Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijnen vegen

Als centrale bankiers vooral druk zijn met bedenken wat er op al die nieuw gedrukte biljetten moet komen te staan - nog even geduld voor het nieuwe 5-eurobiljet en een handtekening met toepasselijk veel nullen erin op de Amerikaanse dollar - dan moeten het vast goede tijden voor goudbeleggers zijn. Toch?

Ja en nee. De goudprijs blijft op het moment redelijk liggen en deint zachtjes mee op het risk-on-golfje in het nieuwe jaar. Maar aandelen van goudmijnen profiteren helemáál niet van het bullish sfeertje in de aandelenmarkt. Integendeel. Ziehier een grafiekje van Blackrock World Gold Fund (blauw), waarin veel goudmijnaandelen zitten, versus de goudprijs (rood) in de laatste week.

Geen lekker begin van een jaar waarin de goudmijnen nu eindelijk eens het verschil ten opzichte van goud zelf in positieve zin zouden moeten maken. Wat gebeurde er? Twee dingen vooral: grote speler één, Barrick Gold lukte het niet om haar dochter African Barrick Gold aan een Chinese partij te verkopen en grote speler twee GoldCorp kwam met tegenvallende verwachtingen voor de productie en de aankondiging van hogere kosten.

Juist die hoge kosten zijn één van de factoren die goudmijnen op dit moment parten spelen. De Wall Street Journal gooit de handdoek al in de ring voor goudmijnen in 2013. "It doesn't look like 2013 will pan out much better." Voor die analyse lijkt nog wat weinig munitie voorhanden, maar de mijnbouwers hebben begin januari al een flinke underdogpositie ingenomen.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links