Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bloedplasma en chips

Op sectorniveau zijn we nog altijd overwogen in energie en gezondheidszorg en hebben we een onderweging ingenomen in it. Zoals eerder aangegeven profiteert de energiesector van de aanhoudend hoge olieprijs. De olieprijs stijgt in deze roerige tijden zelfs nog iets verder. Die overweging heeft een gunstig effect op de portefeuille.

Dat kan nog niet gezegd worden van de overweging in healthcare. De grote farmaciebedrijven in met name de VS hebben momenteel te maken met een versoepeling inzake het beleid rond de re-importation van medicijnen uit Canada.

Voor de Baxter
Medicijnen zijn daar goedkoper en de herimport heeft een drukkend effect op het prijsniveau op de Amerikaanse markt. Met name grote farmaceuten met medicijnen die al langer op de markt zijn, lijden daaronder.

Een voorbeeld daarvan is Merck. We hebben onze positie daarin verder afgebouwd. De vooruitzichten voor het bedrijf zijn niet meer dan redelijk en er komen relatief weinig nieuwe medicijnen aan. We hebben dat geld herbelegd in Baxter. Dat bedrijf is onder andere actief in bloedplasma en heeft een zwaar jaar achter de rug.

Na diverse winstwaarschuwingen in 2003 lijkt er nu een stabilisering plaats te vinden. Het hogere groeipad dat twee jaar geleden werd geambieerd, is niet waargemaakt, als gevolg van margedruk door toenemende concurrentie. Inmiddels is men teruggekeerd naar een groeitempo van 7%, 8% per jaar. Er komt bovendien een nieuwe CEO.

Kansen voor ASML
In de nutssector ruilden we Endesa, na de Spaanse verkiezingen, in voor Edison International en het Duitse RWE. De socialistische regering is waarschijnlijk minder coulant voor Endesa dan de Partido Popular was. Die vergoedde ook een deel van de overcapaciteit van Endesa.

Het Amerikaanse Edison International komt uit een periode van overcapaciteit, maar lijkt nu een verstandiger koers te varen. Tot slot hebben we Tokyo Electron ingeruild voor ASML. CFO Wennink heeft aangegeven dat over enige tijd de capaciteit krap wordt en er beslissingen moeten worden genomen over uitbreiding daarvan in de sector.

Er wordt daardoor een groei van de orderstroom verwacht. Daarnaast is ASML bezig de levenscyclus van haar producten te verlengen. Dat is vooral gunstig omdat veel klanten huiverig zijn capaciteit bij te zetten nadat ze daar in 1999-2000 hun vingers aan brandden.

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Mark Glazener

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Meer over Mark Glazener

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links