Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Wát zegt de beurs?

Vooruitblik: Wát zegt de beurs?

Als u dit stukje uit hebt, mag u meteen deze gaan lezen. Wat een prachtige productie! Met name aanbevolen voor mensen die denken dat alles wat tot de kredietcrisis leidde en wat er sindsdien gebeurde nieuw is. U weet wel, dat het vroegâh zo veel beter, eerlijker en rechtvaardiger was.

Boom en bust, list en bedrog, veel te grote banken, valutageknoei. prutsende politiek, falende monetaire autoriteiten en uit de bocht vliegende opkomende markten: u hebt uw banken- en beursbingokaart al láng voor 2008 helemaal vol. Er is werkelijk niks nieuws onder de zon nu.

Het wordt trouwens weer tijd voor de aanloop naar een nieuwe financiële crisis, want de vuistregel is dat die één keer per generatie voorkomt. Er valt anders ook wat voor te zeggen dat beurs-, banken- en economische geschiedenis een permanente financiële crisis is. Er is altijd wat.

 

 

Als u dit hebt gelezen, kijkt u niet meer gek op van domme quotes van monetaire gezagsdragers. De feiten: het gaat hier om een evenutele rentestap van 0,25% naar 0,50% bij 5% werkloosheid, een groeiende economie en, dat wel, lage inflatie, omdat vooral grondstofprijzen laag zijn.

What's the big deal? Verzin zelf eens wat anders mevrouw Lagerde, dan al zeven jaar een gratisgeldcrisis met gratis geld bestrijden. Het werkt al zeven jaar niet. Het valt intussen iedereen wel zo'n beetje op, behalve de G20 dan...

 

 

Wat is er nou echt aan de hand?

Vandaar dat ik zelf ook niet zonder meer voor zoete koek slik dat eerst Griekenland en nu die Chinese landing de beurzen deze zomer tot staan en misschien al in een bearmarket hebben gebracht. Griekenland is voor de markten niet van belang en China is vooral exportgericht.

Kijk hier naar de AEX over het afgelopen jaar. Voor wie het zo wil zien - zelf neig ik er ernstig naar - hebben in de afgelopen maand de aandelenbeurzen die snelle opgang van de markten uitgeprijsd, na het bekend maken van dat ECB-stimuleringsplan eind januari.

 

 

De obligatiemarkten stegen ook enorm op die ECB-plannen - de Duitse tienjaarsrente kwam zelfs tot 0,05% - maar kwamen daar dit voorjaar al snel op terug. U weet het, de obligatiemarkt geldt zeker als leidend ten opzichte van aandelen en heet ook slimmer te zijn.

Misschien is dit wel alles wat er nu aan de hand is met aandelen: even die overdrijving er uit. Deze overdrijvingen kunnen ook - dat valt pas over zoveel jaar objectief vast te stellen - het toppunt van de bullmarket sinds 2009 kunnen zijn. Er is wat dat betreft nog een belangrijk feit.

Ook deze grafieken lopen terug: begin dit jaar stonden ook fusies en overnames, aandeleninkopen, dividendverhogingen en beursgangen op een hoogtepunt.

 

 

Wellicht dít!

Ik kom hierop omdat vrijdag de markten binnen één dag de uitbreiding van het ECB-stimuleringsplan mét rente uitprijsden. Is dit soms de echte reden van de daling? Jarenlang legden de programma's van vooral de Fed, ECB, BoJ, PBoC, SNB en BoE en soort bodem onder de markt.

Misschien ben ik abuis, maar wellicht zegt de beurs dat beleggers en investeerders hier niet meer in geloven. De gratisgeldpolitiek van de centrale banken kan de economie niet voldoende op gang krijgen, om verder oplopen van dure aandelen en perperdure obligaties te rechtvaardigen.

Is er nog een laatste mogelijkheid: ik zie sterretjes en preek hier ongeneerd voor eigen portfolio. Als maandelijks bijkopende langetermijnbelegger heb ik nu liever een goedkope dan een dure beurs. Het gekke is alleen dat een dure beurs altijd zoveel beter voelt dan een goedkope :-)

Eén ding houd ik wel aan vast: als we over zoveel jaar terugkijken op nu, dan komt u de namen Griekenland en China waarschijnlijk niet meer tegen. Het zijn triggers voor dagelijkse bewegingen, niet meer dan dat. Zo ging het na 2000 bij het instorten van de dotcom-bubbel ook.

Iedere dag was er wel een politieke of economische reden te geven waarom de beurzen daalden. Het duurde een paar jaar voordat we doorkregen dat we recordprijzen hadden betaald (Nasdaq koerswinstverhouding 150) voor gebakken lucht. Dat was de échte reden van die bubbel.

Agendaatje

Dat was toen, over naar hier en nu: de agenda van deze week. Lieve help, zo dun ziet u het zelden. Dit is alles. Herziene BBP- én (de enige getallen die er echt toe doen) inflatiecijfers. Verder nog wat industriële productie en dat is het wel. De VS is morgen nog dicht ook, Labor Day.

Nee, hier gaat deze week de reuring niet vandaan komen, maar de laatste weken hebben de beurzen ook helemaal geen reuring nodig om gekke dingen te doen. Blijf oppassen en uitkijken (met die hefbomen) als u kort speelt, zolang de volatilteit zo hoog is als nu. Alles kan dan.

7 sep
08:00 Duitsland industriële productie jul (cons. 1,0%)
15:30 Beurzen van New York dicht ivm Labor Day

8 sep
01:50 Japan BBP KW2 (cons. -1,8%)
04:00 China handelsbalans aug (cons. 48,2B)
08:00 Duitsland handelsbalans jul (cons. 22,2B)
11:00 EU BBP KW2 (cons. 1,2%)

9 sep
09:30 Nederland industriële productie jul
10:30 VK industriële productie aug (cons. 1,4%)
10:30 VK handelsbalans jul (cons. -9,5B)
16:00 VS JOLTS jul (cons. 5,3M)

10 sep
03:30 China inflatie CPI aug (cons. 1,8%)
09:00 Spanje industriële productie jul (cons. 4,3%)
09:30 Nederland inflatie CPI aug
13:00 VK BoE rentebesluit
14:30 VS Jobless Claims (cons: 275K)
14:30 VS import- en exportprijzen (cons. -1,6% en -0,3%)
17:00 VS weekrapport olievoorraden

11 sep
08:00 Duitsland inflatie CPI aug (cons. 0,2%)
09:00 Spanje inflatie CPI aug (cons. -0,4%)
10:00 Italië industriële productie jul (cons. 0,9%)
13:00 Vergadering van de Eurogroep
14:30 VS inflatie PPI aug (cons. -0,1% MoM)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan sep (cons. 92,0)

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. De AEX heb ik al naar voren getrokken, vandaar dat ik nu de lange grafiek neem. Spannend! De index zit nog keurig in de opgaande trend sinds 2009, maar het is momenteel wel kantje-boord.

Voordat u gretig uw up- of downside uitrekent: de beurzen kunnen ook heel lang, heel zijwaarts bewegen.

 

 

Hetzelfde geldt voor onze rente, die zit nog keurig in de neergaande trend. Die trend loopt alleen al wat langer dan die aandelen-bullmarket sinds 2009: echt waar, dit is anno 1981!!! Ik speel al niet meer mee, want ik luidde de bel al in januari. Wie hier de bodem callt krijgt een standbeeld :-)

 

 

Voel me zwaar vernaggeld. Gisteren bestelde ik op eBay wat spulletjes in de VS. PayPal rekende mij een EUR/USD koers voor van 1,078 en niet die 1,115 van nu. Op een totaalbedrag van bijna 300 dollar scheelt mij dat een tientje in euro's! Zoveel ja en dat is een mooie wake-up call.

Ik realiseer mij weer - blijkbaar moet je dit altijd eerst in je portemonnee voelen - hoezeer valuta de rendementen, de waarde van beleggingen bepalen én de cijfers van bedrijven drijven. Misschien is 2015 daarom wel het jaar van de valuta-oorlogen en niet van Griekenland en China.

Dan die grafiek. Zijwaarts dit jaar zou ik zeggen, maar dat kan een opgaande trend worden als EUR/USD op 1,16 ofzo een nieuw topje neerzet. Bijvoorbeeld als de Fed op 17 september de rente niet verhoogt...? Speculatief! Aan de andere kant: waar zijn de luidkeelse pariteitsroepers?

Kan altijd nog, maar ik zie EUR/USD niet zomaar een duppie zakken omdat de Fed wel verhoogt. Daarvoor wordt er te zeer rekening mee gehouden dát.

 

 

Het was weer bal deze week met olie. Ik weet niet hoezeer u hier naar grafieken moet kijken, want het is een zeer geopolitiek goedje. Als bijvoorbeeld zomaar Opec tussen de schuifdeuren verschijnt met een productiebeperking, kan het heel snel gaan, maar dan wel de andere kant op.

 

 

 

Wat er ook gebeurt in de wereld, houd altijd in het oog dat goud primair een dollar-item is. Laat ik het zo zeggen, de Fed en goud zijn het Ajax en Feijenoord van de beurs. Dé erfvijanden. Misschien dat u daarom niet eerder dan 17 september hier weer hoeft te kijken.

Het kan goed zijn dat goud de neergaande trend bevestigt, of juist omzet in een opgaande, als de Fed inderdaad of in september, of in december of in maart haar rentepolitiek voor de komende jaren bekend maakt. Totale desinteresse kan ook nog, onderschat dat niet.

In ieder geval is het niet zo dat vorige maand bange aandelenbeleggers hier massaal in vluchten. Dat was een paar jaar geleden nog wel anders.

 

 

Meer weet ik niet en ik vind het eigenlijk wel zo genoeg zo. Misschien hebt u iets aan mijn stukje en anders lees ik in de comments wel hoe het écht zit :-) Succes deze week en fijne zondag verder.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 6 september 2015 15:50
    Goedemiddag AJK niet alleen gratis geld de afgelopen 7 jaar:

    IMF en Nederland

    Op advies van het IMF de afgelopen jaren (7)

    Verlaging HRA
    Verandering Huurmarkt - sociale huur
    Aflossing Hypotheken (Plotseling mocht je bij alle banken meer aflossen..)

    Er is wel wat hervormt AJK, maar je moet het wel willen zien
  2. [verwijderd] 6 september 2015 17:07
    Goed stuk (zoals meestal)
    als je het hebt over: wat is er gebeurd, het geeft echter geen goede verklaring waarom. Zeg je zelf natuurlijk ook al.

    De verklaring vindt je hier:
    www.ftm.nl/column/onze-crisis-vraagt-...
    Zeer overtuigend. In ieder geval voor mij. Echt lezen allemaal!

    Daarna, iedereen een goede week gewenst
    (voor arend Jan, dus naar beneden, voor anderen wellicht omhoog).
  3. [verwijderd] 6 september 2015 18:01
    mooi stuk; wat mij in de speech van Draghi verontruste is het deel waarin hij in feite aangeeft, dat de ECB (hij zegt het niet met zoveel woorden) niet meer aan zet is, maar de politiek. Er zijn volgens hem structurele/fundamentele maatregelen nodig, waarbij de politiek dus aan zet is..... De politiek aan zet? ach, meer hoef ik dan ook niet meer te zeggen toch...? Op deze opmerking van Draghi een voorschot nemen kan niet anders betekenen dan de verkoop knop indrukken wat mij betreft.
  4. [verwijderd] 6 september 2015 18:58
    @harriet18

    De mens rubriceert graag. Dat maakt alles lekker overzichtelijk en geeft rust. De werkelijkheid is echter bijna altijd veel gecompliceerder.

    Mogelijke(!) verklaringen en oplossingen veronderstellen bovendien het bestaan van een rationele markt.

    De markt is evenwel niet rationeel. Zij is altijd vol imperfecties. Juist daarom gaat het zo nu en dan goed fout. De factor paniek haalt dan de trekker over. Wanneer dat gebeurt, is volstrekt onvoorspelbaar.

    DE verklaring of DE oplossing bestaat dus niet.

    Ik denk dat dit ook de boodschap is die de heer Kamp uitdraagt.
  5. [verwijderd] 6 september 2015 19:15
    quote:

    wait and see schreef op 6 september 2015 18:01:

    ..........wat mij in de speech van Draghi verontruste is het deel waarin hij in feite aangeeft, dat de ECB (hij zegt het niet met zoveel woorden) niet meer aan zet is, maar de politiek.......... Op deze opmerking van Draghi een voorschot nemen kan niet anders betekenen dan de verkoop knop indrukken wat mij betreft.
    Tsja, dat de politiek aan zet is, wordt al jáááren verkondigd (ook de ECB). Iedereen die bij de eerste keer al op de verkoopknop heeft gedrukt, zal daar nu vreselijk veel spijt van hebben......
  6. Boskalix 6 september 2015 20:14
    Beste Arend Jan,
    Na de extreem sterke stijging voor de zomer is dit een normale pull-back.
    Fundamenteel waren de K/Ws ook iets te hoog geworden.
    Omdat er in september traditioneel weinig nieuws is blijft de beurs nu nog wat na-aarzelen.
    Na die zomer-pullback gaan we dan in october tot april weer met dikke procenten omhoog. Voor de AEX betekent dat een stijging terug naar de 500 en bij de einde-jaarsrally en het cijferseizoen en dividendseizon begin 2016 gaan we stug door omhoog. Dus gewoon even rustig afwachten en dan zullen we zien dat de bedrijfscijfers Q3 in october gaan meevallen en dat dan de turbo er weer opgaat.
  7. [verwijderd] 6 september 2015 20:21
    Flip ik begrijp wat je bedoelt. Alhoewel als je uitgaat van het aantreden van Duisenberg bij de ECB (het startpunt van), juni 1998 dan valt het met die spijt nog wel mee denk ik. De AEX noteerde juni 1998 namelijk een stand van circa 540.. herbeleggen dividenden of op rente sinds '98....
    Aangezien ik niet geloof in de lange termijn, druk ik ook wel weer op de koopknop hoor, misschien morgen al wel weer. Ik blijf er echter bij, dat in zijn live speech, Draghi mij de indruk gaf, dat hij alvast met een zwarte piet aan het schuiven is. Maar ja, dat spel mag natuurlijk straks ook niet meer gespeeld worden...zwarte pieten...
  8. Boskalix 6 september 2015 20:50
    Ik hoop overigens, dat de FED op 17/9 de US rente inderdaad met een mini% verhoogd. Dan zijn we
    A. van dat gedonder over die rente af
    B. gaat de dollar ook weer iets stijgen, wat goed voor Europa en de rest van de wereld is.
    C. komt er vervolgens een stuk optimisme te voorschijn vergelijkbaar met de Reaganomics in de 80-er jaren wat uiteindelijk in de val van de Berlijnse muur resulteerde en daarna in de internetbubble weer te ver doorschoot. Maar dat is een ander verhaal.

    Laten we het straks in 2016 dus maar de Obamanomics noemen zodat Hilary uiteindelijk president wordt.....
  9. forum rang 6 d' Aandelen ' 7 september 2015 00:42
    quote:

    harriet18 schreef op 6 september 2015 17:07:

    Goed stuk (zoals meestal)
    als je het hebt over: wat is er gebeurd, het geeft echter geen goede verklaring waarom. Zeg je zelf natuurlijk ook al.

    De verklaring vindt je hier:
    www.ftm.nl/column/onze-crisis-vraagt-...
    Zeer overtuigend. In ieder geval voor mij. Echt lezen allemaal!

    Daarna, iedereen een goede week gewenst
    (voor arend Jan, dus naar beneden, voor anderen wellicht omhoog).

    Bedankt harriet18, inderdaad een New Deal 2.0 zou het beste antwoord zijn op de verdere afbraak van alle verworvenheden en echt noodzakelijke rechten van de lager betaalden niet alleen tegen te gaan, maar door het in een goede verhouding brengen van de laagste lonen met de hoogste lonen de economie een enorme boost kan geven.

    Duidelijk is in ieder geval dat een te grote inkomensongelijkheid leidt tot een onevenwichtige economie en verhoging van de schuldenberg en oorzaak wordt van een nieuwe recessie zo niet een nieuwe depressie, de voortekenen dienen zich al aan.
  10. gerrit 69 7 september 2015 01:24
    quote:

    ff_relativeren schreef op 6 september 2015 18:51:

    detail voor de agenda : notering ex-dividend AMG (€ 0,10) aanstaande dinsdag.

    Bron : www.amg-nv.com/Investors/Press-Releas... .

    Sinds de beursnotering van AMG in 2007 is dit de eerste keer dat AMG dividend uit betaald.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links