Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De vierde correctie

De AEX testte gisteren precies de, sinds eind 2011, stijgende toppenlijn op de daggrafiek. Met een intradaytop van 380,20 werd de jaartop opnieuw verder aangescherpt. Met deze opgaande beweging is mijn doel van ongeveer 385 in het kortetermijnbeeld erg dichtbij gekomen. Voor de komende dagen zou een kleine terugval overigens wel normaal zijn na de scherpe opgaande beweging en de test van een dergelijke weerstand.

Er zijn twee belangrijke steunpunten te ontdekken in de grafiek voor een eventuele terugval in de komende dagen.

  • De eerste ligt bij het recente uitbraakniveau van 373 – 374. Deze belangrijke zone werd eind vorige week definitief gebroken wat een volgende fase in het langetermijnbeeld opleverde. Sinds de start van de bullmarkt (2009) lag namelijk het hoogste punt bij de top uit 2011 van 374 punten. Ook stond de jaartop (mei) tot op heden net onder dit niveau.
  • Vlak onder deze horizontale steunzone ligt de stijgende kortetermijnbodemlijn sinds 17 juli. Deze bodemlijn loopt wekelijks ongeveer twee indexpunten op en is vandaag te vinden bij 371,30. Een doorbraak hieronder zou de eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld opleveren. Maar een dergelijke neerwaartse doorbraak verwacht ik nu nog niet. Voor de komende dagen zou een kleine terugval normaal zijn, waarna de AEX kan doorzetten richting mijn kortetermijndoel van ongeveer 385 punten.

Vierde correctie
Het is onmogelijk in te schatten waar precies de top komt te liggen als startpunt voor de door mij verwachte correctieve beweging in de daaropvolgende weken. Bij 384,50 ligt namelijk de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze toppenlijn maakt deel uit van een stijgend (relatief smal) trendkanaal waarvan de onderkant geldt als mijn maximale doel voor een correctieve beweging. Deze onderkant ligt op dit moment bij 355 punten.

Verder zou in de huidige sterke opgaande markt een overshoot nog mogelijk zijn. Horizontale weerstanden zijn verder nog te vinden bij 385 en 388. Pas na een correctie in de komende periode houd ik rekening met een volgende beweging die de AEX richting het einde van dit handelsjaar uiteindelijk bij mijn doel van 400 – 420 moet brengen. Ik verwacht niet dat deze zone zonder de vierde correctie van dit jaar zal worden behaald.

Dat de huidige markt krachtig is, blijkt onder andere uit het feit dat de correctie van 42 punten uit de maand juni in een korter tijdsbestek werd goedgemaakt als dat de correctie duurde. Verder heeft de RSI zijn negatieve divergentie alweer opgeheven en brak gisteren zelfs boven de 70-puntengrens. Nu niet ineens roepen dat er sprake is van een top doordat hij in een overbought-conditie terecht is gekomen.

Klein aanloopje
Ik zie een dergelijke doorbraak als teken van kracht en een beweging boven de 70 kan langer volgehouden worden dan vaak wordt gedacht. Andere indicatoren als de MACD maar ook de VIX geven nog steeds aan dat de kans op topvorming in het kortetermijnbeeld erg groot is. Dit blijft dan ook mijn verwachting. Eerst een klein aanloopje tot maximaal de 371- 373 en dan de voortzetting naar 385. Wel moeten we zeer alert blijven op topvormingssignalen (vanuit de candlesticks) in de komende tijd aangezien een correctie binnenkort het meest reële scenario is.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Let wel op voor het mogelijke (kleine) hoofd-schouderpatroon in de S&P 500. Hij heeft een amplitude van slechts 30 punten, maar is wel aanwezig. Voor de komende tijd verwacht ik echter eerst nog minimaal een hertest van de jaartop van 1.709 en waarschijnlijk een doorbraak hierboven voordat een volgende correctie wordt gestart, maar we moeten alert blijven aangezien het onmogelijk is een top te voorzien.



Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

320 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2013 08:26
    Grote onzin, om nu elke dag allemaal al te denken dat we toppen moet gaan neerzetten. Geen enkele aanleiding voor. Eerst maar eens normaal
    mooi corrigeren.

    Sommige zien ineens weer gratis geldbomen groeien uit de hemel met snel rijk worden. De zeepbel kan niet stuk weer afgelopen 2 maand.

    Tijd genoeg om toppen te zetten nog dit jaar, Q4. Q3 zal slecht zijn.
  2. [verwijderd] 15 augustus 2013 09:23
    nu het al weer 0,5 % down staat mogen we pas.

    Beurs mocht gewoon niet zakken afgelopen dagen, net 1 dag voor exp mag het pas, dan kan de scahde dat aex en dax op axp koers staat meevallen weer.
    Voordeel harken had je gisteren dus kunnen doen nog.

    Of we moeten 3 % down gaan vandaag, zou mooi zijn.
  3. [verwijderd] 15 augustus 2013 09:41
    quote:

    M.B. schreef op 15 augustus 2013 09:32:

    Staan die belgen nou voor de tweede dag in het rood, het moet niet gekker worden.
    welk rood,.? amper nog geen 0,4 % down bij elkaar. ze houden het hoog, kom rode duivels, down fors.

    Tijd om sh te gaan na weken up.

    EU alweer klaar met correctie.? het gaat alweer up lijkt wel.
  4. [verwijderd] 15 augustus 2013 09:42
    Bas, ik ben het met je eens: er komt zeer waarschijnlijk nog een correctie aan. Ik verwacht alleen dat we nu al begonnen zijn en dat er geen hogere top komt. Een herhaling van het patroon rond maart-april acht ik wel mogelijk, niet alleen op basis van jouw technisch analyse, maar ook de verwarrende marktomstandigheden en lage volumes. Het is m.i. zeer apart dat de AEX zich niks aantrekt van het binnenlands nieuws en dat de correlatie tussen de Amerikaanse beurzen en de Europese er niet meer lijkt te zijn. Vandaag lijkt een begin van een mogelijke omkeer.
  5. forum rang 4 New dawn 15 augustus 2013 09:57
    quote:

    GV schreef op 15 augustus 2013 09:42:

    Het is m.i. zeer apart dat de AEX zich niks aantrekt van het binnenlands nieuws en dat de correlatie tussen de Amerikaanse beurzen en de Europese er niet meer lijkt te zijn.
    De meeste AEX bedrijven, dus niet allemaal, opereren internationaal. Hun winsten in Nederland zijn maar een gedeelte, soms een heel klein gedeelte van de totaalwinst. Het binnenlands nieuws is dus niet belangrijk voor hun koersvorming.

    Ik hoorde gisteren commentaar uit de USA dat al drie maand geld vloeit naar Europese beurzen omdat ze daar denken dat de recessie hier voorbij zou zijn. Mogelijk dat hierdoor de AEX het wat beter doet. Maar als WS fors zou gaan zakken, krijgen de Europese indexen daar toch een tik van mee.

  6. [verwijderd] 15 augustus 2013 10:07
    Het sentiment is super positief, waar haal je 3% down vandaan kerel.... Dat gaan we in totaal misschien naar beneden in een komende correctie of een procent of 5 misschien. Daarna gaan we up, S&P staat in maart boven de 2000 en de AEX rond de 430 - 450.

    Waarom?? Omdat de bedrijfswinsten nog nooit zo hoog geweest zijn als nu? Waarom?? Omdat de rente relatief laag is en dat nog een lange tijd gaat blijven? Waarom?? Omdat de huidige opwaartse bewegingen op de beurzen waarde/geld gecreerd hebben dat op zijn tijd weer in de economie terrecht komt.
  7. [verwijderd] 15 augustus 2013 10:22
    quote:

    BekSide schreef op 15 augustus 2013 10:16:

    [...]

    Haha, klopt.
    Net als 9/11, is ook gedaan door USA.....toch?
    En chemtrails in de lucht, om de bevolking dom te houden.

    Zet die aluminium pet toch eens af. maakt het leven zoveel mooier!

    Wist je trouwens dat de landing op de maan is opgenomen in een Hollywood studio?
  8. [verwijderd] 15 augustus 2013 10:26
    quote:

    livenowpaylater schreef op 15 augustus 2013 10:07:

    Het sentiment is super positief, waar haal je 3% down vandaan kerel.... Dat gaan we in totaal misschien naar beneden in een komende correctie of een procent of 5 misschien. Daarna gaan we up, S&P staat in maart boven de 2000 en de AEX rond de 430 - 450.

    Waarom?? Omdat de bedrijfswinsten nog nooit zo hoog geweest zijn als nu? Waarom?? Omdat de rente relatief laag is en dat nog een lange tijd gaat blijven? Waarom?? Omdat de huidige opwaartse bewegingen op de beurzen waarde/geld gecreerd hebben dat op zijn tijd weer in de economie terrecht komt.
    tsja.. statistisch gezien als de winsten nog nooit zo hoog waren dan...
    Waardecreatie die weer in de economie terecht komt, ja die hebben we ook gehad in 2000 (internetaandelen), 2007 (huizen) en nu inderdaad de aandelen. We weten ook hoe het met de eerste twee is afgelopen
320 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links