Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It was 85 years ago today

It was 85 years ago today

 

Black Thursday, het is al weer 85 jaar geleden dat op 24 oktober 1929 de beurzen in Amerika instortten en het begin van de Great Depression inluidden. U kent dat verhaal, maar kent u deze ook? 85 jaar geleden zag de Dow Jones er heel anders uit. Dit waren de dertig toenmalige componenten. Het volgende plaatje is van Wikipedia:

 

 

Laten we de bedrijven eens één voor één langslopen wat er van hen is geworden Voor het de hele historie kunt u op een linkje bij de naam klikken en dan komt u uit bij de Wikipedia pagina van het desbetreffende bedrijf:

Allied Chemical Corporation: bestaat nog steeds. Na vele overnames is in 1999 Honeywell overgenomen en het bedrijf draagt sindsdien ook die naam. U kunt nog steeds de aandelen kopen en volg hier de koers.

American Can Company: bestaat nog, maar onder een andere naam. In 1987 is heeft het bedrijf een andere naam gekregen namelijk: Primerica. In 1988 is het bedrijf overgenomen door Sanford I. Weill zijn Commercial Credit Company en ging later op in Citigroup. Toch kreeg het bedrijf een eigen beursnotering. Volg hier de koers van Citigroup en hier de koers van Primerica.

American Smelting: is nadat het is overgenomen door de Gurpo México en Failliet gegaan in 2005 als Asarco.

American Sugar: Is beter bekend als Domino Sugar en in de jaren 70 is het uitgegroeid tot Amstar Corporation. Amstar is verkocht in 1983 aan Kohlberg Kravis Roberts en die verkochten in 1986 de tent weer aan Merrill Lynch. Domino Sugar is overgenomen door Tate&Lyle in 1988 en later weer verkocht aan het niet-beursgenoteerde Florida Crystals.

American Tobacco Company: is opgesplitst in een holding, die tegenwoordig Fortune Brands heet en de tabaksactiviteiten zijn verkocht aan Brown & Williamson en dat is tegenwoordig Reynolds American Inc. Volg hier de koers van Fortune Brands en hier die van Reynolds.

Atlantic Refining, beter bekend als Atlantic Petroleum was één van de bedrijven die in 1966 tot ARCO werd omgevormd. Uiteindelijk is ARCO aan BP verkocht in 2000. Volg hier de koers van BP.

Bethlehem Steel: is in 2001 failliet gegaan en de overige bezittingen zijn verkocht aan de International Steel Group in 2003. In 2005 fuseerde ISG met Mittal Steel. Die laatste onderneming is in 2006 samengegaan met Arcelor en dat is nu ArcelorMittal. Hé waar kennen we die naam ook alweer van? :-) Volg hier de koers van ArcelorMittal.

Chrysler: Bestaat nog, maar wel onder de naam Fiat-Chrysler Automobiles. Na een fusie met Daimler gingen beide partijen in 2008 weer uit elkaar. In 2009 vroeg Chrysler surceance van betaling aan en kreeg het van de rechter toestemming om de activiteiten te verkopen aan een nieuw opgerichte onderneming met als aandeelhouders Fiat, een fonds van de vakbonden en de Amerikaanse en Canadese staat. Volg hier de koers van Daimler en Fiat Chrysler Automobiles.

Curtiss-Wright: bestaat nog steeds onder de naam Curtis-Wright. Hieronder ziet u de grafiek van het aandeel, helaas gaat onze data maar tot 1980. Klikken voor groot.

 

 

General Electric: is het enige fonds dat nog steeds in de Dow Jones is genoteerd. Helaas gaat onze data niet verder dan 1982. Klikken voor groot.

 

 

General Foods is in 1985 gekocht door Philip Morris, dat ook Kraft overnam, en deze twee bedrijven zijn toen samengevoegd. Tegenwoordig kunt u de aandelen Kraft Foods kopen, maar ook Mondelez International kopen. Dit zijn aandelen die voortkomen uit het oude General Foods.

General Motors is in 2009 gered door de Amerikaanse en Canades overheid. In 2010 ging het bedrijf weer naar de beurs en inmiddels heeft de Amerikaanse staat haar belang in GM verkocht met een totaal verlies van 12 miljard dollar. Volg hier de koers van General Motors.

General Railway Signal Company is in 1989 overgenomen door Sasib en dat bedrijf is weer in 1998 overgenomen door Alstom. Hier volgt u de koers van Alstom.

Goodrich heeft in 1988 haar bandendivisie aan Michelin verkocht en in 2011 heeft United Technologies de rest opgekocht. Hier volgt u de koers van Michelin en en United Technologies.

International Harvester heeft haar agrarische activiteiten in 1985 verkocht en dat ging op in J.I. Case, wat weer samenging met New Holland en de naam veranderde in CNH Industrial. De naam van de rest van de onderneming is veranderd in Navistar International. Hier volgt u de koers van Navistar en hier die van CNH Industrial.

International Nickel is na overnames en aquisities opgegaan in Vale. Volg hier de koers van Vale.

Mack Trucks is in 1990 overgenomen door Renault Trucks, dat in 2001 werd overgenomen door Volvo. Volg hier de koers van Volvo.

Nash Motors heeft in 1954 de Hudson Motor Car Company overgenomen en zo ontstonds American Motors. American Motors is in 1988 door Chrysler van de beurs gehaald nadat het bedrijf eerst het belang van Renault had overgekocht.

National Cash Register is in 1991 gekocht door AT&T. In 1997 zijn onderdelen van het bedrijf opgegaan in Lucent Technologies, wat weer opging in Alcatel-Lucent en NCR Corp, dat een eigen notering kreeg. Volg hier de koersen van AT&T, Alcatel-Lucent en NCR Corp.

North American Company is in 1946 door de SEC uit elkaar getrokken en de bedrijven die fonds het bezat, zijn opgegaan in onder andere: Ameren, Washington Metropolitan Area Transit Authority, Norfolk Southern, Wisconsin Energy, DTE Energy, PG&E (Failliet gegaan en gered door de overheid van Californië in 2001 door de California electricity crisis) en FirstEnergy. Klik op de naam en u komt uit bij de koersenpagina.

Paramount Publix is, na een lange weg, nu in handen van Viacom. Hier volgt u de koers.

Radio Corporation of America is door General Electric in 1985 overgenomen en opgesplitst. Losse delen zijn verkocht, het enige onderdeel wat GE heeft gehouden is Government Services.

Sears, Roebuck & Co is in 2004 overgenomen door de Kmart Holding, die haar naam heeft veranderd in Sears Holdings. Volg hier de koers van Sears Holdings.

Standard Oil of New Jersey, het latere Exxon. Uiteindelijk is Standard Oil of New York (Mobil) bij Exxon toegevoegd in 1999 en ontstond er ExxonMobil. Volg hier de koers van ExxonMobil.

Texas Company, beter bekend als Texaco is samengevoegd met Chevron in 2002. Hier vindt u de koers van het aandeel Chevron.

Texas Gulf Sulphur is deels overgenomen door Elf, dat nu onderdeel is van Total, en deels door The Potash Corporation of Saskatchewan Inc. Klik op de naam voor koersen.

Union Carbide is in 2001 door Dow Chemical overgenomen. Volg hier het aandeel Dow Chemical.

United States Steel Corp heeft nog steeds een beursnotering. Hier kunt u die volgen, maar het bedrijf is natuurlijk niet meer wat het ooit geweest is en nog maar 5,2 miljard dollar waard.

Westinghouse Electric kocht in 1995 CBS voor 5,4 miljard dollar en veranderde in 1997 haar naam in CBS Corporation.

Woolworth is in 2001 zich gaan focussen op de sportartikelenmarkt en veranderde haar naam in Foot Locker.

Zo, we zijn nu alle Dow Jones bedrijven uit 1929 langsgelopen. Toen ik voor het eerst het lijstje bedrijven in de Dow Jones van 1929 bekeek, herkende ik maar weinig namen. Veel bedrijven zijn overgenomen, opgesplitst of hebben een naamsverandering ondergaan. Een aantal zijn ook failliet gegaan, maar de groei van de andere bedrijven hebben die verliezen vast en zeker goed gemaakt.

De moraal van het verhaal is, dat ook na de ergste beurskrach en recessie ooit, veel bedrijven nog hebben voortbestaan en geld konden verdienen. Sommige bedrijven zijn van de beurs gekocht en daar wordt u als aandeelhouder meestal niet slechter van. Door alle jaren heen had u, mits u niet verkocht had, ook nog eens dividend ontvangen en dat kunnen herbeleggen in diezelfde aandelen of index.

Waar het om gaat is dat u uw geld aan het werk zet en spreiding erg belangrijk is. Of u nu lekker saai een index volgt, een fondsmanager aandelen laat uitzoeken of dat u liever zelf aandelen er uit pikt, het maakt niet uit. Uiteindelijk is spreiding en geduld het belangrijkst. Ook al kan het 25 jaar duren voordat de index weer op de koers staat waar u het ooit voor kocht!

Collega Arend Jan Kamp heeft eens uitgerekend wat de belegger verdiende die op Black Thursday begon en in 1954 eindigde met een domme, simpele beleggingsmethode. Verbaas u! Niet overtuigd? Lees dan zijn zelfde rekensom over AEX 700 er maar eens op na. Cijfers liegen nooit. 

Tot slot oor de liefhebbers van de muziek uit die tijd, nog even het officieuze volkslied van De Depressie:

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. gerrit 69 24 oktober 2014 00:18

    Brother can you spare a Dime.

    Hier heb ik pianomuziek van en ik had al het vermoeden, dat deze muziek uit de crisis jaren na 1930 was ontstaan of gecomponeerd.

    Ik heb deze melodie vaak gespeeld op de piano en ook een groot aantal composities van Gershwin stamt uit die tijd.

    Mvrgr. van Gerrit

    ps; General Electric is inderdaad het enigste bedrijf wat nog steeds in de Dow Jones is genoteerd.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links