Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kan olie nog lager?

Te veel onzekerheden rond olieprijs.

Dat financieel analisten de toekomst van de financiële markten kunnen voorspellen is uiteraard een utopie. We hebben immers geen glazen bol. We kunnen wel de toekomst zo goed mogelijk inschatten op basis van diverse onderdelen in de markt. Zowel van fundamentele als technische aard.

Maar dat vooruitzichten niet altijd helemaal uitkomen, is soms de harde realiteit van dit vak. Ik mocht niet klagen, de meeste verwachtingen kwamen uit:

  • aandelen maakten een geweldige comeback sinds de bodem van 2009
  • de prijzen van edelmetalen zitten nog altijd in een seculaire stierenmarkt
  • de opkomende markten blijven aan terrein winnen

Niet goed

Toch was niet alles raak. Met name in het grondstoffencomplex was het beeld troebel. En mijn verwachting voor olie zat niet goed. Dat geef ik hier open en eerlijk toe. Het is ook maar menselijk: iedereen maakt eens fouten. Geen fouten maken, dat is pas ongeloofwaardig.

Hoe kwam het dat ik fout zat met olie? Ik was nog positief voor de olie boven 100 dollar per vat. Alle fundamenten wezen destijds in de richting van een hogere prijs. Tot de Amerikanen massaal begonnen te fracken, het horizontaal splijten van leisteen.

Eerst stootten ze met die methode op veel nieuwe voorraden aan aardgas, maar later bleken diezelfde gronden ook gigantische reserves aan olie te bevatten. De prijs dook onder het niveau van 100 dollar en ik waarschuwde dat olie wellicht kon terugvallen tot het technische niveau van 80 dollar per vat.

Uiteraard hield ik de mogelijkheid open van een tijdelijke uitschuiver tot 60 dollar. Maar omdat hier de breakevenprijs voor de frackers lag, zag ik de prijs niet structureel onder dit niveau duiken.

Fundamentele omwentelling

Mijn sub-100 scenario kon wel voor enig tijd standhouden, maar ik was – op basis van de toenmalige gegevens – niet overtuigd van een structureel aanbod uit dit segment. Dit beeld veranderde na verloop van tijd:

  • de oliereserves in de Verenigde Staten bleven stijgen
  • het aantal nieuwe actieve boorplatforms bleef maar toenemen

Hier was meer aan de hand, een fundamentele omwenteling was in de maak. Dus een snelle stijging boven 100 dollar werd al minder aannemelijk op de kortere termijn. En alsof dit nog niet voldoende was, kwam er de volgende klap uit het Midden-Oosten. Of moeten ik zeggen klappen.

  • Eerst was er Saoedi-Arabië die steeds meer olie naar de markt bracht, zo te zien tegen eender welke prijs. De boodschap van de Saoedi was duidelijk: de nieuwe fracking business moest ten alle kosten bestreden worden.
  • Bovendien sloot Amerika in de tussentijd nog eens een akkoord met Iran, de vijand van Saoedi-Arabië, waardoor ook hier nieuwe olietoevoer van verwacht kon worden. Het gooide letterlijk olie op het vuur in het Midden-Oosten.
  • En alsof dit nog niet voldoende was, bleek dat ook Irak met nieuwe olietoevoer naar de markt kwam.

De reactie op de oliemarkt is u inmiddels bekend: de olieprijs zakte weg tot het niveau van 25 dollar. Momenteel likt de oliemarkt haar wonden, en probeert olie terug aan te klampen met 35 dollar, wat inmiddels al een hele opgave lijkt. Het kan verkeren…

Grafiek olieprijs

 

Logica is zoek

Een dergelijke prijsval had ik niet voorzien. Meer nog, dit heeft amper iemand in de financiële markten kunnen voorzien, want de meeste schuldfinancieringen zijn gedaan met substantieel hogere olieprijzen in het vooruitzicht. Al die obligaties dreigen te verzuren, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Je zou verwachten dat de olieproductie in de Verenigde Staten in elkaar zakt, maar ook deze logica is zoek. De productie blijft op peil, omdat de vele schulden moeten worden afbetaald. Het is dat, of in faling gaan. Er rest dus geen andere optie dan te blijven produceren, meer dan ooit, gezien de fors lagere opbrengst per vat olie.

De tegenstellingen en onvoorziene omstandigheden stapelen zich op binnen het oliecomplex. Vroeg of laat zal ook deze markt weer in balans komen, maar waarnemers verwachten ten vroegste in 2017 een normalisatie tussen vraag en aanbod. 

Te veel onzekerheden

En zelfs hiervoor steek ik mijn handen niet in het vuur, er zijn simpelweg te veel onzekerheden in de oliemarkt. Want hoewel de vraag naar olie redelijk stabiel is, met een jaarlijkse toename van circa 1% wereldwijd, kan ook hier weer een volgende kink in de kabel ontstaan. Neem bijvoorbeeld maar transport.

Steeds meer voertuigen worden uitgerust met alternatieve motoren. De conventionele verbrandingsmotor is op de terugweg. Maar ook worden er steeds meer substituten bedacht voor plastic. En ga zo maar verder...

Kortom, de toekomstige prijsevolutie van olie inschatten is in de huidige turbulente fase erg moeilijk. Het is een complex spel tussen vraag en aanbod geworden, waarbij beide onderdelen onzeker zijn geworden. Anders gezegd, olie kan nog lager, hoe gek het ook moge klinken.

Bounces en rallies

Maar ik ben er wel stilaan van overtuigd dat hoe dieper de prijs zakt, hoe moeizamer het zal worden om hem dermate laag te houden. Alles heeft z’n prijs, vooral de meeste cruciale grondstof op onze planeet. Want de olieprijs mag dan wel uitgeteld erbij liggen, van een knock-out is geen sprake.

Daarom sluit ik agressieve bounces en rallies vanaf het huidige niveau richting 50 dollar niet uit. Beleggers doen er echter beter aan om te kijken naar de beste spelers in dit segment. Want er zijn zeker oliebedrijven die winstgevend zijn en een positieve cashflow genereren, ondanks de lage olieprijs.

Deze aandelen zijn wat mij betreft de beste manier om veilig te investeren in de oliemarkt. Wars van alle prijsgeweld. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 maart 2016 13:51
    De logica is helemaal niet zoek in de USA. Er worden geen nieuwe investeringen gedaan, of veel minder. Dat blijkt uit de spectaculaire afname van het aantal rigs. Het is nu eenmaal zo in deze business dat de wells die al zijn geboord gewoon blijven produceren, zij het met een halfwaardetijd van ca. 1 jaar. Deze wells zijn er nu eenmaal al en dragen bij aan de betaling van de financieringskosten! We zullen zien dat begin 2017 de olieproductie fors is gedaald. Die daling is pas licht begonnen vanaf november 2015.
  2. [verwijderd] 1 maart 2016 14:23
    Ach, als je meer dan 100 USD per barrel voorspelt en het staat nu op USD 25, dan weet je genoeg; het is gewoon niet voorspellen. Ook in dit verhaal veel aannames en schatting die over een jaar weer helemaal anders zijn. Daarom zou ik zeggen gewoon lekker lange termijn beleggen, niet te druk maken en over jaartje of 10 een keer de balans opmaken.
  3. Henk Snaph 1 maart 2016 16:46
    Gisteren op een ander forum een link gepost van een amerikaans bedrijf dat zei dat bij een olieprijs van $40 de pompen weer volop aangaan in amerika. De Vopaks van de wereld zitten tot hun nek toe vol. Voor Rotterdam liggen 50 schepen vol olie. In amerika worden nu stilstaande treinwagons gevuld. Als alles vol zit dondert de prijs verder in elkaar.
  4. Julian247 1 maart 2016 18:17
    quote:

    Henk Snaph schreef op 1 maart 2016 16:46:

    Gisteren op een ander forum een link gepost van een amerikaans bedrijf dat zei dat bij een olieprijs van $40 de pompen weer volop aangaan in amerika. De Vopaks van de wereld zitten tot hun nek toe vol. Voor Rotterdam liggen 50 schepen vol olie. In amerika worden nu stilstaande treinwagons gevuld. Als alles vol zit dondert de prijs verder in elkaar.
    en gaan ze dan bij een olieprijs van 30 dlr weer uit? Wat een onzin. Shorters kopen de boel terug want het spel is voorlopig gespeeld. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ze hebben de oliemarkt en aandelenmarkt flink bij de ballen gehad, maar nu is het even wachten op nieuwe kansen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links