Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Ex-topman SBM Offshore bekent en ontloopt gevangenisstraf'

Gepubliceerd op 21 juli 2020 22:56 | Views: 3.185

HAL Trust 23 okt

113,00 +0,40 (+0,36%)

SBM Offshore 23 okt

15,02 +0,12 (+0,77%)

AMSTERDAM (AFN) - De corrupte oud-topman van SBM Offshore, de Fransman Didier Keller, hoeft niet de cel in. Dat meldt De Telegraaf op basis van een 42 pagina’s tellende tenlastelegging die circuleert, en waarin Keller in ruil voor strafvermindering informatie heeft gedeeld waardoor "andere onderzoeken" kunnen worden opgestart.

De spil in de grootscheepse en jarenlange fraude bij het Nederlandse bedrijf heeft het volgens de krant met justitie op een akkoordje gegooid. Keller gaat niet tegen 24 maanden voorwaardelijke celstraf in beroep, noch tegen de boete van 480.200 euro die de Zwitserse justitie hem oplegt. Eind januari zou hij ook al schuld hebben bekend.

De Zwitserse justitie deed onderzoek naar de periode 2005-2008, en constateerde dat Keller destijds als topman van SBM Offshore actief en soms zelfs hoogstpersoonlijk in totaal 6,8 miljoen dollar aan smeergeldbetalingen deed aan Angolese ambtenaren en bestuurders van staatsoliebedrijf Sonangol. De corruptie wordt als "zeer ernstig, ondermijnend en gevaarlijk" getypeerd voor een land dat juist bezig was zich te herstellen van een jarenlange destructieve burgeroorlog, zo citeert het dagblad.

SBM Offshore, dat zelf voor bijna 800 miljoen dollar aan schikkingen wereldwijd betaalde voor zijn smeergeldverleden in Afrika en Brazilië, heeft aan De Telegraaf laten weten nog te onderzoeken of het de juridische kosten die Keller declareerde bij SBM kan verhalen op de Fransman.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 80% zegt kopen 5 stemmen
SBM Offshore 50% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 tmaster 22 juli 2020 07:56
  quote:

  Go Go Go ! schreef op 22 juli 2020 07:52:


  Boefjes horen in de cel. Geldt kennelijk niet voor topbestuurders van ondernemingen.
  Als je genoeg geld hebt, kun je de beste advocaten inhuren en je straf laten omzetten in een lachwekkende boetje.
  4 ton ai, dat zal hem leren! (NOT)
  Salaris D. Keller 2006 uit verslag, Salaris: 754M, Bonus 879M, Pension costs, 509M, Share payments, 1.5M totaal 3.7Miljoen...

 2. forum rang 4 Jemoetwat 22 juli 2020 08:30
  ''waarin Keller in ruil voor strafvermindering informatie heeft gedeeld waardoor "andere onderzoeken" kunnen worden opgestart.''
  Dit voorspelt niet veel goeds. SBM wordt al jaren in verband gebracht met allerlei schandalen, uitbuiting en fraude. Het bedrijf zoekt de grenzen op, en er over..
  Oil is a dirty business.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare