Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Richtpunt 397 tot 398

Tot hoever zal de huidige herstelbeweging reiken? Ik ga er vanuit dat de AEX bezig is met de vorming van een lagere top om daarna nog een keer te dalen tijdens deze vierde correctie voordat een hogere middellangetermijnbodem wordt gevormd.

De daling van vorige week ging in een zeer snel tempo waarbij de AEX ongeveer 18 punten terugviel van 420 tot 402. Net boven de 402 werd een dubbele bodem gevormd die het beginpunt was voor deze herstelbeweging. Een belangrijk richtpunt hierbij is de zone 408,50 tot 409.

In deze zone lag de voormalige dubbele jaartop en de eerdere opwaartse doorbraak hiervan zorgde voor de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Deze vierde correctie volgt op de stijging van 40 punten vanaf de dubbele maartbodem bij 379,80.

Toppatroon

Ik ging de afgelopen paar maanden uit van een beweging naar ongeveer 428 waar het 161,8% Fibonacci-projectieniveau ligt tussen 409 en 379,50. Het is echter onmogelijk een precies draaipunt te voorspellen en de AEX vormde in de afgelopen weken een dubbele top bij de 420 punten.

Er werd uiteindelijk geen toppatroon gevormd maar er was wel sprake van negatieve divergentie in de RSI en de MACD gaf een neerwaartse crossing.

Belangrijk in het langere technische beeld is echter wel dat de RSI tijdens deze stijging opwaarts door het niveau van de toppen van het afgelopen jaar brak en boven de 70-puntengrens brak.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Korte correctie

Ik gaf gisteren al aan dat een richtpunt voor de huidige herstelbeweging bij de 408,50 tot 409 ligt. Zolang de koers hieronder een top vormt, lijkt een volgende neerwaartse beweging snel te kunnen volgen naar lagere bodems onder de 402.

Zodra deze zone structureel opwaarts wordt gebroken, verbetert het technische beeld alweer en neemt de kans toe dat deze correctie slechts een week duurde en tot ongeveer de 5% reikte. Ik verwacht sowieso dat deze correctieve beweging beperkt zal blijven.

Dit komt omdat de AEX vanaf een lager niveau dan verwacht deze neerwaartse beweging startte en vlak onder de 400 punten een batterij aan belangrijke steunniveaus liggen. Met een top gisteren bij 407,10 werden alle tussenliggende weerstanden gebroken en ligt alleen de 408,50 tot 409 nog boven de markt.

Of bij 407,10 al de lagere top is gevormd, zullen we in de komende dagen waarschijnlijk wel weten. Na de vorming van een lagere top is dan een dalende toppenlijn te trekken die uiteindelijk gebroken moet worden om deze correctie te beëindigen.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodem bij 402

De belangrijkste richtpunten voor deze correctie liggen bij:

  • het 200 –daags gemiddelde van 397
  • de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn die nu bij 398 ligt

Deze zone werd dus op 4 punten na al bereikt eind vorige week. We zagen in het afgelopen jaar geregeld dat tijdens de vele correcties deze steunpunten werden opgezocht. Mocht de AEX daaronder zakken dan ligt bij 390,50 nog de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn.

Nieuw startpunt

Ook nu is het weer onmogelijk om te zeggen waar en wanneer de hogere bodem gevormd gaat worden. Feit is wel dat bij een doorbraak door de 408,50 tot 409 de kans toeneemt dat de dubbele bodem van vorige week bij 402 de bodem is geworden.

Toch verwacht ik dat de kans groot is dat de AEX in de komende tijd onder de 400 zakt en uiteindelijk in de buurt van de genoemde steunniveaus een hogere middellangetermijnbodem zal vormen.

Dit zal dan het startpunt zijn van de volgende stijgende kortetermijntrend die de AEX tot ruim boven de 420 moet kunnen brengen. We moeten dan ook alert zijn op bodemvormingssignalen in de komende tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 15 juli 2014 10:02
    Goedemorgen meneer Heijink,

    Is het mogelijk 1 dezer dagen de IBEX en MIB weer eens te belichten? Tot hoever mogen we hier verwachten dat de correcties reiken?

    In tegenstelling tot uw verwachting is goud na een slot boven de 1328 toch weer fors terug gevallen. Verwacht u dat we helemaal terug gaan naar 1280 of verder?
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 15 juli 2014 10:20
    quote:

    KidBackInTown schreef op 15 juli 2014 10:06:

    1298 in eerste instantie
    Dank je Kid... Ik heb op mijn huidige longpositie gelukkig een stoploss in de winst staan. Net als bij Zen's broker kan ik ook meteen openen met stoploss in de plus... :-))
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 15 juli 2014 10:29
    quote:

    Henri275 schreef op 15 juli 2014 10:22:

    De stoploss op mijn short-posities IBEX staat trouwens ook in de plus.. maar liefst 75 punten... :-)
    En helaas uitgestopt... Hopelijk kan ik op een hoger niveau weer openen voor nog n lucratief ritje omlaag...
376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links