Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Donkere wolk?

Als eerste wil ik Nico Pantelis feliciteren met het behalen van de prijs de Gouden stier 2014. Tot op het laatste moment bleef het spannend wie deze prijs in ontvangst zou mogen nemen. Op de beurs was het gisteren ook een spannende, volatiele en opvallende dag. Met een forse opwaartse beweging brak de AEX intraday door zijn stijgende toppenlijn van 395,50.

Hier is de bovenkant van het sinds 2012 aanwezige stijgende middellangetermijntrendkanaal te vinden op de logaritmische weekgrafiek. Toch wist de AEX hier niet boven te blijven en sloot hier weer onder. Wel werd hiermee de jaartop verder aangescherpt naar een niveau van 398,30.

Ook testte de index op een haar na de onderkant van mijn begin dit jaar afgegeven koersdoelzone (400 – 420) en het 161,8%-Fibonacci-retracementniveau. Het is echter belangrijk om de volgende en voorlopig laatste (naar mijn mening) opgaande versnelling in te zetten dat de AEX boven deze stijgende toppenlijn sluit.

Mijn verwachting voor de komende weken blijft echter onveranderd, een beweging tot ongeveer 420 voordat een belangrijke top wordt gevormd en een volgende en waarschijnlijk forsere correctieve beweging wordt gestart om een volgende hogere middellangetermijnbodem te vormen in het eerste kwartaal van volgend jaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX kort
Als ik kijk naar het zeer kortetermijnbeeld dan zijn er gemengde signalen te zien. Begin deze week werd al een candlestick toppatroon gevormd (bearish engulfing) die afgelopen woensdag met een hogere jaartop werd opgeheven. Als we kijken naar de laatste twee dagen dan is opnieuw een toppatroon gevormd, een dark cloud cover.

Dit is een halve bearish engulfing en deze wordt pas opgeheven boven de top van 398,30. Andere risicosignalen komen vanuit de technische indicatoren. Door de tijdelijke consolidatie van de afgelopen weken lijkt de MACD te toppen (er is nog geen neerwaartse crossing geweest). Verder wist de RSI nog niet boven het 70-niveau te komen.

Er is geen sprake van negatieve divergentie, maar een doorbraak boven de 70 zou wel een sterk signaal zijn, tegelijk met de opwaartse en structurele doorbraak van de AEX boven de stijgende toppenlijn. Deze stijgende toppenlijn zal volgende week alweer richting de 397 punten zijn opgelopen.

Druk
Aan de andere kant is de kortetermijntrend vanaf de hogere bodem van 366 nog steeds opwaarts gericht en wordt de genoemde stijgende toppenlijn behoorlijk onder druk gezet. De kans op een versteiling acht ik nog steeds aanzienlijk groter dan dat de top al gezet is. Een belangrijke ondergrens voor deze verwachting ligt rond de 385,70 – 385,90.

Hier ligt onder andere de voormalige jaartop (startpunt van de vijfde correctie van dit jaar) maar ook de onderkant van de vierde opwaartse gap vanaf de 366-bodem. Als laatste is hier ondertussen het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te vinden tussen de genoemde bodem en de huidige jaartop. Zolang een index boven een dergelijk niveau weet te blijven, blijft de huidige opwaartse kracht intact.

Onder deze steunzone zal een eerste verslechtering in het kortetermijnbeeld optreden. Overige steunniveaus in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 387,20 (bovenkant gap) en bij de recente bodems van 388 en 389,50.Ik verwacht dat de opwaartse intraday-doorbraak van gisteren een eerste duidelijke speldenprik was voor de aanstaande opwaartse versnelling en deze op zeer korte termijn alsnog gaat plaatsvinden.

Voor vandaag zal er meer neerwaartse druk ontstaan die kan resulteren in hogere zeerkortetermijnbodem boven de 389,50.

S&P 500


Klik op de grafiek voor een grote versie

De S&P 500 kreeg gisteren een forse neerwaartse tik. De index drukt al enige tijd tegen een belangrijke weerstand aan in de vorm van de langere stijgende toppenlijn (rond de 1.780). Het is normaal dat een dergelijke toppenlijn de nodige weerstand biedt. Ik houd nog steeds rekening met een opwaartse versnelling binnenkort waarbij de S&P 500 ruim boven de 1.800 punten kan komen.

Belangrijke kortetermijnsteunpunten zijn verder te vinden bij de gisteren precies geteste (terugtest) voormalige stijgende kortetermijntoppenlijn van 1.747. Vlak daaronder ligt nog de zone 1.730 – 1.735. Hier is een openstaande gap te vinden die ook zorgde voor de uitbraak destijds boven de voormalige jaartop.

Het eerste Fibonacci-retracementniveau van de huidige stijgende kortetermijntrend ligt bij 1.725. We moeten dus alert zijn op een plotselinge hervatting van de opgaande beweging die mogelijk volgende week al kan zorgen voor de beweging boven de stijgende toppenlijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

427 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 november 2013 09:08
    @Lyss,

    Zeker jammer, was een close call met Nico. Voor mij dus een tweede plek bij deze verkiezing.

    @Oboema-Sestokoe,

    De besproken RSI is op dagbasis, hij heeft de afgelopen tijd meerdere keren de 70-grens aangetikt. De RSI op weekbasis is echter wel sterk. Hij nadert de 70, maar weet wel sinds eind 2012 eindelijk hogere toppen op de borden te zetten. Ook op maandbasis is er een sterke positieve ontwikkeling te zien in de RSI.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  2. [verwijderd] 8 november 2013 09:18
    Bas,
    Jammer, voor mijzelf en ik denk ook voor veel van de trouwe lezers van je dagelijkse(!) column ben jij de winnaar.
    Ik had mijn kaarten nooit op Nico Pantelis durven zetten, en ben verbaasd dat hij 1 is geworden. Voornamelijk ivm zijn blunder in een iex column in september inzake "verborgen bewijzen" dat de FED zou gaan taperen.
  3. [verwijderd] 8 november 2013 09:48
    quote:

    B. Heijink schreef op 8 november 2013 09:08:

    @Lyss,

    Zeker jammer, was een close call met Nico. Voor mij dus een tweede plek bij deze verkiezing.

    @Oboema-Sestokoe,

    De besproken RSI is op dagbasis, hij heeft de afgelopen tijd meerdere keren de 70-grens aangetikt. De RSI op weekbasis is echter wel sterk. Hij nadert de 70, maar weet wel sinds eind 2012 eindelijk hogere toppen op de borden te zetten. Ook op maandbasis is er een sterke positieve ontwikkeling te zien in de RSI.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Beste Bas,

    Kijk ik dan naar een onjuiste grafiek (zie bijlage)?
  4. Rai444,44 8 november 2013 09:59
    Klein long ritje gedaan, toch nog 0.8 index punt weten te pakken. Nu zijlijn, zal wel weer saai zijn tot half 3, misschien daarna nog vuurwerk. Wil eigenlijk niet meer teveel doen, winst is binnen, het is toch al mijn beste week sinds tijden, vooral door mijn Tesla shorts eerder in de week.

427 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links