Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wonder middelen

“Compound interest is the most powerful force in the universe”
Albert Einstein

Heeft hij echt bestaan? Meneer S.P. Fivehundred, een Amerikaan uit de vorige eeuw. Vast niet, daarvoor is deze rekenexercitie te theoretisch.

Niet minder interessant alleen en ik denk een stevig hart onder de riem van iedere lange termijnbelegger die investeert volgens het principe van middelen.

Middelen is niets anders dan iedere maand een vast bedrag - let wel, geldbedrag en niet aantal stukken – in een of meerdere beleggingsfondsen steken. Voor alle duidelijkheid, ik doe het zelf ook.

Deze methode is de perfecte manier om te beleggen voor iedereen die niet bovenop de markt zit, maar wel van de beurs wil profiteren. Het heeft een paar grote voordelen.

Black Thursday
U koopt met dat consequent zelfde bedrag automatisch weinig als de markt duur is en veel als de beurs goedkoop is. Bovendien speelt timing geen rol. Het is een eeuwige discussie hoeveel aandelen op lange termijn opleveren: 7%? 8%? Meer of juist minder? Zegt u het zelf maar. Ik vind het niet zo interessant.

Hoe lucratief namelijk het middelen van in dit geval aandelenbeleggingsfondsen meestal is, illustreert het voorbeeld van mijn fictieve Amerikaan S.P. Fivehundred. Zijn geboortejaar en sterfjaar doen er niet zoveel toe, wel dat hij in 1954 met pensioen ging. In dat jaar cashte hij ook zijn beleggingsportefeuille.

Die portfolio was hij 25 jaar eerder begonnen - en laat u uw rugharen nu maar overeind komen - in oktober 1929, ofwel de beruchtste aller beursmaanden: die van Black Thursday. Ja, ook Fivehundred werd in dat jaar aangestoken door dat almaar stijgende Wall Street en hij besloot te gaan middelen voor zijn pensioen.

Depressie, oorlog en ellende
Hij besloot om elke maand 100 dollar in de voorloper van de S&P 500 (S&P 90?) te steken. Die oktober legde hij zijn eerste geld in op een indexstand van 31,40. De krach van 1929, de bodem van 1932 (-85%), de depressie, deflatie, Hitler, Pearl Harbour, Hiroshima, Stalin, Mao, Korea - Fivehunderd maakte alle Armageddons mee.

Onverstoorbaar bleef hij iedere maand die 100 dollar in de S&P 500 schuiven, ongeacht koers en (wan)toestand in de wereld. Daar hield hij pas in september 1954 mee op, toen hij met pensioen ging. Juist die maand kwam de index op 31,45 pas weer boven de stand van oktober 1929 uit. Al die tijd fluctueerde de prijs daaronder.

Wie had ongelukkiger kunnen timen, dacht ik in eerste instantie bij mijzelf. Ik niet alleen trouwens, dat was ook de reactie collega’s en professionals. Totdat de keiharde cijfers uitsluitsel brachten. De niet aflatend behulpzame Corné van Zeijl plunderde voor mij de website van de onvolprezen Robert schiller.

11,3% per jaar?!
Deze Amerikaanse professor is zo vriendelijk ruim een eeuw aan Amerikaanse beursdata op zijn site gratis en voor niets aan te bieden. Doe er uw voordeel mee. Van Zeijl zette de S&P 500-koersen van oktober 1929 tot en met september 1954 én de dividenden voor mij in een Excel-sheet.

Voilá, daar was het pensioen van Fivehunderd. Geloof het of niet, hij kreeg 169.770,59 dollar in zijn handje. Hij had gewoon 11,3% per jaar verdiend in ogenschijnlijk de slechtste beursperiode van de vorige eeuw. Bijna 170.000 dollar, ofwel een vermogen in die dagen waarmee hij nog lang en gelukkig leefde.

Misschien is 100 dollar geen goed voorbeeld. Ik maak er 10 dollar van. Het gemiddelde jaarsalaris was in 1929 namelijk 1970 dollar (1730 dollar in 1939 - hebt u een idee van de catastrofale deflatie in de jaren dertig). Een huis kostte 7145 dollar (3800 dollar in 1939). Zo had Fivehundred in 1954 17.000 dollar: goed voor twee huizen.

Angstgegner
Eigenlijk is het niet eens zo raar, als u goed kijkt naar de grafiek van de S&P 500 uit die tijd. Op één keer na - oktober 1929 - kocht Fivehunderd al zijn stukken goedkoper in, dan de maand waarin hij cashte. Dat is ook de truc van beleggen zoals u en ik zo goed weten, maar vaak zo slecht doen: laag kopen en hoog verkopen.

Ik heb Black Thursday gekozen, omdat de dit de beurs’ Angstgegner is. Hoewel, deze eeuw kan er ook wat van. Toeval? Tien jaar geleden werd IEX opgericht en de AEX staat nu op dezelfde stand als toen. Dankzij Fivehundred kan ik er echter weer even tegen en doorsta ik fluitend iedere storm. U ook?

Of toch niet... Want wat was er gebeurd als de koersonwikkeling precies andersom was geweest? Er ontstaat een minder fraai beeld als er in 1929 een enorme rally was geweest in plaats van een beurskrach gevolgd door vele magere jaren. Fivehunderd had al zijn stukken dan juist duurder gekocht dan september 1954.

Blauwe lijn = echt koersverloop / rode lijn = gespiegeld koersverloop

Oude sok
In plaats van een opbrengst van 17.000 dollar, blijft er dan slechts 2570 dollar over. Daarmee had hij misschien ergens een klein bejaardenflatje kunnen kopen, maar zeker geen twee huizen. Als Fivehundred zijn geld elke maand in een oude sok had gestopt, had hij zelfs 430 dollar méér overgehouden.

Blauwe lijn = beleggen / rode lijn = oude sok

Middelen is daarom niet de heilige graal. In de loop van de jaren is winsten veilig stellen noodzaak. Dus toch timing! Het gaat er bij deze tactiek er vooral om hoe de beurs zich in de laatste paar jaar ontwikkelt. Als ik de staart van de omgekeerde koers tussen 1929 en 1954 vervang door de echte, ontstaat er zo al een veel mooier beeld (groene lijn).

Eind goed, al goed? Dat weet ik over in principe 28 jaar, mijn theoretische horizon.

Mijn grote dank voor het maken van dit artikel gaat uit naar Excel-wizards Corné Zeijl van SNS en mijn collega Michiel Pekelharing voor al hun rekenwerk.


Arend Jan Kamp is content manager van IEX. Hij belegt iedere maand vooral zijn pensioen in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. sjiepie 8 februari 2008 19:32
    Het is wel de manier om emoties uit te sluiten. Ik middel, maar placht ook e.e.a. aan te schaffen als ik van mening ben dat de beurs behoorlijk is gedaald. Afgelopen januari heb ik dus wat extra gestort, evenals in mei tot augustus 2002. Verkopen is nog lang niet aan de orde. Deze methode geeft veel rust, dalingen zoals de afgelopen maanden verlaagt je gemiddelde kostprijs
  2. sjiepie 8 februari 2008 19:45
    Ik ben echter ook van mening dat het niet verstandig is om je gehele opgebouwde portefeuille in een keer te verkopen, in dit voorbeeld op de pensioendatum. beter is het om ook dit in delen te doen. Zo middel je dus ook je verkoopprijs. Je zal maar in maart 2003 65 jaar geworden zijn en in een keer je hele portefeuille verkocht hebben...
  3. [verwijderd] 8 februari 2008 23:29
    Arend Jan, zeer goede bijdrage. Vond het overzicht van Corne ook interessant. Alleen al zijn overzicht, roept vele interessante vragen op.

    Denk alleen maar aan dat dividendbeleggen. Dividendpercentage wordt hoger bij een lagere koers. Dat is dus een soort trade off.

    De hoofdconclusie van jouw bijdrage is niet onbelangrijk: middelen lijkt zekerheid te bieden, maar stap je op het hoogtepunt in dan kan het toch tegenvallen. Derhalve blijft timing van belang.

    Een "oplossing" zou kunnen zijn: middelen, maar dan beginnen of verder opbouwen in opeenvolgende jaren.

    Daarnaast zijn er praktische problemen. Hoe kan ik maandelijks zonder absurd hoge kosten bijvoorbeeld in een pakketje Imtech, Ballast Nedam, Jerini, Xemplar, Fugro, IHC, Aalberts beleggen?

    Er spelen dan overigens niet alleen de transactiekosten, maar ook de spreads bij de kleine aandelen.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 9 februari 2008 11:54
    Dag Arend-Jan,

    Misschien ook eens aan de Excel wizz kids vragen om uit te rekenen wat het gemiddelde rendement zou zijn als je niet alleen gespreid inlegt, maar ook weer gespreid verkoopt. Dus vanaf september 1954 elke maand 100 dollar verkopen. Dan haal je keus van het precieze eindmoment eruit. Hoeveel je elke maand moet verkopen hangt af van de groei die het al gehad heeft en van de tijd die je nog denkt te hebben na pensionering.

    Ik denk dat je in dat geval voor vrijwel alle soorten koersverloop een winst overhoud.
  5. Ivanrybkin 9 februari 2008 19:44
    Vinny heeft een punt.

    Stel nu dat er rekening wordt gehouden met beheerskosten van fondsen, transactiekosten, en bewaarloon?
    bijvoorbeeld door aan te nemen dat het gemiddelde rendement 1 % per jaar achterblijft bij de index.

    conclusie blijft gelijk, maar absolute bedragen worden toch wat kleiner.

    Of zie ik iets over het hoofd?
  6. [verwijderd] 9 februari 2008 20:46
    Voor de liefhebbers: even googelen op Position Cost Averaging, en/of Lichello voor een systeem dat voor de iets actievere belegger middelen voorziet van meer pit, hogere rendementen en minder risico, leuk Engelstalig boekje van Lichello is ook nog verkrijgbaar. Ook een systeem om bij maandelijkse inleg beter/lager aan te kopen Twinvest: hoofdlijn: kies je startbedrag bv 100 beleg elke maand 75, daalt de koers van je beleggingsfonds met 10% stort je die maand meer uit je spaarpotjes van 25. Ben je wel een volatiel fonds /aandeel nodig.
    Ik puzzel nu aan een systeem om PCA te combineren met de Turbo 88 op Fortis OBAM, of Intereffect Warrants. Ziet er voorlopig uit als een roller-coaster met daverend rendement, PCA loopt op volatility, zou geweldig moeten zijn. Helaas geeft de geschiedenis geen garantie voor mijn toekomst.

    Middelen is balen als tegen de einddatum de koersen dalen, zoals in 2000-2003, eenmalig storten van een flink bedrag is een nog veel wildere gok, ondanks alle verhalen dat het niet uitmaakt wanneer je begint. Ik heb tot op heden van alles uitgeprobeerd, trailing stop loss, straddles strangles buy and hold optie strategietjes cash cow enzovoorts, voor deze onnozele amateur werkt PCA het best, regelmatig gestructureerd wat winst nemen bij koersstijgingen en bijkopen bij dalende koersen. Kost weinig tijd, even alerts of orders instellen bij de (vooraf bepaalde) aankoop en verkoopkoersen, en wat simpel rekenwerk.

    Enig nadeel zijn de relatief kleine transacties en daardoor verhoudingsgewijs hogere kosten, voordeel is weer dat je niet dagelijks of wekelijks zit te handelen.
  7. [verwijderd] 9 februari 2008 21:17
    Laag kopen hoog verkopen helpt. Niemand wil Fortis nu. Nou, doe maar aan mij. Op 35 euro stond iedereen te springen om Fortis. Tja, ik begrijp dat niet zo goed. Hetzelfde geldt nu voor Goud. Goud raakt niet op dus eigenlijk stijgt de reele prijs van goud helemaal niet. Goud is een pure luchtbel. Doe mij dan maar olie.
  8. Herr Professor 10 februari 2008 10:33
    Middelen is goed als je inderdaad elke maand iets weg te zetten hebt (in feite kun je dan ook weinig anders). Maar wat als je ineens een bedrag hebt (erfenis, gouden handdruk, overwaarde verzilverd, etc)?

    Onderzoek laat zien dat je dan GEMIDDELD met middelen een lagere return haalt dan met alles in een keer inzetten. Dat is logisch, want GEMIDDELD stijgen de beurzen. Wel is de risico / rendements verhouding met middelen beter.

    Ik denk dat het in zo'n geval goed is om je geld in te zetten naar rato van de p/e waardes van dat moment. Zie www.crestmontresearch.com/content/mar... (mooie tip van Marique, deze site)

    Ook een gedeelte inzetten, maar dan vooral in fondsen met een hoge beta, en dan bijkopen als het wegzakt is dan een soort middelen met iets meer pit, zoals eerder gepost. Maar de kunst is om die beta te krijgen zonder 'kosten'.

    Bij turbo's en dergelijke betaal je natuurlijk gewoon rente voor het gefinancierde gedeelte dat de hefboom oplevert. Bovendien kunnen die echt helemaal naar nul, en dan ben je alles kwijt. Ik heb deze techniek wel eens gesimuleerd (50% inzetten op hefboom 2x (of 25% op hefboom 4, enz), en bijkopen als het zakt). Doorgaans gaat het inderdaad beter dan buy en hold op hefboom 1x, maar in de bearmarket van na 2000 ga je helemaal los (op de AEX dan). Dus pas op!

    Neem dus liever intrinsiek volatiele fondsen, zoals emerging market spul of iets dergelijks. Die hebben een beta die naar beneden toe afneemt (omdat het nu eenmaal niet lager kan dan nul). Door die 'compressie' van de beta vermijdt je bovenstaand risico, dat je met turbo's of warrants wel hebt. Bovendien betaal je geen rente (wel is mogelijk het dividend rendement wat minder!)

    Dat is in ieder geval wat ik doe. Maar ja, ik ben halverwege 2007 ingestapt (met iets van 40% van mijn geld), dus mijn timing was grandioos...hum hum). Nu zit ik dus wel op verlies (-7%), en inderdaad heb ik bijgekocht op de dip van een week of twee geleden. Maar niet volop. Ik houd nog wat kruit droog voor als het nog lager wordt.

  9. [verwijderd] 11 februari 2008 12:53
    quote:

    drpipi10 schreef:

    Bij turbo's en dergelijke betaal je natuurlijk gewoon rente voor het gefinancierde gedeelte dat de hefboom oplevert. Bovendien kunnen die echt helemaal naar nul, en dan ben je alles kwijt.
    Goed artikel en dito verwijzing.

    Zonder simulatie zou je de strategie met turbo's volgens mij ook al kunnen verwerpen. Immers je leent geld bij de bank dat je zelf al hebt. De hefboom gaat dus op het eigen geld, sterker het kost je per saldo het rente-verschil. Dit terwijl de portefeuille niet verbetert m.b.t. rendement/risico. Bij hefboom 2 heb je namelijk een 2x zo hoog rendement en 2x zo hoog risico op de helft van je kapitaal. En dat is hetzelfde als 1x rendement en 1x risico op 100% belegd kapitaal..

    In ieder geval beterschap met je rendement ;)

  10. jrxs4all 11 februari 2008 13:34
    quote:

    Return On Thoughts schreef:

    [quote=drpipi10]
    Bij turbo's en dergelijke betaal je natuurlijk gewoon rente voor het gefinancierde gedeelte dat de hefboom oplevert. Bovendien kunnen die echt helemaal naar nul, en dan ben je alles kwijt.
    [/quote]

    Goed artikel en dito verwijzing.

    Zonder simulatie zou je de strategie met turbo's volgens mij ook al kunnen verwerpen. Immers je leent geld bij de bank dat je zelf al hebt. De hefboom gaat dus op het eigen geld, sterker het kost je per saldo het rente-verschil. Dit terwijl de portefeuille niet verbetert m.b.t. rendement/risico. Bij hefboom 2 heb je namelijk een 2x zo hoog rendement en 2x zo hoog risico op de helft van je kapitaal. En dat is hetzelfde als 1x rendement en 1x risico op 100% belegd kapitaal..

    Die redenering klopt niet helemaal want je maximale verlies is wel kleiner ....

    JR
  11. [verwijderd] 12 februari 2008 09:16
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Die redenering klopt niet helemaal want je maximale verlies is wel kleiner ....

    JR
    Ja klopt. Er is idd wel een verschil tussen beleggen met geleend geld en een turbo: de stop loss van de bank. Je kunt met een turbo niet negatief komen te staan en daarom is idd het risico afgetopt en uiteindelijk gunstiger. Dus drpipi10 zou eigenlijk blij moeten zijn bij een 0-stand van zijn turbo's. Als je hefboom ook negatief kan worden geldt de redenering wel...
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links