Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blackberry: over en uit

Blackberry: over en uit

Blackberry is tot een akkoord gekomen met grootaandeelhouder Fairfax over een overname. Fairfax is bereid om 9 dollar per aandeel Blackberry in contanten neer te tellen. Dat komt omgerekend neer op zo'n 4,7 miljard dollar in totaal.

Op dit moment heeft Fairfax reeds zo'n 10% van de aandelen Blackberry in bezit. Met een koers van onder de 8 dollar lijkt dit op het eerste gezicht een één-tweetje om simpel een mooi rendement te behalen. Ik denk echter dat het niet zo simpel is.

Het is geen geheim dat het al lange tijd niet goed gaat met Blackberry. Vorige maand maakte de fabrikant nog een tegenvallende outlook bekend en kondigde het aan duizenden banen te schrappen om zo de kosten radicaal te verlagen.

Geen fraai plaatje
Fairfax en haar adviseurs en advocaten moet nog de due diligence doen van Blackberry en dat zal naar verwachting geen fraai plaatje worden. Het bedrijf meldde eerder namelijk nog dat het alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar een 1 miljard dollar verlies voor zijn rekening nam vanwege een enorme afwaardering van voorraden van zijn eens zo geroemde Z10 smartphones.

De productlijn lijkt gewoon totaal niet te verkopen. Ook blijkt Fairfax zijn eigen geld nog op orde te moeten krijgen. Het is namelijk nog steeds op zoek naar financiering voor de deal bij Bank of America, Merrill Lynch en BMO Capital Markets.

De vraag is maar of banken dit soort bedragen (lees: 4,7 miljard dollar) willen uitlenen aan een partij die een uitgerangeerde telefoonfabrikant wil overnemen.

Uitgerangeerd
Is Blackberry inderdaad een uitgerangeerde telefoonfabrikant dan? Ja. Ik denk van wel. Er is nog een hoop cash aanwezig en daarnaast willen ze ons laten geloven dat de hardware-divisie ook nog wat waard is.

Even ter vergelijking: Apple verkocht negen miljoen stuks van de iPhone 5S in de eerste drie dagen na de introductie ervan, Blackbbery verkocht ongeveer éénderde van dit aantal in drie maanden.

Blackberry zegt dat het verwacht dat de due diligence op 4 november voltooid zal zijn en zal in die tijd werken aan een definitieve fusie-overeenkomst. Dat laat ongeveer 4 tot 5 weken over voor de leden van het overnameconsortium om van gedachten te veranderen of om naar buiten te brengen dat zij zelf met de financiering niet rondkomen.

Het is daarom een riskante weddenschap in dit stadium en zeker geen snelle manier om gemakkelijk geld te verdienen aan de eventuele overname.

Op moment van publiceren heeft Duijvestijn geen posities in het aandeel Blackberry. Hij heeft mogelijk wel andere posities waar niet over geschreven wordt.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 oktober 2013 17:00
    Ik vraag me niet af wat de blackberry hardware nog waard is, maar wel o.a. hun automotive platform onder de naam QNX, hun apps zoals blackberry messenger, hun patenten, etc. Zie ook Nokia, die stoten weliswaar hun hardware af, maar dan blijft er nog waarde in het bedrijf over. Bij BBRY is dat nog moeilijker te berekenen. Ik wil niet zeggen dat er meer waarde in zit dan Selwyn zegt, ik weet het gewoon niet. En ik vermoed Selwyn zelf ook niet.
  2. Jasp91 2 oktober 2013 17:29
    quote:

    TUBRO-TA schreef op 2 oktober 2013 15:46:

    Op moment van publiceren heeft Duijvestijn geen posities in het aandeel Blackberry. Hij heeft mogelijk wel andere posities waar niet over geschreven wordt.

    Lekker bezig.
    Heeft u wellicht iets tegen Selwyn? Gezien uw andere reactie eerder vandaag.
  3. forza jake 6 oktober 2013 08:28
    'BlackBerry bespreekt verkoop met techreuzen' NEW YORK (AFN) - De technologiebedrijven Cisco Systems, Google en SAP voeren gesprekken met BlackBerry om delen van de smartphonefabrikant of de onderneming in zijn geheel over te nemen. Dat hebben bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, gezegd.

    Het Canadese BlackBerry had potentiële kopers gevraagd om hun interesses in het bedrijf kenbaar te maken. Een overnamebod zou als alternatief moeten dienen voor een voorlopige afspraak met grootaandeelhouders om de onderneming van de beurs te halen, in een deal ter waarde van 4,7 miljard dollar.

    Een woordvoerder van BlackBerry heeft laten weten dat ,,strategische alternatieven grondig worden onderzocht’’.

    Cerberus Capital Management

    Eerder deze maand ging ook het gerucht dat durfinvesteerder Cerberus Capital Management een bod gaat doen op het noodlijdende smartphonebedrijf. Cerberus staat bekend als een investeerder die is gespecialiseerd in probleemgevallen.

    BlackBerry is van plan 4500 banen te schrappen, ofwel 40 procent van het totaal. Consumenten lieten de telefoons van de onderneming de afgelopen jaren massaal links liggen en kozen voor de aanraakschermen van Apple en Samsung

    Nou dat wordt knallen maandag als de grote jongens mee gaan bieden.
  4. [verwijderd] 11 oktober 2013 10:36
    normaal vaak met je eens selwyn maar deze keer niet. blackberry is niet waardeloos naar mijn mening en er is genoeg interesse om dit bedrijf over te nemen. die 9 dollar per aandeel gaat heus wel betaald worden, geloof zelf in een nog hogere overname prijs van 9,5 - 10 dollar. de koers zweeft nu beetje rond de 8 dollar dus ik zie absoluut potentie in dit aandeel en heb zelf ook een positie
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links