Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama wil kleiner tekort en economische groei

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse president Barack Obama wil de komende jaren het Amerikaanse begrotingstekort fors verkleinen en tegelijkertijd de economie laten groeien. De president diende dinsdag zijn begrotingsplannen voor 2015 in bij het Amerikaanse Congres.

In Obama's voorstel daalt het begrotingstekort dit jaar met 13 procent tot 564 miljard dollar. De daling zet in de 3 jaren daarna door tot een tekort van 413 miljard dollar. In 2015 komt het tekort uit op 3,1 procent van de economie, tegen 3,7 procent dit jaar. Toen Obama in 2009 president werd, bedroeg het tekort bijna 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

In 10 jaar hoopt de Amerikaanse president in totaal 5,3 biljoen dollar te bezuinigen, onder meer door het sluiten van belastingmazen voor zeer rijke Amerikanen en de hervorming van het immigratiestelsel. Tegelijkertijd wil hij meer uitgeven aan onder meer infrastructurele projecten, kinderopvang, onderzoek naar schone energie en onderwijs.

Regels

Daarnaast wil Obama nieuwe regels invoeren die het voor grote bedrijven moeilijker zullen maken om regelingen te treffen waardoor ze in geen enkel land belasting betalen. Daarmee zou in de komende 10 jaar 100 miljard dollar kunnen worden binnengehaald. Dat geld zou kunnen worden gebruikt om belastingen voor bedrijven te verlagen.

Overigens komt het nooit voor dat het Congres de begroting van de president ongewijzigd goedkeurt. Een van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden noemde het begrotingsvoorstel van de president al ,,een teleurstelling'' en ,,geen serieus document, maar een campagnebrochure''.

De Republikeinen en Democraten in het Congres kunnen het al jaren niet eens worden over aanpassingen aan het belastingstelsel. Aan de basis van het probleem staat de vraag of rijke Amerikanen meer belasting zouden moeten betalen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2014 06:37
    De hoeveelheid onwaarheden in dit artikel is stuitend.
    Meneer Obama heeft nog niets anders gedaan dan het tekort sneller op te laten lopen dan welke president dan ook voor hem. Zijn bezuinigingen zijn fantasie berekeningen met verwacht resultaat over 10 jaar.
    Zoals telkens weer met deze persoon, zijn woorden klinken goed maar helaas, zijn daden zijn precies het tegenovergestelde.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links