Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuwe zwakte

De AEX bevindt zich in de zwaarste correctie van dit jaar. Met de recente doorbraken eind vorige week heb ik mijn visie voor de komende weken moeten aanpassen. Ondanks dat de tijd een aantal weken geleden rijp was voor een correctie, had ik deze verdere daling niet meer verwacht.

Toch vindt deze diepere terugval plaatst, wat betekent dat de kans op een hertest van de jaartoppen (373) in de komende twee maanden minder kansrijk is geworden.

Met de neerwaartse doorbraak eind vorige week van zowel de sinds november stijgende bodemlijn als afgelopen vrijdag onder de aprilbodem van 338 is een hervatting van de correctie gestart. Kan er nog sprake zijn van een overshoot onder mijn voormalige koersdoel van deze correctie van 345?

Dubbele bodem?
Deze kans is aanwezig, maar dan zou de AEX vandaag een herstelbeweging (op slotbasis) moeten laten zien. In dat scenario kan een dubbele bodem zijn gevormd bij 338. Zolang dat niet gebeurt, lijkt een verdere daling in de komende tijd reëel.

Belangrijke steunpunten liggen verder nog bij 333 (bodem februari) en de zone 319 tot 325. Hier ligt onder andere de novemberbodem en het startpunt van de ruim een half jaar durende stijgende trend (middellangetermijnbeeld).

Het langetermijnbeeld blijft onveranderd positief en de huidige correctie zal naar mijn mening uiteindelijk voor een nieuwe situatie zorgen, maar hogere jaartoppen kunnen we voorlopig vergeten. Het belangrijkste signaal als eindpunt van deze verheviging van de correctie ligt bij de nieuwe dalende toppenlijn.

De recente opwaartse doorbraak van de scherp dalende toppenlijn en hertest van de 353-top zorgde uiteindelijk voor de vorming van een lagere top bij 353. Langs de jaartop en deze lagere top is een nieuwe dalende toppenlijn te trekken. Dit is voorlopig de belangrijkste weerstand en ligt vandaag bij 349,50 en daalt dagelijks ruim een indexpunt.

Een opwaartse doorbraak hiervan zou een verbetering zijn na de hervatting van deze forsere correctiefase. Verder ligt er de vorige week geslagen neerwaartse gap tussen de 347,50 en 349,70. Deze zal ook moeten worden gesloten voordat er sprake is van definitieve verbetering.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Zal de zwakte dus doorzetten in de komende tijd? Zolang de nieuwe dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft een verdere daling reëel. Het langetermijnbeeld blijft overigens onveranderd positief.

S&P 500: terugtest
In de S&P 500 is deze zwakte nog niet te zien. Deze index brak wel onder de sinds november stijgende bodemlijn, maar de huidige terugval kan nog steeds een terugtest zijn naar de voormalige all time high (1576), een niveau dat afgelopen vrijdag precies werd getest.

Ook hier geldt dat een nieuwe dalende toppenlijn is ontstaan die nu rond de 1645 ligt en wekelijks ongeveer 10 punten. Mocht de S&P 500 onder de 1576 komen dan ontstaat ruimte naar de aprilbodems van 1535. Pas daaronder zal de technische situatie verslechteren.

Dit is ook direct het tegenstrijdige. De S&P 500 zit nog steeds in een normale correctie, terwijl de situatie in de AEX verder is verslechterd. Hogere jaartoppen zijn in de komende twee maanden in de S&P 500 nog steeds reëel, terwijl we die voor de AEX waarschijnlijk pas aanzienlijk later in het jaar zullen zien.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Rest mij niets meer dan diegene die morgenochtend de TA-column van mij overneemt, veel succes te wensen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

577 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 24 juni 2013 09:22
    Jeeeezus wat een simpele colum.
    Als we niet stijgen gaan we dalen en als we gaan dalen kunnen we verder dalen, enz enz.
    Lijkt Johan Cruyff wel met zijn gebazel. Die lult ook zo "mooi" dat het net lijkt alsof het een wijsgeer afkomt.
    Totaal niet onderbouwd, maarja...is dat bij een TA altijd het geval?
  2. sloebervos 24 juni 2013 09:27
    Zal Bas toch erg missen.Las alle morgen zijn column en nu is het afwachten op zijn opvolger?Wait and see.Ik hoop dat hij het even goed doet dan Bas.Kritiek is altijd gemakkelijk,MG,maar zelf iets zinnig schrijven is andere koek..Nog allen een prettige dag toegewenst en ik zie wwel vanavond wat er van komt.
  3. Eugen III 24 juni 2013 09:51
    quote:

    QED schreef op 24 juni 2013 09:43:

    Bas, bedankt. Het ga je goed.
    Over de AEX: ik word wt AEX-moe. Flutbeurs. Overal ter wereld all time highs gehad maar de AEX stijgt niet, maar daalt wèl mee.
    hoe mooi wil je het hebben; als dat je overtuiging is kan je dus structureel calls op de AEX blijven geven
  4. [verwijderd] 24 juni 2013 09:53
    @ allen,

    Het is maar voor 1 dag dat ik morgen geen column schrijf. Morgen is het IEX open dag en kunnen lezers zelf hun column indienen ter plaatsing op de site. Kan ik eens reageren :).

    Hier de link:
    www.iex.nl/Column/106613/U-schrijft-w...

    en wie voelt zich geroepen en durft om een TA -column te schrijven?

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
577 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links