Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck's uitdagingen

Binck's uitdagingen

BinckBank kwam vanochtend met haar derdekwartaalcijfers. De optisch zeer hoge winst verbloemt een aantal structurele problemen waar Binck mee te kampen heeft. Het label van overnamekandidaat wat Rabobank aan Binck gehangen heeft, lijkt mij dan ook wat voorbarig.

Vooral de problemen bij dochter Alex moeten worden opgelost, anders verdwijnt er zeer veel belegd vermogen. BinckBank verdient haar geld momenteel via verschillende kanalen. Eerstens is zij de grootste broker van Nederland, met daarnaast een behoorlijk marktaandeel in België, Frankrijk en Italië.

Daarnaast werd er vooral de laatste jaren veel geld verdiend met vermogensbeheer. Alex kende de afgelopen jaren een enorme instroom van geld. In korte tijd steeg het vermogen onder beheer van 500 miljoen naar 2.5 miljard euro. Met een fee van 1%, met daarbij 10% prestatieloon leek de toekomst er zonnig uit te zien voor Binck. Helaas is de realiteit anders.

Prijsvechters vallen Binck aan
Op de optiemarkt is Binck de challenger. Via TOM, The Order Machine, werd succesvol marktaandeel afgepakt van Euronext. In een poging de uitstroom van orders te stoppen heeft Euronext haar tarieven drastisch verlaagd, maar TOM heeft goed beet en laat niet meer los.

Echter, aan de andere kant van het spectrum wordt Binck zelf aangevallen door goedkope prijsvechters op de optiemarkt. Partijen als Lynx en DeGiro zijn veel goedkoper met hun handelstarieven waardoor Binck enerzijds grote beleggers dreigt te verliezen en anderzijds zelf ook met de tarieven omlaag zal moeten.

De groei in het aantal rekeninghouders is flink afgevlakt, daarnaast hebben veel grote beleggers en handelaren een beleggersrekening bij twee of meer brokers en kunnen dus relatief gemakkelijk overstappen.

Zorgenkind Alex
Dan is er nog zorgenkind Alex vermogensbeheer. Door de succesvolle televisiereclame heeft Alex in korte tijd meer dan 2.5 miljard euro onder beheer verworven. Het computermodel bepaalt of er wel of niet in de markt wordt gestapt en welke aandelen er worden gekocht.

Zoals de reclame al zegt: als het even tegenzit, stappen we gewoon even uit. Maar iedereen die iets met de beurs van doen heeft weet dat het zo simpel niet ligt. Het afgelopen jaar is vooral zijwaarts geweest, de AEX bewoog tussen de 390 en 420.

Als het computermodel iedere keer wanneer we onder de 400 komen even uitstapt en bij een stand van 420 weer even instapt wordt er per saldo geld verloren. De geplande groei naar 3,5 miljard euro beheerd vermogen kan dan ook voorlopig in de ijskast.

Beleggers haalden het derde kwartaal juist geld weg, 100 miljoen euro om precies te zijn en in de eerste twee weken van oktober is het AUM (Assets under Management) opnieuw met 269 miljoen euro gedaald. Uit commentaren in de media en op de site van Harm van Wijk valt op te maken dat dit wellicht een voorbode is van meer.

Overigens is het jaar nog niet voorbij, mochten we het jaar afsluiten onder de 300 dan kon het systeem van Alex alsnog succesvol blijken te zijn... Binck zal hiervoor een oplossing moeten vinden, wellicht door weer echte beleggingsspecialisten aan het roer te zetten.

Lichtpuntjes
Daarnaast zijn er wel degelijk lichtpuntjes te vinden. De hoge winst kwam door de verkoop van het 50%-belang in verzekeraar BeFrank aan medeoprichter Delta Lloyd en hoewel het een rustig kwartaal was (normaal seizoenspatroon) heeft de turbulentie van de afgelopen weken ongetwijfeld gezorgd voor een flinke toename van het aantal transacties.

Binck heeft een hoop overtollig kapitaal, volgens analisten van de Rabobank tegen de 40 miljoen euro. Beleggers kijken hier verlekkerd naar en hopen op dividend en eigen inkoop van aandelen. Het zou echter heel goed kunnen dat Binck het geld grotendeels gaat gebruiken voor het versterken van het eigen verdienmodel.

De concurrentie is hevig en nu de Alex-geldmachine begint te haperen moet het management creatief op zoek naar andere manieren om de nieuw te formuleren langetermijndoelstellingen te realiseren. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 20 oktober 2014 11:00
    "Zoals de reclame al zegt: als het even tegenzit, stappen we gewoon even uit." Dit geldt dus ook voor de klanten die hun geld toevertrouwden aan Alex; nu het tegen zit stappen ze er even uit. Alex vermogensbeheer is ook een waardeloos product wat gehyped is door hun marketing.

    "Binckbank zal hiervoor een oplossing moeten vinden, wellicht door weer echte beleggingsspecialisten aan het roer te zetten." Tja, als je nog gelooft dat echte beleggingsspecialisten bij Binck zouden kunnen zitten dan geloof je waarschijnlijk ook nog in Sinterklaas.

  2. [verwijderd] 20 oktober 2014 21:35
    in het verleden had je bij Binck de beschikking over goeie gratis tools en kon je mooie grafieken maken als je deze optie wil moet je opeens gaan betalen voor het stallen van je centen nou dat gaan we dus mooi niet doen ze moeten verdienen aan de transacties niet aan het feit dat mijn geld en aandelen bij hun staat.
  3. [verwijderd] 20 oktober 2014 23:43
    Indien Binck niets aan zijn website en service gaat doen, kunnen ze over een paar jaar wel opdoeken. Realtime koersen zijn verre van realtime en zeker v.w.b. de koersen van hun eigen product, de binckturbo's. Dan hebben ze ook nog een mobiele app die al minstens 2 jaar door niemand wordt gebruikt omdat daar de koersen die worden weergegeven helemaal niet kloppen. Er wordt al 2 jaar een nieuwe beloofd maar tot nu toe is er nog niets gebeurd. Zodra er veel handel ontstaat zoals vorige week, ligt de site gewoon helemaal plat.Heb je hierover een klacht omdat je met handelen hierdoor de bietenbrug bent opgegaan en zelfs als je de exacte tijd van de order erbij vermeld, zijn ze niet uit thuis. Je krijgt dan als advies om de service desk te bellen en de order telefonisch door te geven.

    Al onze medewerkers zijn in gesprek en na 10 min geef je dan maar op. Dat noemt zich dan ook nog de beste broker! Zodra degiro de overzichtelijkheid van de website voor elaar heeft en ook nog wat aan de gebruiksvriendelijkheid doet dan is Binck history.
    binck, eerder de slechte broker van Nederland.......
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links