Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodembevestiging

In de AEX heeft een daling van 14 punten plaatsgevonden in de afgelopen drie handelsdagen tussen de top en bodem. De koers vormde recent een top bij 446,80 en testte daarmee het 50-daags gemiddelde en bijna de septembertop bij 451,40.

Inmiddels heeft de AEX gisteren een intraday-dieptepunt bij 433 op de borden gezet en testte daarmee bijna mijn richtpunt in de zone 429 tot 430. Gisteren is een mooi bodempatroon gevormd, een patroon dat we in de afgelopen jaren geregeld hebben gezien als bodempatroon, een hammer.

Deze patronen zagen we in de afgelopen twee maanden ook drie maal ontstaan op de weekgrafiek als bodempatroon in de zone 402 tot 406. Gisteren werd een dergelijk patroon op de daggrafiek gevormd. De kans is daarmee aanwezig dat de bodem bij 433 is gezet.

Betrouwbaar of niet?

 

Toch moeten we nog bevestiging krijgen dat deze bodem bij 433 is gezet. In de afgelopen maanden waren top- en bodempatronen op de daggrafiek namelijk minder betrouwbaar en weer snel werden opgeheven.

De kans blijft dan ook bestaan dat de AEX in de komende dagen deze bodem verder aanscherpt richting de zone van 429 tot 430. In deze zone liggen onder andere een aantal recente bodems en toppen maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Koersvervolg belangrijk

Bevestiging dat de hammer van gisteren het bodempatroon is geworden, wordt verkregen door de beweging die hierop volgt. Een beweging onder de 433 zorgt voor de opheffing van dit patroon en een beweging boven de intraday-top van gisteren (439,20) geeft bevestiging aan dit bodempatroon.

Niet alleen de vorming van een bodem of toppatroon is van belang, maar vooral het vervolg dat in de daaropvolgende dagen plaatsvindt. Steun in het zeerkortetermijnbeeld ligt dus bij 433 en de 429 tot 430. Daaronder ontstaat meer ruimte naar de 426 en mogelijk lager.

Een beweging boven de 439,20 zorgt voor bevestiging van het bodempatroon waarna de volgende weerstanden liggen bij het 50-daags gemiddelde van 444,70 en de recente top van 446,80.

Richting 470

 

De huidige terugtest zal naar mijn mening leiden tot de eerste hogere kortetermijnbodem waarna de opwaartse druk in de komende een tot twee weken weer kan worden opgevoerd richting de recente top en de septembertop van 451,40.

Voor de rest van dit kwartaal sluit ik een beweging naar de zone 500 tot 510 niet uit. De stijgende langetermijntrend is intact gebleven en in de loop van volgend jaar houd ik rekening met een beweging boven de huidige jaartop.

In de komende weken verwacht ik een voortzetting van de stijgende kortetermijntrend (na de afronding van de huidige terugtest) richting de 470 punten waar onder andere het 200-daags gemiddelde ligt.

Daggrafiek S&P 500
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P-terugtest

De S&P 500 brak twee weken geleden al door zijn vanaf de septembertop scherp dalende toppenlijn. Ruim een week geleden werd ook de sinds augustus dalende toppenlijn opwaarts gebroken. Hiervoor werd op de weekgrafiek al een dubbele bodem rond de 1870 punten gevormd met twee grote hammers.

Inmiddels heeft de S&P 500 al zijn 50-daags gemiddelde gebroken en testte in de afgelopen dagen precies zijn septembertop. Net als in andere besproken indices was hier de kans op een terugtest ook groot.

Pas boven de 2020 wordt de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend gestart en dit verwacht ik pas na de huidige terugtest. Belangrijke steunpunten liggen bij het 50-daags gemiddelde van nu 1989 en de horizontale steun van 1975.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

586 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 14 oktober 2015 09:00
    Shorter? Gaan we met de EUR/USD nu wel door de 1,14? Ik gok erop dat het niet zomaar zonder slag of stoot gaat en heb de eerste binaire short gokjes binnen... Maar die ik nu heb lopen zit op het randje. Tot 9 uur op 1,14032... Jep! gelukt... 1,14011...
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 14 oktober 2015 09:07
    quote:

    Henri-2015-Laatste-Kans schreef op 14 oktober 2015 09:00:

    Shorter? Gaan we met de EUR/USD nu wel door de 1,14? Ik gok erop dat het niet zomaar zonder slag of stoot gaat en heb de eerste binaire short gokjes binnen...

    Hij doet nu wel een hele moedige poging...
586 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links