Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

JPM Nat.Resources of SAS Commodity

Grondstoffen worden steeds populairder onder beleggers, maar dat roept ook vragen op. Welk vehikel levert het beste rendement op? Edelmetalen, energie, basismaterialen. Commodities zijn rijk vertegenwoordigd in de IEX Fonds 40 en de index heeft daar de afgelopen twee jaar volop garen bij gesponnen. Zo was vorig jaar JP Morgan Global Natural Resources met 49,86% rendement (in euro’s) het best presterende fonds in de index.

Dit jaar heeft het fonds het zwaar en staat het bijna 15% lager. Opvallend is dat het tweede grondstoffenfonds in de index, Schroders AS Commodity dit jaar de voeten nog droog houdt. Hoewel de twee fondsen samen de categorie ‘grondstoffen’ vullen, zijn ze fundamenteel verschillend en daarom nauwelijks te vergelijken.

Het JP Morgan-fonds belegt in grondstofwinnende bedrijven, terwijl het fonds van Schroders via termijncontracten in de grondstoffen zelf belegt. Appels en peren? Misschien, maar dan nog is het aardig te kijken wat zo’n fruitschaal oplevert en hoe je als belegger tussen de appel en de peer moet kiezen.

De grafiek van beide fondsen over de afgelopen vijf jaar laat wat dat betreft duidelijke patronen zien. In één oogopslag is te zien dat JPM Global Natural Resources hogere pieken en dalen kent. De volatiliteit is beduidend hoger dan die van Schroders AS Commodity. Top- en bodemvorming vinden bovendien eerder plaats. Dat heeft vooral met sentiment te maken. Beleggers verkopen aandelen van grondstofproducerende bedrijven uit verwachting dat de grondstofprijzen dalen.

Grondstoffen historisch volatieler dan grondstofaandelen

Overigens is het maar de vraag of die laatste zes jaar wat volatiliteit betreft maatgevend zijn. Volgens alle risicomodellen kennen grondstoffen een hogere volatiliteit dan aandelen – ook dan aandelen van exploratiebedrijven die over het algemeen meer meebewegen met de aandelenmarkt dan met de grondstofprijzen. De enorme spike op de aandelenmarkten die we de afgelopen jaren gezien hebben, en die vooral zichtbaar is in het JP Morgan-fonds, vertekent in dit plaatje wat dat betreft het beeld.

Aardig is verder om te zien dat JPM Global Natural Resources eind 2010 alweer tegen het piekniveau van eind 2007 aanzat. Schroders AS Commodity is nog gestaag in de klim naar zijn oude top. Als de geschiedenis zich herhaalt, zou de trend die in de eerste maanden van dit jaar zichtbaar is zich kunnen voortzetten. JP Morgan Global Natural Resources probeert vergeefs nieuwe toppen neer te zetten en kiest uiteindelijk richting naar het zuiden, terwijl Schroders Commodity nog een tijdje blijft stijgen.

Dat zou betekenen dat beleggers er nu goed aan doen voor dat laatste fonds te kiezen. Maar er is meer in het leven dan lijntjes uit het verleden over de toekomst te leggen. Zo zijn bijna alle analisten het over eens dat grondstoffen in de huidige onzekere tijden een prima belegging zijn. Zet de economische groei door, dan blijft de vraag – vooral uit opkomende markten - naar grondstoffen hoog. Stagneert de groei door oplopende inflatie, dan zijn grondstoffen juist een goede hedge.

Met de huidige geopolitieke onrust en oprispingen van moeder natuur lijken de aandelenmarkten aan de vooravond van nog meer volatiliteit te staan. Reden te meer om te verwachten dat de outperformance van grondstoffen ten opzichte van grondstofaandelen in de eerste weken van 2011 wel eens aan kan houden. 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links