Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

1 April

Dit is altijd een leuke dag op IEX.nl. De zon scheen vanochtend, de terrassen in Amsterdam waren al vroeg bezet en massaal trapten beleggers in onze voorkennisgrap. Het is inderdaad, zoals honderd scherpzinnigen ons lieten weten, 1 april.

We waren bang dat het er iets te dik bovenop lag. De AFM die ons beval uw persoonsgegevens te overhandigen en u ook een bijzonder impertinente vragenlijst voorlegde over uw koersmanipulatieve gedrag… Hoeveel mensen zouden er intuinen?

Wel, felicitaties voor ons en de – redelijk talrijke – slimmerikken die wél even op de kalender keken: de overgrote meerderheid van de IEX.nl-bezoekers vulde netjes alle vragen in.

Een gewaarschuwd belegger...
Hoe ongewoon ook, sommigen reageerden zelfs met hartverwarmdende steunbetuigingen aan IEX.nl. Een klein aantal reacties was gepikeerd, vooral geërgerd door de sluiting van de forums. Leuk te zien dat daar zoveel belangstelling voor is. Aan deze mensen: excuses voor de overlast. We beloven dat ze in de komende 364 dagen in de lucht blijven.

Beleggers schreven massaal in en verstuurden hun vragenlijsten. Die kwamen met een kadans van ruim honderd per uur binnen. Meer dan duizend lezers begonnen dapper met invullen. Waarschijnlijk ging er bij sommigen halverwege iets dagen, want ongeveer zeshonderd van hen vulden aan het eind een email-adres in.

Slechts één reactie betrof een bedreiging: wij wachten de dagvaarding af. Er was ook een accountant die ons zijn diensten aanbood ons uit de ellende te helpen. De meeste reacties waren leuk om te lezen en duidelijk: dit is een onacceptabele inbreuk op de privacy. Een ander trapte er in en klaagde vervolgens op een concurrerend forum dat het een flauwe grap betrof.

Wat leren we er nu uiteindelijk van? Zoals elk jaar probeerden we op onschuldige wijze de draak te steken met een actueel onderwerp voor beleggers. Dit keer was dat het verscherpte toezicht én, niet te vergeten, het niet altijd even makkelijk te verifiëren waarheidsgehalte van forumpostings. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

P.S.: Hoewel aanbevelenswaardig, was het verhaal over de 20%-salariskorting van Jeroen van der Veer en zijn mede Shell-bestuurders ook een 1 aprilgrap. Slechts weinig lezers geloofden dan ook daadwerkelijk dat een Nederlands ondernemingsbestuur vrijwillig in de eigen portemonnee tastte...


1 Aprilgrappen
Michael Kraland - Shell laat Veer
Redactie - IEX.nl Forums dicht
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links