Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op weg naar 481

Koers AEX: via 473 en 481 nog dit jaar naar 500+

In de komende dagen verwacht ik een verder opwaarts vervolg boven de recente top en het 200-daags gemiddelde. Afgelopen woensdag werd een shooting star-toppatroon gevormd op de daggrafiek tijdens een precieze intraday-test van het 200-daags gemiddelde bij 473.

Het kost vaak enige tijd en moeite om dit soort gemiddelden te doorbreken, maar ik gaf eerder al aan dat de kans naar mijn mening klein zou zijn dat hier een nieuwe en normale terugtest zou worden gestart. In de afgelopen drie dagen is een zeer smalle consolidatie ontstaan met een ondergrens bij 465 punten.

Hiermee werd op een haar na de zeer steil stijgende kortetermijnbodemlijn getest. Deze oplopende steunlijn ligt vandaag bij 465,50. Na de vorming van de shooting star en de test van het 200-daags gemiddelde werd al direct de ontstane opwaartse gap gesloten.

Niet verder omlaag

Dit betekende toen dat er enkele dagen van consolidatie konden ontstaan voordat de opwaartse weg tot boven de 473 zou worden vervolgd. Ook werd met de terugval tot aan de 465 de volgende steunzone van 465 tot 466 teruggetest. Hier liggen twee interessante niveaus:

  • de bovenkant van de recente consolidatiefase tussen de 458 en 465
  • het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige forse correctie uit augustus

Een neerwaartse beweging op slotbasis hieronder zou meer ruimte vrijmaken richting de 458 punten. Maar ik achtte de kans al beperkt dat deze beweging in de daaropvolgende dagen zou plaatsvinden.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 Jaardoel in zicht

Ik verwacht dat de AEX zeer snel de opwaartse weg zal vervolgen boven de 473 punten. Mijn eerstvolgende doel voor de komende weken is 481. Dit is een voormalige bodem van eind juli. Rond dat niveau is de kans naar mijn mening groot dat opnieuw een kortstondige terugtest plaatsvindt.

Daarna kan de AEX doorstijgen naar mijn volgende doel in de zone 490 tot 495. Dit was eind vorig jaar ook mijn voormalige doel voor dit jaar. Verder ligt hier:

  • een belangrijke oude horizontale weerstand
  • het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde bodempatroon, een sinds september gevormd omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat boven de neklijn van 447 tot 448 werd geactiveerd
  • een brede neerwaartse gap tussen de 488,40 en 493,85 die aan het begin van de augustuscorrectie ontstond

Volgende fase

Zelfs een test van niveaus rond de 504 tot 510 sluit ik in de laatste weken van dit jaar niet uit. Vaak zien we namelijk dat het beginpunt weer snel wordt opgezocht van een beweging zodra het laatste Fibonacci-retracementniveau (de 466 punten) wordt gebroken.

Of dat dit jaar nog lukt, dat is absoluut nog niet te zeggen. Wel verwacht ik in de eerste maanden van volgend jaar de voortzetting van de stijgende langetermijntrend naar een volgende fase boven de 510 punten.

Voor vandaag verwacht ik dus meer opwaartse druk richting de 473 punten. Hier ligt de meest recente top en het 200-daags gemiddelde. Of de koers vandaag of in de komende dagen hierboven breekt, is nog niet te zeggen.

Maar ik acht de kans groot dat deze beweging wel zeer binnenkort plaatsvindt waarna de opwaartse weg naar 481 wordt ingeslagen. Steun ligt in de zone 465 tot 466.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2015 08:34
    Goeie morgen allemaal..

    ABN amro gaat naar de beurs.. (de bank die niet meer bestaat)

    Ze hebben de scherven/Gruzelementen weer aan elkaar kunnen plakken..

    Tis waar.. nu kunnen ze er nog een fooi voor krijgen ondanks die (31?!) miljarden..die ze er al mee verloren hebben! Dankzij de toenmalige minister van Financiën W. Bos die later aftrad.. (vrijwillig???) en koos voor zijn gezin (joepi.. pappa is weer thuis! :))

313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links