Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Einde correctieproces

De derde correctie van dit jaar kwam gisteren met een enorme opwaartse beweging ten einde. Hiermee lijkt ook een einde te zijn gekomen aan het gehele en langdurige topvormingsproces met bijbehorende correctieve bewegingen die in de maand april waren gestart.

Destijds werd een dubbele top gevormd bij 510,50 en werd de sinds januari stijgende bodemlijn gebroken. De tweede correctie eindigde bij 470 en de recente derde correctie stokte bij 464,60. Hiermee bleef de AEX minder dan 5 punten boven de bovenkant van mijn doelzone tussen 450 en 460.

Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat we zeer alert moesten zijn voor bodemvormingsignalen nadat de neerwaartse koek aan het opraken was. Dat de opwaartse beweging zo fors en krachtig zou zijn, had ik niet verwacht.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodem bij 464,60

Op de weekgrafiek vond een prachtige terugval plaats tot aan de sinds oktober stijgende bodemlijn. Deze lijn werd op slechts enkele punten na behaald. Er was meer neerwaartse ruimte mogelijk aangezien er een batterij aan steunpunten lag in de zone 450 tot 460.

De belangrijkste te breken weerstand lag in de zone 479 tot 479,80. Hier lagen:

  • de top van de vrijdag gevormde shooting star 
  • de dalende toppenlijn die startte bij 504,50

De doorbraak van gisteren vond plaats met een enorme break-away gap. Ook bleef de AEX uiteindelijk boven de dalende toppenlijn, wat betekent dat deze derde correctie ten einde is gekomen en de bodem van het sinds april aanwezige topvormingsproces lijkt te staan bij 464,60.

Groene signalen

Het vizier kan in de komende periode weer opwaarts worden gericht nu de hogere middellangetermijnbodem op de borden lijkt te staan.

Ook de technische indicatoren gaven de eerste groene signalen. De RSI brak door zijn dalende toppenlijn en de MACD vormde een positieve crossing. Belangrijk is wel dat de MACD nog zijn dalende toppenlijn breekt, maar dat kan nog enkele dagen duren.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere toppen en bodems

De stijgende trend is weer hervat en voor de komende tijd is het vizier dus weer opwaarts gericht. Een beweging naar de 510,50 tot de horizontale weerstand van 521 is nu weer mogelijk in de komende maanden.

Wel is de kans aanwezig dat de AEX in de komende week nog een poging zal ondernemen om de gisteren gevormde break-away gap te gaan sluiten. Deze gap ligt tussen de 479,75 en 484,35, een flinke gap. Tussenliggend is natuurlijk de oude bekende 481-steun nog te vinden.

Ook hier geldt dat een stijgende kortetermijntrend gepaard zal gaan met de vorming van hogere bodems en hogere toppen, in een rechte lijn naar nieuwe hogere jaartoppen lijkt onmogelijk.

Hogere toppen

De top van 11 juni bij 489,30 werd gisteren al opwaarts gebroken. Wel stokte de AEX onder zijn 50-daags gemiddelde van nu 491,45. Vlak daarboven ligt verder nog de 495 als volgende weerstand.

Toch ga ik er vanuit dat er enige consolidatie in de komende dagen zal plaatsvinden en mogelijk zelfs een poging om de gap deels te dichten voordat de AEX door deze weerstanden zal breken.

Wel is de derde correctie ten einde en staat de hogere middellangetermijnbodem en moeten we maar eens bezien tot hoever de AEX in de komende tijd kan oplopen. Ik acht de kans op hogere jaartoppen daarbij groot. De stijgende middellangetermijntrend en langere trend zijn geheel intact gebleven.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX en IBEX: Consolidatie?

Opvallend is dat indices als de DAX en de IBEX hun ingezette versteiling van de correctie al wel hebben beëindigd maar de dalende toppenlijn vanaf de jaartop nog niet hebben gebroken. Wel is met de beëindiging van de neerwaartse versteiling de bodem hoogstwaarschijnlijk al gezet.

Zowel de IBEX als de DAX hebben mijn afgegeven eerste koersdoelen voor deze langere correctiefase al wel behaald: 10.850 voor de DAX en 10.750 voor de IBEX. Ook hier is de kans op een terugtest of enige consolidatie realistisch voordat de laatste en minst scherp dalende toppenlijn wordt gebroken.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eurostoxx 600: Kopie AEX

De Stoxx Europe 600 is bijna een exacte kopie van de AEX en ook daar werd de scherp dalende toppenlijn van de derde correctie gebroken en staat de weg richting de jaartop in de komende tijd weer open.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

582 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2015 09:13
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 23 juni 2015 09:04:

    einde correctie aan de broek, vol erin dus, niemand ie nog down verwacht, kan morgen zomaar zijn.
    nu lokken hoog zeker vandaag, weer groen, en morgen weer laag verkopen de longs.

    Opvallend weer, paar stops doorboren net en je ziet het, omkeer.
    jeetje, wat moet het druk zijn in je hoofd :(
582 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links