles Lambert KW4-cijfers

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Warrem Buffet 13 maart 2016 22:30
    Het blijft een race naar de bodem, de markt verwacht een reactie van de Fed, ook daar gaat het onderliggend niet super. De arbeidsmarkt blijft het grote probleem. Japan scenario blijft helaas als een sumoworstelaar boven de markt hangen. Toch zie ik ook voordelen: aandelen en vastgoed zullen het goed blijven doen dankzij Tina !
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links