Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel DGB Group N.V. AEX:DGB.NL, NL0009169515

 • 0,425 22 sep 2023 17:01
 • +0,005 (+1,19%) Dagrange 0,420 - 0,425
 • 5.702 Gem. (3M) 10,4K

Roto Smeets nog dit jaar van de beurs - Riva

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 23 juni 2010 16:06
  Roto Smeets nog dit jaar van de beurs - Riva


  Door Andre Sterk

  Van DOW JONES NIEUWSDIENST  AMSTERDAM (Dow Jones)--Roto Smeets Group nv-aandeelhouder Riva Investments, dat een belang in Roto Smeets heeft van 15,3%, verwacht dit jaar de drukker uit Deventer van de beurs te kunnen halen, zegt Riva-woordvoerder Joost Rijper woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

  "We hebben tot nog toe geen enkele belemmering ervaren die ons ertoe heeft gebracht te verwachten dat het proces of veel langer zou gaan duren of dat de delisting wel eens zou kunnen mislukken", aldus Rijper.

  "Het gehele proces neemt allemaal wat meer tijd in beslag dan wij hadden voorzien. Zo praten we nu met de banken ABN Amro, Fortis, ING en Artesia over een garantstelling dat de bankfaciliteiten blijven zoals ze zijn. In feite is het hierbij een kwestie van handtekeningen zetten, maar dat moet wel even gebeuren."

  Roto Smeets heeft momenteel, naast Riva, Stichting Familiefonds Nexgen met 6,7%, Stichting Administratiekantoor met 20%, Marsala met 22% en ING Groep nv met 12,1% als aandeelhouders.

  Begin april maakte Riva, dat zelf al tien jaar aandeelhouder in Roto Smeets is en nu een belang van 15,3% in het bedrijf houdt, het voornemen bekend om een bod uit te brengen van EUR12,50 per aandeel Roto Smeets in contanten of in aandelen Bidco, de entiteit waarin Roto Smeets uiteindelijk wordt ondergebracht.

  Het bod waardeert de onderneming op ruim EUR41 miljoen voor alle 3.290.275 miljoen uitstaande aandelen Roto Smeets.

  Riva wil Roto Smeets van de beurs halen om in de luwte actief via consolidatie in West-Europa overcapaciteit uit de markt te kunnen halen.

  "Wij signaleren zo'n 25% overcapaciteit. Als die er niet zou zijn zouden we bereid zijn alle aandelen Roto Smeets op te kopen. Nu echter is het onze optiek om alle aandeelhouders te laten doorrollen in Bidco, dat overigens nog steeds moet worden opgericht, maar als gezegd: zaken hebben meer tijd nodig", aldus Rijper.

  Chief executive officer John Caris van Roto Smeets laat Dow Jones Nieuwsdienst woensdag weten in de West-Europese drukkerssector geen veranderingen te bespeuren, waarmee de overcapaciteit nog steeds intact is.

  Rijper is zich, net als het management van Roto Smeets, bewust van de al jaren actuele noodzaak tot consolidatie van de West-Europese drukkersmarkt. "Dat is een zaak van het management. Maar de interesse gaat uit naar bedrijven die een groot drukkersvolume hebben, net als Roto Smeets een lage bankschuld hebben en ook net als Roto Smeets een sanering achter de rug hebben of in een saneringsproces zijn verwikkeld of hebben aangekondigd."

  Op termijn ziet Riva combinatiemogelijkheden met circa 5 bedrijven die aan een of meer van deze criteria voldoen, waaronder Schlott Gruppe ag, Circle Printers, en Prinovis. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen gesprekken met deze bedrijven, maar zijn staan wel op een lijstje.

  Schlott Gruppe is een Duitse beursgenoteerde drukker die in het verleden al Biegelaar overnam. Dit bedrijf wil weliswaar reorganiseren, maar heeft geen akkoord gekregen van zijn personeel en is wat dat betreft terug bij af.

  In 2007 kwam het verhaal in de markt dat de Duitsers geinteresseerd waren in Roto Smeets, toen nog Roto Smeets de Boer geheten. De overname ging niet door omdat Schlott Gruppe de financiering niet rond kreeg. Later bleek weer dat het bedrijf zo matig draaide dat het zijn vakantiegeld niet uitbetaalde. Het bedrijf draait een omzet van circa EUR360 miljoen.

  Roto Smeets draait een jaaromzet van circa EUR420 miljoen.

  Circle Printers is de nieuwe naam van de Europese activiteiten van Quebecor Europe, nu in handen van Hombergh/De Pundert Groep. Dit bedrijf heeft een jaaromzet van rond de EUR660 miljoen.

  In 2007 was Roto Smeets in gesprek over een mogelijke overname van Quebecor Europe. Aandeelhouders van het drukkersbedrijf gooiden echter roet in het eten.

  In juli 2008 liep een overname van Roto Smeets door investeringsbedrijf Hombergh/De Pundert Groep spaak wegens financieringsproblemen.

  Prinovis is een relatief jonge Duitse drukker met de hoofdvestiging in Hamburg een jaaromzet van circa EUR800 miljoen. Prinovis is het resultaat van de enige consolidatie van betekenis in West-Europa uit 2005 tussen Gruner, Axel Springer en Bertelsmann-onderdeel Arvato die in mei 2005 onder de naam Prinovis van de grond kwam.

  Het aandeel Roto Smeets noteert woensdag onveranderd op EUR11,70. Er gaan geen stukken om.

  Roto Smeets maakt de halfjaarcijfers op 26 augustus om 8.30 uur bekend.  Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DGB Group N.V. Meer »

Koers 0,425   Verschil +0,01 (+1,19%)
Laag 0,420   Volume 5.702
Hoog 0,425   Gem. Volume 10.408
22 sep 2023 17:01
Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en tips?

Neem nu een abonnement op IEX en krijg toegang tot onze koop-en verkooptips!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links