Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat moet de Fed doen?

  • IMF te pessimistisch over Amerikaanse arbeidsmarkt.
  • Eurozone: geboekte voortgang blijft bescheiden.
  • China: industriële productie en retailverkoop niet sterk naar lokale maatstaven; zwakte huizenmarkt vormt risico.

De reguliere beleidsvergadering deze week van de Amerikaanse Fed beloofde minder spannend te worden dan de vergadering van de ECB begin juni. De afgelopen week waren er geen factoren die de markten in belangrijke mate richting gaven.

De prijs van ruwe olie steeg door de politieke spanningen in Irak, maar niet genoeg om een groot effect te hebben op de financiële markten. Per saldo waren aandelen lusteloos.

VS: inflatie stijgt

Door de toename van de consumentenprijzen is het nu de vraag of de Fed de monetaire steun sneller moet afbouwen en de rente eerder moet verhogen.Het IMF vindt van niet. De Fed zou de marktvolatiliteit moeten vermijden die door een te vroege renteverhoging kan worden veroorzaakt.

Pas eind 2017 is er volgens het IMF sprake van volledige werkgelegenheid, terwijl de inflatie matig blijft.

Wij zijn het met het IMF eens dat de huidige inflatiedruk niet sterk is. Gezien de toestand van de economie en de arbeidsmarkt verwachten we niet dat die druk doorzet. De producentenprijzen en arbeidskosten zijn maar matig gestegen.

Wel vinden we het IMF te pessimistisch over de arbeidsmarkt. Het is  onwaarschijnlijk dat de Fed met een renteverhoging wacht totdat er volledige werkgelegenheid is bereikt. Bovendien heeft de Fed zich de afgelopen jaren van marktvolatiliteit bar weinig aangetrokken.

Op jaarbasis is de productiegroei in de (maak)industrie de laatste tijd versneld. Ook voor de huizenbouw waren de cijfers positief. Het vertrouwen onder huizenbouwers is sterker gestegen dan verwacht. De hypotheekrente is dit jaar onder invloed van een lagere tienjarige obligatierente gedaald, maar ligt nog wel hoger dan voordat de Fed over tapering begon.

Kijken we verder dan de recente volatiliteit in bouwvergunningen en nieuwbouwprojecten, dan valt er nog altijd een opwaartse lijn in de huizenbouw te ontwaren.

Al met al zien we niet echt aanleiding voor een snellere afbouw van de activa-aankopen door de Fed.

Eurozone: werkgelegenheid licht hoger

De werkgelegenheid is de eerste drie maanden van het jaar voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gestegen, al was de terreinwinst gering. Hoewel dit het consumentenvertrouwen kan sterken, is de koopkracht van de Europese consument maar beperkt verbeterd.

De voorlopende indicatoren geven de laatste tijd een gemengd beeld. We zijn nog niet van onze optimistische inschatting van de groei afgestapt, wel houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Het is natuurlijk nog te vroeg om het effect van het onlangs door de ECB aangekondigde nieuwe monetaire beleid volledig in te kunnen schatten. Het nieuws heeft obligaties in de periferie echter geen windeieren gelegd: de spread en obligatierente zijn gedaald.

Banken hebben voor miljarden aan driejarige leningen van de ECB uit 2011 en 2012 afgelost, mogelijk een signaal dat ze vanaf september de huidige LTRO’s met nieuwe TLTRO’s willen vervangen.

Japan en China: futloos

Met een groei van 8,8% op jaarbasis laat de industriële productie in China zich als historisch lusteloos aanzien. De groei van de detailhandelsverkoop is verbeterd, maar naar Chinese maatstaven nog altijd niet sterk. De huizenprijzen dalen over de hele linie.

Omdat er in deze markt relatief weinig wordt geleend, lijkt het systeemrisico echter beheersbaar. De interbancaire rente is gedaald en voor kleinere banken gelden minder strenge reserveverplichtingen; het lijkt erop dat de autoriteiten het doel van een bbp-groei van 7,5% stap voor stap zullen verdedigen.

Wel zullen ze meer uit de kast moeten halen als de huizenmarkt blijft vertragen: huizenbouw en verwante activiteiten zijn goed voor circa 20% van de economie.

De Japanse invoer en export zijn gedaald. In waarde is de winst van vorig jaar na de val van de yen weer volledig ingeleverd. Het Japanse bedrijfsleven koos op dat moment voor een hogere winstmarge in plaats van meer volume.

Dat kan nu tot hogere kapitaalinvesteringen leiden. De economie lijkt na de inzinking in het tweede kwartaal weer traag te gaan groeien. Zelfs als het effect van de lagere yen op de inflatie afneemt, dan nog kan de Bank of Japan de kwantitatieve verruiming verder uitbouwen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links