Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Opnieuw grillige beursdag door coronacrisis'

'Opnieuw grillige beursdag door coronacrisis'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs zal woensdag waarschijnlijk lager openen. Ook elders in Europa lijken de beurzen met verliezen te beginnen. Beleggers maken zich op voor een nieuwe grillige handelsdag. De onzekerheid rond het nieuwe coronavirus en de vrees dat de virusuitbraak de wereldeconomie in een recessie zal storten houden de beurzen in de greep en zorgen al weken voor wilde koersschommelingen, waarbij historische verliesdagen worden opgevolgd door stevige oplevingen.

De Italiaanse beurswaakhond heeft het verbod op shortselling verlengd. Beleggers mogen 90 dagen niet meer speculeren op een koersdaling van een aandeel. In Italië gold al een verbod op shortselling en ook in andere landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje is het niet toegestaan.

Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel en diplomaten. België zal vanaf woensdag tot en met 5 april een 'lockdown' instellen die de bewegingsvrijheid van mensen zal beperken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Stimuleringsplan

De Amerikaanse overheid overweegt een economisch stimuleringsplan van zeker 1 biljoen dollar om de negatieve effecten van het coronavirus in te dammen. Onderdeel van dat pakket maatregelen is een betaling van 1000 dollar aan door de crisis gedupeerde Amerikanen. Ook de Nederlandse overheid trekt de knip voor ondernemers die in de problemen komen door de pandemie. Het steunpakket voor bedrijven zal naar verwachting tientallen miljarden euro gaan kosten.

De Nederlandse banken hoeven van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) minder geld in kas te houden bij het verlenen van krediet. Daarnaast wordt een maatregel waarbij banken straks meer kapitaal moeten aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles uitgesteld. Daarmee komen miljarden euro's aan kapitaal vrij. Het is volgens de toezichthouder "nadrukkelijk de bedoeling" dat het vrijgemaakte geld wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen, en niet voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelen.

VolkerWessels

Op het Damrak verdwijnt VolkerWessels half april van de beurs. Het bouwbedrijf wordt overgenomen door Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie Wessels.

De Europese beurzen sloten dinsdag hoger na een nerveuze handelssessie. De AEX-index klom 2,2 procent tot 417,58 punten en de MidKap steeg 1,8 procent tot 591,00 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 2,8 procent hoger. Wall Street eindigde met stevige winsten, na de zwaarste koersverliezen sinds de grote beurscrash van 1987. De Dow-Jonesindex klom 5,2 procent tot 21.237,31 punten. De brede S&P 500 steeg 6 procent en techbeurs Nasdaq won 6,2 procent.

De euro was 1,1005 dollar, tegen 1,0978 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 26,34 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 28,35 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 mei AEX sluit lager
  2. 22 mei AEX maakt pas op de plaats, koersverlies voor Aalberts 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Happy 18 maart 2020 08:39
    quote:

    wobp schreef op 18 maart 2020 08:24:

    de banken komen rond de 400 wel even ondersteunen. maak je niet druk joh:(
    Deze hele bubbel wordt al 10 jaar kunstmatig ondersteund. Dus je zal wel gelijk hebben. Maar of het állemaal gezond is om te doen? Economie kan niet meer zelfstandig functioneren. Alleen met ingrepen die niet meer teruggedraaid worden houdt men keer op keer een afzwakkende economie omhoog. Laat het gewoon eens haar eigen gang en ondersteun het als het dieptepunt in zicht is. Net als de brandweer gecontroleerd dingen laat afbranden. We denken dat we alles in de hand hebben en kunnen beheersen. Maar uiteindelijk hebben we iets gecreëerd dat oncontroleerbaar is.
  2. forum rang 6 suskewiet 18 maart 2020 08:58
    Ze kunnen niet anders dan ondersteunen .
    Doen ze dat niet is het op korte tijd revolutie .
    Dus geld inpompen en dan maar hopen dat na de zomer (pas) het normale terug komt ;
    De beurzen sluiten ,die meningen zijn ook nog al uiteenlopend .
    Laat ons duimen dat het sterfte door corona meevalt
    60 % gaat besmet worden van de bevolking en daar 2% van .
    Dat is een behoorlijk aantal
    Wat in Italie is gebeurd komt hier ook maar verspreid in tijd .
    Moeilijke tijden ,
    Mekaar ondersteunen en veiligheid in ogen houden .
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links