Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Beleggers kijken naar Trump en ECB'

AMSTERDAM (AFN) - De blik van beleggers is deze week voor een belangrijk deel gericht op het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder zijn er verschillende macro-economische cijfers. Wat betreft bedrijfsresultaten is de beursagenda redelijk leeg.

Trump liet vrijdag weten met nog meer heffingen te kunnen komen op producten uit China. Vrijdag verstreek de deadline voor de invoering van nieuwe Amerikaanse importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Daar kan volgens Trump op korte termijn nog voor 267 miljard dollar aan heffingen bijkomen. Volgens de president is het aan China om over de brug te komen. Dat land had eerder gedreigd met tegenmaatregelen. Daarnaast zou Trump van plan zijn om Japan op de korrel te nemen.

Ook zette hij de handelsrelatie met Canada nog verder onder druk door te dreigen met heffingen van 20 procent op auto's als het de landen niet lukt om tot overeenstemming te komen. Trump herhaalde nog maar eens dat het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) ,,de slechtste handelsdeal" ooit was. De huidige gesprekken tussen de Verenigde Staten en Canada hebben nog geen akkoord opgeleverd.

Vergadering ECB

De ECB houdt donderdag een beleidsvergadering. Naar verwachting blijven de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd. Waarschijnlijk zal ECB-president Mario Draghi vasthouden aan het plan om de monetaire stimulering eind december geheel stop te zetten. In juni kondigde de centrale bank al aan om vanaf oktober het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties te verlagen van 30 miljard euro naar 15 miljard euro en volgend jaar met dat programma te stoppen. De Bank of England (BoE) houdt donderdag ook een rentevergadering.

Op economisch gebied wordt informatie gemeld over onder meer het vertrouwen van Duitse beleggers en de industriële productie in de eurozone. Uit de VS worden cijfers gemeld over bijvoorbeeld de inflatie, winkelverkopen en het consumentenvertrouwen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met gegevens over de Nederlandse handel en detailhandelsverkopen.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 0,2 procent in de min op 538,51 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 769,10 punten. Op de beurzen elders in Europa was het beeld wisselend. Op Wall Street waren bescheiden minnen te zien.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. peter545 10 september 2018 00:48
    Erny,
    Lezen is óók 'n kunst: de deadline voor de invoering van nieuwe Amerikaanse importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen is afgelopen vrijdag verstreken.
    Dus: voorlopig géén heffingen op Chinese goederen van 200 miljard dollar (totdat Trump het weer op z'n heupen krijgt).

    Mijn advies aan U: durf te begrijpen wat U leest. Dan zal Uw leesprobleem langzaam aan verdwijnen. Het is dus een kwestie van lef, van durven.

    Overigens: het is zeer goed van U, om te vragen als U niet zeker van Uw zaak bent.
  2. willem1000 10 september 2018 13:48
    stop van ECB inkoop bonds al in calculatie meegenomen? gaat de rente omhoog, jawel? import tarieven voor chinezen door trump gaan gewoon door, en gaan door tot november verkiezingen. Verwacht heffingen voor canada,japan... we zullen doooorgaan(ietwat meer melodieus,graag), tot....
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links