Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2015: crisis

2015: crisis

Laat ik ermee beginnen dat de beurs veel weg heeft van de Postcodeloterij. Los dat de beurs door inmenging van de overheid meer te maken heeft met een kansspel vind ik het apart te zien hoe de winnaars eruit gepikt worden en iedereen die niet meespeelt een slecht gevoel gegeven wordt.

Ik heb zelf meegedaan met de Staatsloterij, maar daar heb ik nog nooit iemand op de televisie gezien die geïnterviewd werd omdat hij geen prijs had gewonnen. Met een postcodeloterij hebben mensen het gevoel dat ze het erg vinden om niet mee te doen. Want wat is er erger dan dat je buurman ineens miljonair is terwijl jij dat niet bent.

Maar gauw verder... Het is weer rijtjes- en tiptijd. Hoewel ik van mijn grote meester ooit heb geleerd dat tips alleen voor de obers en de portiers zijn, wil iedereen altijd tips voor het volgend jaar krijgen.

Ik zie het niet echt als een concreet advies maar meer als een denktrend, die ik wil delen met anderen en waar iedereen zijn eigen conclusies aan moet verbinden.

 

Voor de komende tijd heb ik wat twijfels of de markt wel doorgaat omhoog. Zo staan vele indices ook voor korte termijn dichtbij verkoopsignalen. Zo hoeft de Dow Jones slechts door de 17.721 en we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator.

Ook hebben we in de candle’s een doji net als in de S&P 500. Een doji is nu twijfel maar met een lagere dag er achteraan krijgen we een verkoop.

 

Op langere termijn ziet u ook dat het minimaal optimistisch is om te denken dat we nu nog een bijzonder mooie bullmarkt krijgen in de Amerikaanse indices. In 2008 stond de S&P op 700 punten nu op 2100. Dus wellicht hebben we die bullmarkt gewoon achter de rug...

 

Voor ik verder ga met wat rijtjes en voorspellingen. Even een paar putjes die ik vorige week kocht. Ik kocht onder andere op Apple een putje.

 

Bij Apple hebben we bijna een verkoopsignaal in de Twindicator en ik loop even als gokje vooruit op dit eventuele signaal. In de candle’s hadden we al een verkoopsignaal.

Amazon heeft in de Twindicator al een verkoopsignaal gegeven en dreigt door de langetermijnlijn te zaken.

 

GoPro is helaas niet te shorten via de aandelen. Ze zijn niet te lenen. Door deze rare situatie in de leenmarkt zijn puts schreeuwend duur en heeft het zelfs geen zin spreads op te zetten. CommerzBank heeft een paar speeder short en daar heb ik er dan een van gekozen.

Polaroid kwam met een nieuwe camera  die veel goedkoper is dan de GoPro-modellen ook denk ik dat Polaroid meer ervaring heeft in fotografie. Technisch staan ze op een koop.

 

JP Morgan Chase heeft wel een duidelijker verkoopsignaal gegeven en dus vond ik het leuk om een gokje te wagen.

 

Bank of America heeft ook mooi verkoopsignalen gegeven. Ik zie in de grafiek enorm veel potentie omlaag. In theorie kan het zo naar de 100. Maar dat is dan even technisch…

 

Mijn grote meester leerde me ook dat een mijn een gat in de grond is met een leugenaar erbovenop. Mijn collega van het FT neutraal balans fonds wees me op een Canadees fonds Rubicon Minerals, hier kunt u het zelf lezen. 

 

Goud zelf is heftig een bodem aan het vinden en voor het einde jaar hou ik rekening met een niveau van 1550 dollar. Dat brengt me weer even terug naar de voorspellingen voor 2015.

 

 

Voorspellingen: Cees Smit Op 31 december 2015
AEX 250
Dow Jones 9800
Euro-dollar 1,05
Goud (dollar per ounce) 1550 dollar
Olie (WTI, per vat) 60 dollar
ECB-rente 1,0%
Fed-rente 0,75%
Tienjarige NL-obligatierente 2,0%
Top-aandelen Aandelen die in de recovery komen:
  • SBM Offshore
  • Fugro
  • Philips
  • BAM
Flop-aandelen
  • Imtech
  • WKL
  • ING
  • Aegon
  • ASML
  • Gemalto
2015 wordt het jaar van... de grote correctie en de terugkomst van de crisis
De verrassing van 2015... FT actief offensief fonds
De tegenvallers van 2015...
  • Griekenland gaat uit de euro en daarmee is de obligatiemarkt in rep en roer
  • Frankrijk raakt in de problemen

 

Opvallend, er stond dit weekend een verhaal in Duitsland in Der Spiegel over een Griekse uitgang.

Dé grafiek van 2015 wordt de Bitcoin die weer fors lager gaat.

En de lage olieprijs heeft grote gevolgen voor investeringen in hernieuwbare energie projecten. Kortom het wordt tijd dat er een herdruk komt van Willems Peak Olie-boek.

 

Kortom 2015 wordt een volatiel jaar en met de juiste ideeën zijn er genoeg mogelijkheden om meer te verdienen dan op een deposito.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2015 10:17
    hé Cees... Heb jij wel eens iemand op tv gezien die geïnterviewd werd omdat ie 30 miljoen gewonnen had?! Ik nog NOOIT!! zgn ivm bescherming van de privacy.. Ik denk omdat ze gewoon géén grote prijzen uitkeren!(zie ook verschillende media!) Het is geen staatsloterij.. Neen het is staatsoplichterij.. Wat dat betreft is er duidelijk wel transparantie bij de Postcodeloterij. En verliezers kunnen altijd Gaston nog een klap voor zn kop verkopen.. Echt lelijker wordt hij er toch niet van.
  2. geobeo 5 januari 2015 10:27
    quote:

    schreef:

    En de lage olieprijs heeft grote gevolgen voor investeringen in hernieuwbare energie projecten. Kortom het wordt tijd dat er een herdruk komt van Willems Peak Olie-boek.
    Dit is alleen maar aan te duiden als extreem positief. Hernieuwbare energie projecten draaien maar op 1 ding en dat is absurde overheidssubsidie (lees geld weggooien). Dus niet op wind of zon of algen.

    Dankzij de hernieuwbare energie lobbie zeggen we nu in Europa vaarwel tegen de schoonste, goedkoopste en zelfs veiligste vorm van energie omzetting: kern energie. En we ruilen kern energie zogenaamd om voor "hernieuwbaar" en komen er daarbij achter dat dat niet realistisch is, zodat we vervolgens overgaan op geimporteerde kolen. Dit is zo ongeveer het energiewende verhaal uit Duitsland.

    Resultaat: duurste elektrische energie ter wereld, vuilste energie ter wereld en meest gevaarlijke energie ter wereld (ja, er vallen nog al eens wat onderhoudsmensen van windmolens/daken af en een windmolen genereert zo ongeveer 0,0001% van wat een kerncentrale genereert). Als je kritisch naar de details van "hernieuwbare energie" kijkt, dan weet je dat hernieuwbare energie op dit moment nit bestaat. En dat het enige dat daar wel in de buurt komt kern energie is. Hernieuwbare energie op de Duitse manier (zonnepanelen en windmolens) is zowel economisch als ecologisch suicidaal beleid. En dat gaan we zien in de komende 10 jaar.

    Laat die olieprijs nog maar wat verder zakken wat mij betreft. Dan kunnen de Amerikanen, Chinezen, etc de Duitsers nog harder uitlachen.

    Een Duitser betaald nu ruim 35 EUR cent per kwh. Een Chinees 1 EUR cent. Puur, omdat ze groen willen proberen te zijn (en daar in de praktijk absoluut helemaal mee falen).

    Verder ben ik in 2015 100% contrair aan Cees. Zelfs op het gebied van Bitcoin. Overigens kijk ik dit jaar niet zo zeer naar Bitcoin, maar wel naar het revolutionaire Anoncoin (ANC). Die gaan een decentraal netwerk testen, waarin transacties instantaan zijn, maar niet gevolgd kunnen worden door buitenstaanders (in tegenstelling to Bitcoin).
  3. [verwijderd] 5 januari 2015 10:31
    Nog ff Cees.. als jij een kenner bent, dan weet jij ook dat de crisis NOOIT is wegggeweest! Hooguit: geluwd! Tis een veenbrand en woed ondergronds verder.. In het kader van het Pappen en Nat houden hebben ze QE bedacht. maar volgens mij is het kapitalistische systeem zo goed als failliet en vertoont het "democratische" EU-model net zulke grote haarscheuren als haar lugubere voorganger het "Drittes Reich"
  4. [verwijderd] 5 januari 2015 10:54
    De megawinsten van hedgefunds werd breed uitgemeten, de verliezen niet en zeker hedgefundmanagers niet die zichzelf het loodje leggen en in het hiernamaals hun verliezen verdisconteren. Problemen EU zijn nog lang niet voorbij, mee eens. Het is een wanhopig geworstel met de tijd die ook nog eens tegenwerkt vanwege de genomen maatregelen en de onwil tijdig te erkennen dat de grondslag van de monetaire unie gammel was. Niemand wil de EU afschaffen, we mogen geen president kiezen maar A. Merkel is in feite de president op dit moment. Over Dld las ik dat jongeren weinig trek hebben in ondernemerschap vanwege het grote risico spoedig met schulden opgezadeld te zitten, zie ook de VS. De sancties tegen Rusland werken als een boemerang behalve voor de VS die spinnen er garen bij. Gas in Oekraine, militair wapentuig voor heel EU. EU is dan ook een bijproduct van buitenlandse politiek vd VS.
  5. [verwijderd] 5 januari 2015 13:01
    Gelukkig is Cees wel consequent negatief. Als voorspeller is hij niet geloofwaardig gebleken. Ik kan mij daarom wel vinden in zijn term 'denktrend'. Een denktrend is minder pretentieus en past beter bij de beleggingsomgeving. Eerlijk gezegd snap ik trouwens ook niet dat het kaartenhuis niet in elkaar dondert, maar na 6 fantastische beursjaren concludeer ik dat het systeem duurzamer en sterker is dan wij denken.
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links