Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen hoger het weekend in

Europese beurzen hoger het weekend in
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,6 procent in de plus op 391,31 punten, de Duitse DAX steeg 0,7 procent op 12.437,81 punten, de Franse CAC 40 won 0,9 procent op 5.931,92 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent in het groen bij een slot van 6.858,79 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sluiten de Europese beurzen een turbulente week in een stijgende lijn af, maar wel onder de hoogtepunten van de dag.

De waarderingen van aandelen zijn dit jaar flink gedaald, waardoor koopjesjagers weer op het toneel verschijnen, aldus sommige marktvorsers.

"Er zijn veel redenen waarom een sterke rally plaats heeft gevonden. Maar de vraag of dit een bear market rally is of een duurzame bodem, blijft onbeantwoord", waarschuwde Kevin Verstraete, beleggingsspecialist bij Lynx.

Econoom Bernard Keppenne van CBC Banque spreekt van een technisch herstel, met op de achtergrond de hoop dat de renteverhoging langzaam ten einde zullen komen, terwijl de bedrijfsresultaten er degelijk zouden moeten uitzien. De econoom waarschuwt echter voor te veel optimisme.

De consumentenprijzen van Frankrijk kwamen in de definitieve meting over september ten opzichte van augustus nog lager uit dan in de voorlopige. De eerste meting duidde al op een afname met 0,5 procent, maar de daling bleek nu te zijn uitgekomen op 0,6 procent.

De export van de eurozone in augustus steeg, maar beduidend minder sterk dan de import. De muntunie voerde op jaarbasis 24,0 procent meer uit, maar importeerde ook 53,6 procent meer en dat  zorgde voor een tekort op de handelsbalans van 50,9 miljard euro.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de Britse premier Liz Truss haar minister van financiën Kwasi Kwarteng heeft ontslagen in een poging haar premierschap te redden. Kwarteng wordt opgevolgd door Jeremy Hunt, meldde Downing Street 10 vrijdagmiddag. Bij de wedkantoren lijkt het premierschap van Truss zelf inmiddels ook niet veilig meer.

De Britse tienjaarsrente noteert vrijdag op 4,203 procent. De Bank of England stopt vandaag vermoedelijk met zijn tijdelijke obligatie-opkopen om de onrust op de Britse obligatiemarkt weg te nemen. Die ontstond nadat Truss begrotingsplannen bekendmaakte, waaronder een belastingverlaging die een gat in de begroting van zo'n 50 miljard pond zou slaan. De plannen worden aangepast, zei Truss vrijdag.

Hewson zag het Britse pond dalen en de Britse obligatierentes stijgen na het nieuws. Het lijkt de markt niet zozeer te gaan om het beleid maar meer om de personen die het moeten uitvoeren, volgens de marktkenner.

De euro/dollar noteerde op 0,9744. WTI-olie kost 86 dollar en is daarmee 3 procent goedkoper dan donderdag.

Bedrijfsnieuws

Het Franse voedingsconcern Danone doet per direct afstand van de Russische operaties, goed voor circa 5 procent van de groepsomzet in de eerste negen maanden van dit jaar. Hierdoor ziet de onderneming zich genoodzaakt tot 1 miljard euro af te schrijven. Het aandeel steeg ruim een half procent.

Royal Mail is in de eerste helft van boekjaar 2022/2023 in de rode cijfers gedoken en kondigt een massaontslag aan. Royal Mail kelderde bijna 12 procent.

In Frankfurt liep de koers van het aandeel Vonovia 6,5 procent op en in Parijs was die van EssilorLuxottica goed voor een plus van ruim 3 procent.

Het aandeel TotalEnergies steeg bijna 2 procent. Er lijkt beweging te zitten in het loonconflict dat de energiereus met de vakbonden heeft, ofschoon de grootste daarvan volgens berichten in de media uit de onderhandelingen is gestapt.

Halfgeleideraandelen stonden onder druk. Besi, ASML en ASMI verloren 2,5 tot ruim 4 procent in Amsterdam. Infineon en STMicroelectronics daalden zo'n 1,5 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot 1,5 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ger 02490 14 oktober 2022 19:55
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 14 oktober 2022 18:48:

    Tsjee en USA rood het weekeinde in .
    We kunnen Maandag dus het Groen in .
    Iedereen fijn en een Prettig weekeinde gewenst de Bearmarkt is voorbij .
    Onze eeuwige optimist. Natuurlijk zijn de wereldwijde problemen voorbij. Hosanna, hosanna. Eind volgende week zien we wel waar we staan.......
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 18:05
    3.913,37
    +0,52% +20,17
  2. CAC 40 18:05
    7.957,57
    +0,54% +42,92
  3. DAX 02 mei
    17.896,50
    -0,20% -35,67
  4. PSI 18:05
    6.648,67
    -0,25% -16,50
  5. 503,21
    -0,33% -1,68

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links