Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe AEX. AMX en AScX

SBM Offshore en Fugro gaan uit de AEX en Vopak en Aalberts komen er in. Helaas, Nutreco en NN

 

Op 6 maart is het definitef en op 20 maart gaan de nieuwe Amsterdamse indices van Euronext in hun nieuwe teambeztting van start. Dit weekend heeft het beursbedrijf al definitief de keuze gemaakt. Dat zeg ik verkeerd, dat hebben de systemenen gedaan en Euronext volgt altijd trouw haar eigen indexmethodedieken.

Dat komt de de beurs op kritiek te staan - de AEX, AMX en AScX zouden niet Nederlands genoeg zijn - en intussen zijn er al concurrenten in de als de NL 20 Index van Tom en de Dutch 15 onder meer hier op IEX. Een index valt op staat met de hoeveelheid en populariteit van de producten erop, maar dat is een ander verhaal.

Dat Euronext zich aan haar eigen indexregels houdt verklaart ook de populariteit van de AEX. Met name de derivatenhandel is gebaat bij voorspelbare promoties en degradaties. Cruciaal, want bij een indexwijziging moeten allle (index-)fondsen en trackers hun wegingen aanpassen en dus kopen en verkopen.

RTL-Z heeft de nieuwe samensteling van de AEX al te pakken. De informatie komt weer van Exane BNP Paribas die daarvoor broker Chris Ho van AFS hebben gebeld, weet ik intussen. Chris bevestigt mij wel het verhaal. Ik pik de overzichtjes van Behr.nl:

 

 

Koop- en verkoopdruk

SHV doet, als het goed is, op 18 februari het bod op Nutreco gestand en vandaar dat het fonds niet meer in de indices komt. Was het een maandje later geweest, dan was het gewoon de AEX gegaan. Dom of raar of niet, zo zijn de regels, Euronext houdt zich daar dus altijd aan en daarom is de handel blij.

Wat wel nog een puntje is dat volgena Chris en Exane Royal Dutch Shell, Klepièrre en Randstad meer gewicht zullen krijgen, terwijl het tegenovergestelde het geval zal zijn voor Ahold, Unilever, Aegon en ASML. Dat lees ik nog niet aan Behr af, maar daarvoor heeft Chris een ingewikkeld free float verhaal.

Duidelijk is wel dat er op papier de komende maand wat verkoopdruk is voor Unilever en koopdruk voor Royal Dutch Shell.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. RT2014 2 februari 2015 17:03
    www.behr.nl/koersen/indices:

    "Op 12 januari is Corio in de AEX vervangen door Klépierre, dat Corio heeft overgenomen. Insiders, zoals van JPMorgan, verwachten echter niet dat Klépierre aan alle regels voldoet om kandidaat te zijn voor de AEX bij de jaarlijkse herziening in maart. Wij hebben het fonds daarom buiten onze lijsten gelaten en daarmee staat Aalberts op het punt om te promoveren naar de AEX. "

    Dus wellicht nog een andere midkapper (wereldhave?) in plaats van Klepierre.
  2. [verwijderd] 2 februari 2015 20:21
    Maar waarom Klepierre niet en Unibail wel.
    Klepierre koopt Corio en komt er in en Unibail kocht Rodamco en kwam er in.
    Maar JP morgan zal wel wat zien wat ik niet zie maar voorlopig ga ik er gewoon van uit dat Klepierre er gewoon in blijft.
    En mocht Klepierre er uit gaan en overname Nutreco is definitief dan zou het inderdaad Wereldhave worden of Euronext moet nog anders denken over wat de free float is.

    En dat free float verhaal dat is helemaal niet zo ingewikkeld.
    Naast de normale bepaling van de marketcap wordt deze marketcap nu nog gecorrigeerd voor slechts het gedeelte wat volgens euronext de freefloat is.
    Freefloat 50% dan is je free float marketcap de helft van je werkelijke marketcap, die lijst is bepalend naast de nog overige normale voorwaarden zoals bescherming van fondsen die al in de index zitten als ze er maar net buiten vallen en de nieuwe er maar net in komt, het de plekken 24/25/26/27 verhaal, als je een beetje bekend bent met de promotie defgradatie regels dan weet je wat ik bedoel.
  3. [verwijderd] 3 februari 2015 16:55
    quote:

    bases schreef op 2 februari 2015 20:23:

    Fugro naar de midkap? onbegrijpelijk.. of zal dit voor Boskalis gunstig zijn?
    Natuurlijk is dit gunstig voor Boskalis.

    Het heeft automatisch een drukkend effect op de koers omdat de hoeveelheid trackers op de AEX veel groter is dan op de midkap dus moeten de volgers per saldo verkopen.

    Boskalis kan zo nog goedkoper een grote hoeveelheid Fugro verzamelen voordat ze een bod plaatsen op de rest zodat ze gemiddeld het bedrijf voor een gunstige prijs toevoegen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links