Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Apple kan opwaarts

De AEX weet tot op heden de maarttop van 356,16 niet te breken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze weerstand opwaarts wordt gebroken en de AEX zijn opgaande weg vervolgt naar hogere jaartoppen. Voor de komende tijd behoud ik mijn visie van een beweging in de komende tijd tot maximaal de 373 punten. Hier ligt de top uit 2011.

Buiten de 356,16 is er nog weerstand te vinden bij de jaartop van 359 en een voormalige top van 363. Aan de onderkant werden dit jaar een tweetal hogere bodems gevormd. De eerst vond plaats na de vorming van de jaartop bij 359. Tijdens deze correctie viel de AEX terug tot 333 en bleef net boven de belangrijke weerstand van 329 destijds.

Deze zone geldt voor mij nog steeds als kantelpunt in het middellangetermijnbeeld. Onder de 329 – 333 verslechtert dit beeld en kunnen hogere jaartoppen daarna voor langere tijd worden vergeten. De tweede bodem werd geplaatst als dubbele bodem bij 338 na de vorming van de maarttop bij 356,16.

Belangrijke steunniveaus
Vanaf de bodem van 319,75 uit november is langs deze bodems een stijgende bodemlijn te trekken die momenteel bij 341,40 is te vinden. Ook bleef hij bij elke terugval nipt boven zijn 200-daags gemiddelde dat nog steeds opwaarts wijst. Na de dubbele bodem knalde de AEX omhoog en brak de vanaf de 356,16 dalende kortetermijntoppenlijn. Deze opgaande beweging vond in een aanzienlijk korter tijdsbestek plaatst als de voorgaande terugval.

Dit is een sterk signaal. In de afgelopen handelsdagen is een meervoudige top gevormd rond de 355. Hij bleef hiermee zowel onder de top van 356,16 als onder de weerstand van 355,30. Ook werd in de laatste twee handelsdagen een bearish engulfing gevormd. Deze candle-combinatie wijst op mogelijk meer neerwaartse druk. Zoals u in mijn laatste columns heeft kunnen lezen, was een kleine terugval ook normaal voor de vorming van een eerste hogere bodem vanaf de vorige 338 bodem.

Waar liggen de belangrijke steunniveaus? De eerste ligt bij de recent gevormde dubbele bodem van 350. Daaronder ligt de voormalige dalende toppenlijn bij nu 347,70 en het opwaarts krullende 50-daags gemiddelde van 346,90. Een test van deze niveaus blijft mogelijk in de komende handelsdagen. Een doorbraak onder deze steunniveaus zou de weg openen naar de horizontale steun van 344,20 tot de genoemde stijgende bodemlijn.

Een dergelijke beweging verwacht ik niet. Ik houd in de komende dagen rekening met de vorming van een bodem waarna de AEX opnieuw de aanval kan inzetten op de 356,16. Ook als ik kijk naar de technische indicatoren dan staan de signalen voor een verdere stijging op groen. De RSI brak na de eerdere positieve divergentie boven de dalende toppenlijn en de vorige top. De MACD vormde recent een positieve crossing.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX brak als een van de laatste indices boven zijn dalende toppenlijn vanaf de hogere jaartop uit maart (8.074). Deze beweging vond plaatst nadat daarvoor de jaarbodems werden aangescherpt en de DAX bijna zijn 200-daags gemiddelde en stijgende middellangetermijnbodem testte. Op 30 april werd een shooting star gevormd die voor de komende dagen voor enige neerwaartse druk kan zorgen.

Steun is te vinden bij zijn 50-daags gemiddelde van 7.792 en de voormalige dalende toppenlijn van nu 7.725. Na de vorming van een hogere kortetermijnbodem verwacht ik de voortzetting van de stijging naar de jaartop tot de all-time high van 8.150.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Apple
Van beurslieveling tot drama-aandeel. Het kan snel gaan met een individueel aandeel. Apple vormde na een jarenlange stijging een all-time high bij 700 waarna een enorme dalende trend ontstond tot onder de 400. Feit is dat hij in de afgelopen week boven zijn zware dalende toppenlijn brak wat een draai in het technische beeld aangaf. Een terugtest is nog mogelijk, maar de trend in het middellangetermijnbeeld is duidelijk opwaarts gedraaid.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 mei 2013 09:05
    Ik reken niet op een rente verlaging van de ECB. Effect zal mogelijk zijn stijging van de euro ten opzichte van dollar en yen. Stimulus gaat komen van lagere energieprijzen. Ik reken op verdere daling WTI. Effect voor de Dax korte schrikreactie met daling tot ongeveer 7800 tot 7740. Vervolgens weer up want up moet het gaan. Correct me if I'm wrong.
  2. geobeo 2 mei 2013 10:39
    Als de rente niet verlaagd wordt eet ik mijn schoen op. Iedereen weet dat de boel (tijdelijk) instort als de rente niet verlaagd wordt en dat laten ze NOOIT gebeuren. Wanneer was de laatste keer dat een verwachte/gehoopte stimulering niet doorging?

    Ik kan het me in elk geval niet herinneren.
  3. [verwijderd] 2 mei 2013 10:51
    quote:

    geobeo schreef op 2 mei 2013 10:39:

    Als de rente niet verlaagd wordt eet ik mijn schoen op. Iedereen weet dat de boel (tijdelijk) instort als de rente niet verlaagd wordt en dat laten ze NOOIT gebeuren. Wanneer was de laatste keer dat een verwachte/gehoopte stimulering niet doorging?

    Ik kan het me in elk geval niet herinneren.
    Maakt dat wat uit voor de koersen dan? Hoge of lage rente?
  4. geobeo 2 mei 2013 11:03
    quote:

    fred optie schreef op 2 mei 2013 10:51:

    [...]

    Maakt dat wat uit voor de koersen dan? Hoge of lage rente?
    Als die rente niet omlaag gaat, dan gaat de koers wel omlaag is mijn inschatting.

    Echter, zoals eerder gezegd: die rente gaat zeker weten omlaag en dan is er geen invloed op de koers (behalve omhoog, zoals de laatste tijd gebruikelijk is).
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links