Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Diepvriesobligaties

Ik heb mijn weinige geld belegd in obligaties en dankzij een perpetual ligt het rendement op 5%. Kunt u mij uitleggen hoe het zit met dat hoge rendement? Kijkend naar de grafiek denk ik dat er weer een stijging naar een beter rendement inzit. Hoe?

In zijn column Terug naar de toekomst presenteert Michael Kraland een grafiek van het rendementsverloop van de dertigjarige staatslening in de VS. In de afgelopen twintig jaar daalde het rendement van deze lening enorm.

Dat betekent dat de obligatiehouders een forse koerswinst konden incasseren, buiten de hoge coupon die jaarlijks werd uitbetaald. Wat lezen we af uit de grafiek? Dat het rendement weer stijgt? Ik weet het niet.

Stagflatie
Technische analyse is niet mijn sterkste punt en eerlijk gezegd geloof ik er ook niet in. Wat ik wel weet, is de reden van het hoge rendement in 1981. Het was het eindpunt van een periode van hoge overheidstekorten, lage economische groei en hoge inflatie. Stagflatie heette dat en dat deed de rente oplopen naar de door Kraland genoemde hoogtes.

Daarin waren de slechte economische omstandigheden verdisconteerd en ook geëxtrapoleerd. Wat blijkt per definitie op een hoogtepunt? De omstandigheden veranderden radicaal. De economische groei trok aan, de overheidsfinanciën werden gesaneerd en de inflatie nam af. Dan wil de rente wel dalen, tot de niveaus die we nu zien.

Een stijging vanaf de huidige, lage rentevoet is mogelijk. Waarschijnlijk trekt de economische groei in de komende jaren aan en nemen de (overheids)tekorten toe. Bij afnemende onzekerheid vermindert ook de vluchthavenfunctie van obligaties verminderen. Aan de andere kant denk ik dat de inflatie laag blijft.

Last
Een geringe rentestijging is mogelijk, maar ik acht het onwaarschijnlijk dat we ook maar in de buurt komen van de niveaus van begin jaren tachtig. Als u overigens een rentestijging verwacht, dan loont het de moeite de positie in uw perpetual te heroverwegen. Het zijn met name de langlopende leningen, die last hebben van een rentestijging.

Een perpetual kunnen we ook tot de categorie langlopend rekenen. Tenzij en die kans is groot, er een clausule in die lening zit dat de debiteur de rente na een bepaalde periode mag aanpassen, of zelfs de lening vervroegd mag aflossen. Meer informatie hierover vindt u in mijn columns Obligatiekoersen en het renterisico en Eventueel perpetueel.

Marcel Tak


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 13:00 David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  2. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  3. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links