Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ex-baas Uber roert zich nog in top bedrijf

SAN FRANCISCO (AFN/BLOOMBERG) - Voormalig Uber-topman Travis Kalanick heeft onverwacht twee nieuwe bestuursleden benoemd bij de taxidienst. Uber zelf betwist de aanstellingen, waarmee er een machtsstrijd lijkt te zijn uitgebroken aan de top van het bedrijf.

Kalanick is erg omstreden en moest daarom afgelopen zomer opstappen als topman. Onder zijn bewind raakte het technologiebedrijf in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

De medeoprichter van Uber heeft echter nog veel aandelen en beweert ook nog steeds zeggenschap te hebben over een aantal bestuurszetels. Hierover loopt nog een rechtszaak, want grootaandeelhouder Benchmark beschuldigt Kalanick van fraude en eist dat hij zich helemaal terugtrekt uit het bestuur.

Voor de nieuwe topman Dara Khosrowshahi en de rest van het bestuur van Uber kwam de actie van Kalanick als een verrassing. Het is nog onduidelijk of de twee betrokken bestuurders aan kunnen blijven. De nieuwe leiding van Uber werkt naar verluidt juist aan hervormingen van de bestuursstructuur die de invloed van Kalanick moeten terugdringen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 oktober 2017 17:15
    Een nare soap speelt zich af aan de top van Uber. Laatste nieuws is dat voormalig CEO Travis Kalanick twee nieuwe mensen heeft aangesteld in het Uber-bestuur. Vreemd natuurlijk dat een teruggetreden CEO dat recht nog heeft, maar das nu net de belangrijkste reden dat Benchmark, Uber-investeerder van het eerste uur, tegen Uber en Kalanick een proces heeft aangesponnen (meer info hierzo). Benchmark wil Kalanicks invloed zo beperkt mogelijk houden. Gevolg: ruziënde aandeelhouders. Benchmark verloor wel de rechtszaak; 1-0 voor Kalanick zeggen we dan. Kalanicks gekozen moment voor de uitoefening van zijn benoemingrecht lijkt eufemistisch gesteld, onhandig. Juist nu er deze week net twee positieve ontwikkelingen te melden waren over Uber: 1) Uber, dat momenteel het recentelijke verlies van haar taxi-licentie in Londen aanvecht, weet zich daarin gesteund door niemand minder dan Theresa May en belangrijker, 2) Uber staat op het punt om waarschijnlijk $10 miljard aan investering binnen te halen uit een deal met een joint-venture, geleid door de Japanse SoftBank, investeringsmaatschappij Dragoneer en Chinese taxi-koepel Didi Chuxing. De deal zou mogelijk de 'largest private stock sale ever' gaan bewerkstelligen ('Uber- SoftBank deal'). De deal blijft niet onaangeroerd door het banale hanengevecht. Volgens Bloomberg is het juist Benchmark die als grootste aandeelhouder 'have pushed (SoftBank) for terms that would expressly prohibit Kalanick from becoming CEO again or from ever becoming the company's board chairman or even chair of one of the board's subcommittees.' SoftBank heeft mondeling aangegeven Kalanicks macht aan banden te willen leggen, maar wil zich niet binden aan 'contractual limits'. Goed, 1-1. Maar nu wijst Kalanick na de gewonnen rechtszaak toch twee bestuurders aan die op waarschijnlijk op zijn hand zijn: 2-1. Overigens tot verbazing van het Uber-bestuur en waarschijnlijk de nieuwe CEO Dara Khosrowshah zelf: 'The appointments of Ms. Burns and Mr. Thain to Uber’s Board of Directors came as a complete surprise to Uber and its Board.' Het gevecht kan wel eens desastreus aflopen voor Uber. De Economic Times meldt dat het Chinese Didi Chuxing 'has walked away, according to people familiar with the matter.' Het is nou niet dat het nog steeds verliesgevende Uber de investering niet nodig heeft. Wie er ook wint, als het gevecht niet snel eindigt, is Uber zelf de grote verliezer.(Das Kapital .nl)
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links