Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stilte voor Imtech storm?

Stilte voor Imtech storm?

 

Goh. Nog maar 327.000 stuks Imtech er door, omzet maar een miljoen. Het trendje misschien nog steeds omlaag, maar de daguitslagen worden steeds kleiner. Mag ik vooralsnog voorzichtig concluderen dat rond 3,50 euro Imtech een soort van new normal aan het vinden is?

Zelfs weer een nieuwe mogelijke, nieuwe, oude fraude- of kartelafspraakzaak veranderde daar vorige week per saldo niet veel aan. Niet zo lang geleden trokken die nog rechte strepen naar beneden in de grafiek. Sterker, de rust zou zelfs wel eens over kunnen gaan in apathie.

De banken zitten op 48% van de aandelen en mogen een halfjaar niet handelen. Voor daghandelaren is Imtech ook al niet meer interessant, maar die hebben intussen al genoeg andere nieuwe, volatiele speeltjes. Beleggers gaan weer naar de cijfers, fundamentals en grafiek kijken.

New normal of niet, in ieder geval is er vast rust tot volgende week dinsdag. Dan komt Imtech voorbeurs met een KW3-update en krijgen we hopelijk iets meer zicht op de zaak, want het aandeel is nog een beetje een witte vlek. Hieronder ziet u de fundamentals die Bloomberg in arren moede heeft verzameld.

Tussen onder ons: hoewel losse aandelen niet in mijn beleggingsbeleid vallen, zit ik er stiekem op te azen. Imtech is an sich een prima tent, mean & lean, schoongeveegd en wil misschien wel positieve revanche. Ik gok op een Versatel-scenario. Google maar. Als ik ze op een beursdip voor een mooi koersje kan kopen...  

 

 

Dirty Teun

Dinsdag dus en niet volgende week donderdag. Beetje jammer maar helaas, want dat was helemaal bijzonder geweest. Dan is het namelijk precies twee jaar geleden dat het meest beroemde en beruchte analistenrapport uit de Nederlandse beursgeschiedenis verscheen.

Dat was de dag dat toenmalige ABN Amro analist (nu Kempen) Teun Teeuwisse die sell met koersdoel van ik meen 14 euro af gaf, omdat hij de business in Duitsland niet vertrouwde. De koers deed toen -10,58% van 17,37 naar 15,68 euro. De rest is geschiedenis.

Nog één ding, ik ben niet zeker, helemaal al niet als het om mijn eigen ego gaat, maar volgens mij komt zijn bijnaam Dirty Teun hier vandaan. Dit ging deze zomer nog diezelfde dag, toen Teeuwisse BAM de grond in boorde, een eigen leventje leiden, staat mij bij:

 

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. FM70 12 november 2014 13:20
    Hoi Arend Jan,

    Ik speelde maandag inderdaad met dezelfde gedachte en ben ingestapt. Helaas iets te hoog, maar verwacht dat we de bodem nu gezien hebben en correctie na afstraffing aanstaande is. Blijf voorlopig zitten tot we de 5 euro op de borden hebben staan. Eens dat de cijfers dinsdag komen (die zullen over Q3 slecht zijn), maar belangrijker is de forecast. Denk dat de huidige directie na de emissie maar 1 ding kan doen: zorgen dat die positief is! Daar zal vast voor gezorgd worden. Voldoende reden voor een rit omhoog.

    P.s. ook maandag de visie van Nico nog even gevraagd:
    "@TheDailyTurbo hoe zie jij Imtech? Heeft de bodembel al geklonken?
    NB Swing +1 nu, rit naar 5,03 met 2,95 steun.."


  2. Orca 12 november 2014 13:32
    Imtech is niet uit de problemen. Er resteert ~2 miljard bruto schuld, waarvan in ieder geval 1 miljard volledig kan worden afgeschreven.
    Dat gezegd hebbende, als je erin wil waarom is 3,50 = 0,7 cent dan geen goede entry? Hoe laag wil je 't hebben? En als het lager gaat denk je dan dat de vooruitzichten gunstiger worden?
    Ik blijf eraf op e.l.k.e. koers want de hut is pleite, maar als je kokketeert met een mogelijke entry zou ik 't nu doen. Gaat ie goed is 't leuk, en gaat ie fout dan wist je dat eigenlijk toch al.
  3. [verwijderd] 12 november 2014 13:49
    Ja ik lees dirty Harry maar zit hij bij BAM op het verkeerde spoor ?
    Wel heel merkwaardig dat alle klanten van Kempen & Co die dat rapport gelezen hebben zwijgen als het graf en dat er geen ondeugende financiele journalist is geweest die ondanks de "zwijgplicht" het nodige van Teun's BAM rapport heeft doen lekken.
    Hoe zit dat nou ?
  4. forum rang 6 ff_relativeren 12 november 2014 18:53
    LOL.

    Hebben jullie Der Tagesspiegel gelezen, die om 16:00 uur met het volgende Imtech-bericht kwam ?

    bron : www.tagesspiegel.de/berlin/bau-der-br... .

    "nach der verschobenen Eröffnung 2012, hatte der Flughafen bereits Konflikte mit Imtech wegen aus Sicht der FBB zu hohen Abrechnungen und Stundensätze."

    Gaat Imtech de komende dagen een Imtechje doen ?

  5. pieren 12 november 2014 19:31
    Hoi AJK, stap niet in imtech is mijn advies: heb het al een keer eerder voorgerekend maar het aandeel staat veel te duur, namelijk op 6.5 keer genormaliseerde (lees 4% marge) ebitda. Daarvoor koop je ook bedrijven met hoogwaardigere business (grontmij) die bovendien al winstgevend zijn.
    Als je wilt instappen in de sector, kies dan voor bilfinger of grontmij. Veel beter risico/rendement dan imtech.
  6. pieren 12 november 2014 19:38
    Daar komt nog bij dat intech nieuw kapitaal moet ophalen. Hoeft geen emissie te zijn kan ook een convertible zijn (is eigenlijk ook een emissie) of achtergestelde schuld. Waarom? Convenanten schrijven voor dat netto schuld maximaal 2 maal ebitda bedraagt. Ebitda wordt genormaliseerd 140 mln (4% marge over 3.5 mrd omzet), maar schuld is per q4 2014 al 450 mln.
    In 2015 zal er nog wel wat geld de tent uitvliegen, dus een gat van zo'n 300 a 400 mln resteert.
    That's imtech for you: als je wilt kopen doe dat ajb OTC tegen mij.
    Dan zal ik na een paar weken als het je toch niet zo bevallen is, melden dat het een papieren transactie was..
  7. pieren 12 november 2014 19:39
    quote:

    Orca schreef op 12 november 2014 13:32:

    Imtech is niet uit de problemen. Er resteert ~2 miljard bruto schuld, waarvan in ieder geval 1 miljard volledig kan worden afgeschreven.
    Dat gezegd hebbende, als je erin wil waarom is 3,50 = 0,7 cent dan geen goede entry? Hoe laag wil je 't hebben? En als het lager gaat denk je dan dat de vooruitzichten gunstiger worden?
    Ik blijf eraf op e.l.k.e. koers want de hut is pleite, maar als je kokketeert met een mogelijke entry zou ik 't nu doen. Gaat ie goed is 't leuk, en gaat ie fout dan wist je dat eigenlijk toch al.
    Zeer mee eens. Zit jij short orca? Zou het verwachten met deze mening van jou (en je hebt hem al een tijdje).
  8. pieren 12 november 2014 21:09
    quote:

    KOS schreef op 12 november 2014 13:28:

    Komende cijfers niet geweldig, maar verwacht desondanks een draai ten goede in de outlook.
    Ben lang negatief geweest op dit fonds en ben nu neutraal.
    Speculatief kopen op 3,49 lijkt mij wel kans te geven uiteraard garantie tot de voordeur.
    Hoi KOS, je bent lang negatief geweest, dat klopt, maar ook al een aantal keren naar positief gedraaid. Ik herinner me deze zomer (koers omstreeks 80 ct) en vorig jaar deze tijd (koers omstreeks 2 euro; toen stapte je in).
    Ik denk dat niemand moet instappen in Imtech zolang er per kwartaal nog 80 mln wordt weggebracht (dat is gelijk aan een jaarwinst als de activiteiten zijn gestabiliseerd), er forse reorganisatie en advieslasten zijn (100 mln) en geen zekerheid over de financiering (er moet nog steeds > 300 mln bij).

    Excusez-moi voor mijn grammofoonplaat met schroef commentaar. Ik doe dit al anderhalf jaar en heb al anderhalf jaar gelijk. De cijfers van Imtech worden niet beter gedurende die periode en uit mijn excelletje blijkt dat de waarde voor de aandeelhouders zeer laag is (en dat excelletje is niets bijzonders, ik bereken de waarde van het aandeel door 6 maal EBITDA te nemen en daar de schuld vanaf te halen).
    Groeten, pieren
  9. aandeeltje! 13 november 2014 09:06
    Pieren, Orca,

    Volledig met jullie eens.
    Ik zou het overigens een prestatie van formaat vinden als Imtech zonder nieuwe kleerscheuren hier doorheen zou komen.
    Ik zou daar niet op inzetten. Er hangen ook nog zoveel aandelen boven de markt en tegen de tijd dat die verhandeld mogen gaan worden zal zeker - zelfs ook voor de minder ingevoerden of naievelingen duidelijk zijn - dat er weer geld nodig is. Maar wie wil dan nog iets doen?
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links