Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu topvorming

De markten raken oververmoeid. Ik ga al ruim een week uit van topvorming en de start van een terugval in de laatste weken van dit jaar. De eindejaarsrally waar de afgelopen twee weken veelal over wordt gesproken in de media en door analisten zal naar mijn mening niet plaatsvinden.

Vanaf de oktoberbodem bij 366 is de AEX ondertussen ruim 65 punten opgelopen zonder echte terugval. De eindejaarsrally startte dit jaar vroeg en de opwaartse koek lijkt voorlopig op te zijn.

Er waren enkele intraday-terugtests tussen de Fibonacci-retracementniveaus van de voormalige vijfde correctie van dit jaar en een tijdelijke consolidatie van 7 punten breed, maar nog geen duidelijke terugtest voor de vorming van een hogere bodem.

Top bij 425,80

In de afgelopen weken gaf ik aan dat het doel voor de vorming van een top lag bij de voormalige jaartop (425,80) tot de sinds juni stijgende toppenlijn. Deze stijgende toppenlijn werd daarbij slechts één dag intraday even doorbroken, maar er was geen sprake van een structurele doorbraak.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de afgelopen week werden twee toppatronen gevormd, eerst een shooting star die deel uitmaakte van een bearish engulfing. Beide toppatronen zijn nog steeds intact. De eerder gevormde stijgende wig werd na een neerwaartse doorbraak eind vorige week weer opgeheven.

Hierdoor zijn de contouren van een sinds medio november (vanaf de 409) stijgend kortetermijntrendkanaal te zien. De onderkant van dit trendkanaal loopt dagelijks een punt op en ligt vandaag gelijk aan de voormalige jaartop bij 425,80.

Een neerwaartse doorbraak en slotkoers hiervan zou een verdere bevestiging van topvorming inhouden.

Belangrijke steunpunten

Daaronder liggen nog kleine steunpuntjes bij de recente bodems van 422,80 en 421,60, maar de kans is dan groot dat in de laatste weken van dit handelsjaar de AEX alsnog richting mijn doelzone van de terugtest zal terugvallen. Deze doelzone ligt bij 409 tot 416.

Bij de buitengrenzen van deze doelzone liggen belangrijke horizontale steunpunten. Verder ligt bij 409,50 ondertussen het weer langzaam oplopende 50-daags gemiddelde, terwijl het 200-daags gemiddelde nu alweer bij 406,50 is te vinden.

Kijken we naar de gehele stijging vanaf de 366-bodem dan is het eerste Fibonacci-retracementniveau ook altijd een interessant richtpunt en ligt rond de 408.

Nu terugtest

De technische indicatoren bij de meeste indices wijzen ook op topvorming:

  • De RSI toont al enige tijd negatieve divergentie. Dit betekent dat de toppen in de index zelf nog worden verhoogd, maar de RSI gelijke of al lagere toppen laat zien. De koopdruk droogt dus op.
  • De MACD liet in de afgelopen week vanaf de zeer hoge niveaus al een afvlakking zien van de opgaande trend en staat op het punt een neerwaartse crossing te maken. De crossing zagen we al eerder in enkele andere indices.

Daggrafiek AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ondanks de verhoging van de jaartop in de afgelopen week is mijn visie dus niet veranderd. Ik blijf uitgaan van een terugtest in de komende weken naar de zone 409 tot 416.

Volgend jaar

Pas rond deze zone moeten we gaan kijken naar bodemsignalen voor de vorming van de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem sinds de 366-bodem. Hierna houd ik rekening in het eerste kwartaal van 2015 met de voortzetting van de stijgende kortetermijntrend naar mijn uiteindelijke doelzone van 450 tot 462.

Weerstand ligt bij de jaartop van 432,20 en de sinds juni stijgende toppenlijn van 431,40. De bovenkant van het sinds medio november tussenliggende stijgende trendkanaal is ondertussen opgelopen naar 434,50. Een doorbraak en slot vandaag onder de 425,80 zou een verdere verslechtering aangeven.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

542 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 december 2014 09:21
    weer in ?? wat bedoel je ?? En ja....analisten en de (grote) bedrijven waar zij werkzaam zijn hebben voldoende vermogen om een index "te sturen" indien men dat wenselijk vinden...zou mij niets verbazen idd, maar de bewijzen ontbreken zoals altijd. bewijzen kan je feitelijk bijna nooit iets op de beurs en van "normaal gedrag" kan je de beurs de laatste jaren niet meer op betrappen...alles wordt gestuurd via computerhandel en de "wensen" van de kapitaal-krachtigsten. Jan-met-de-pet is altijd het haasje en je kan er ook niet tegen "vechten"...dus meelopen en met lede ogen aanzien wat er gebeurt is elke dag mijn advies...
    Doe er je voordeel mee (voor zover dat mogelijk is). Succes !!
  2. [verwijderd] 9 december 2014 09:24
    quote:

    zepolna schreef op 9 december 2014 09:21:

    weer in ?? wat bedoel je ?? En ja....analisten en de (grote) bedrijven waar zij werkzaam zijn hebben voldoende vermogen om een index "te sturen" indien men dat wenselijk vinden...zou mij niets verbazen idd, maar de bewijzen ontbreken zoals altijd. bewijzen kan je feitelijk bijna nooit iets op de beurs en van "normaal gedrag" kan je de beurs de laatste jaren niet meer op betrappen...alles wordt gestuurd via computerhandel en de "wensen" van de kapitaal-krachtigsten. Jan-met-de-pet is altijd het haasje en je kan er ook niet tegen "vechten"...dus meelopen en met lede ogen aanzien wat er gebeurt is elke dag mijn advies...
    Doe er je voordeel mee (voor zover dat mogelijk is). Succes !!
    Jan met de pet altijd de sjaak?
    Als je gewoon doet wat Bas zegt verdien je toch gewoon geld. :D hoe makkelijk wil je het hebben.
    Maarja zo simpel is het niet, beurshandel is emoties in bedwang houden en discipline.
  3. [verwijderd] 9 december 2014 09:25
    quote:

    Sander040 schreef op 9 december 2014 09:08:

    Wel opvallend dat de analist al een week roept dat we omlaag (móeten) gaan en nu krijgt ie z'n zin.

    Ik vind het wel een goed stukje werk afleveren.

    Als Bas zegt dat we een top neer zetten en we zakken niet alla minuut dan beginnen veel mensen ook alla minuut te blèren.

  4. [verwijderd] 9 december 2014 09:34
    Ik las vanmorgen dat grote banken toeslagen gaan vragen of al vragen voor het 'oppotten' van het GroteGeld. Voor finesses hierover verwijs ik naar ZeroHedge. Een reden is dan misschien om geld in aandelen om te zetten? Omdat inkomsten uit ruwe olie dalen voelen regeringen zich verplicht belastingen te verhogen om de leuke beloften gestand te doen houden waardoor men de politieke macht in handen houdt. ook dat werkt economisch herstel tegen. Trouwens, wat is dat economisch herstel? Alsof het een kapotte schoen betreft die te repareren is? België haalt zijn goud terug. Wie volgt.
542 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links