Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed blijft agressief rente verhogen

Fed blijft agressief rente verhogen
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve ziet voorlopig geen reden om zijn agressieve rentebeleid aan te passen en zal de rentes blijven verhogen tot men er zeker van is dat de inflatie onder controle is. Dit was de boodschap van voorzitter Jerome Powell vrijdag in zijn toespraak tijdens het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole in Wyoming.

De Fed "zal er zeker van moeten zijn dat de inflatie aan het dalen is", zei Powell in zijn speech.

De markt hoopte vooraf op meer duidelijkheid over de omvang van een renteverhoging in september en misschien zelfs wel een verandering in toon, nu de inflatie in de Verenigde Staten lijkt af te koelen.

De PCE-inflatie kwam in juli op jaarbasis uit op 6,3 procent, tegenover 6,8 procent in juni, zo bleek vanmiddag. De kerninflatie zakte van 4,8 naar 4,6 procent, waar 4,7 procent werd verwacht. Ook de inflatiedata zoals de Universiteit van Michigan die meet, toonden een afkoeling.

"Het is een bemoedigend signaal, dat de prijzen een eerste afkoeling laten zien, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De weg naar een door de Federal Reserve gewenst inflatie van 2 procent is met 6,3 procent op jaarbasis in juli nog lang", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Die boodschap had Powell ook in Jackson Hole. Hij noemde de lagere inflatie in juli welkom, maar niet voldoende om de beleidskoers te veranderen. Volgens de Fed-voorzitter kost het tijd om prijsstabiliteit, een inflatie rond de 2 procent, te bereiken en vraagt dit om "krachtige actie" van de Fed.

De verbetering van één maand "blijft ver achter" bij wat de centrale bank verwacht, aldus Powell.

Optimistischer is Powell over de Amerikaanse economie, die ondanks "gemengde signalen" over de groei, "onderliggend" sterk blijft.

Vrijdag werd bekend dat de persoonlijke inkomens en bestedingen in juli een stuk minder hard zijn gestegen dan verwacht. De inkomens stegen met 0,2 procent, waar een plus van 0,6 procent was voorzien. De uitgaven liepen met slechts 0,1 procent op, terwijl een stijging van 0,5 procent was voorspeld.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade worden "consumenten in een hoek gedrukt en dat zal een negatieve invloed hebben op de economie."

Powell erkende in zijn toespraak dat het terugdringen van de inflatie gepaard gaat met economische pijn voor "huishoudens en bedrijven", maar dat de pijn nog een stuk groter wordt als de Fed er niet in slaagt om de inflatie naar beneden te krijgen.

"We brengen onze beleidskoers doelbewust naar een niveau dat voldoende restrictief zal zijn om de inflatie terug te brengen naar 2 procent", aldus Powell. Als de federal funds rate op een "neutraal" niveau zitten, dat wil zeggen dat het de economische groei niet schaadt, is dat nog geen moment "om te stoppen of pauzeren", volgens de Fed-voorzitter, omdat de inflatie zo hoog is en de arbeidsmarkt krap.

De Fed verhoogde de rente in juni en juli met 75 basispunten en de vraag is wat er in september gebeurt. Powell zei vrijdag dat het volgende rentebesluit zal afhangen van het complete economische plaatje dat inkomende macrodata schetsen en de vooruitzichten. Hij deed geen concrete uitspraken over de omvang van de verhoging in september.

Powell erkende dat de centrale bank het tempo van de renteverhogingen "op een bepaald moment" zal kunnen vertragen. Vooralsnog gaat de Fed ervanuit dat de rente eind dit jaar net onder de 4 procent staat. Momenteel noteert de federal funds rate in een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent.

Een meerderheid van de markt rekent volgens de CME FedWatch Tool op een renteverhoging van 75 basispunten in september. Na de inflatiedata die vanmiddag verschenen, daalde die verwachting even tot onder de 50 procent.

"We zullen doorgaan totdat we er zeker van zijn dat de klus geklaard is", aldus Powell.

Het volgende rentebesluit van de Fed wordt op 21 september genomen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. FozzieBearBull 26 augustus 2022 17:47
    Quote: "...de pijn nog een stuk groter wordt als de Fed er niet in slaagt om de inflatie naar beneden te krijgen."

    This is the USA. Alles wat de FED zegt klopt natuurlijk, maar het maakt je een stuk pessimistischer over de situatie in Europa. De ECB maakt nog geen enkele aanstalten om de inflatie te bestrijden.

    Dit gaat straks heel veel pijn doen hier in Europa. Fasten your seatbelts.
  2. forum rang 5 Kees1 26 augustus 2022 17:56
    quote:

    Sanglier schreef op 26 augustus 2022 17:43:

    Hebben jullie zelf wel door dat door de inflatie van 15% , jullie waarde van de aandeeltjes ook met 15% zijn gedaald en dat wordt nog meer als de rente verhoogt wordt , uitstappen allemaal , het wordt dadelijk dringen. Crises komt er aan , gegarandeerd.
    Uit aandelen gaan? En dan cash aanhouden? Dat is niet gunstig. Weet je een alternatief?
  3. FozzieBearBull 26 augustus 2022 18:09
    quote:

    Kees1 schreef op 26 augustus 2022 17:56:

    [...]
    Uit aandelen gaan? En dan cash aanhouden? Dat is niet gunstig. Weet je een alternatief?
    Waarde-aandelen met een netjes en houdbaar dividend. Dat is m.i. de enige methode om deze aankomende crisis door te komen. Cash smelt onder je handen vandaan.
  4. forum rang 4 Willempie3 27 augustus 2022 12:23
    De FED kan wel doorgaan met verhogen, maar dan zal de Amerikaanse economie volledig in elkaar storten. Er zal geen huis of auto nog verkocht worden, behalve bij faillissementen.
    Dan kunnen ze wel weer zeggen dat ze niet in een recessie zitten: Maar dan omdat het een depressie zal zijn......
  5. forum rang 4 Willempie3 27 augustus 2022 14:54
    quote:

    Kees1 schreef op 26 augustus 2022 17:56:

    [...]

    Uit aandelen gaan? En dan cash aanhouden? Dat is niet gunstig. Weet je een alternatief?
    Fysiek Goud/ zilver in eigen beheer, dus geen ETF of ander papier metaal.

    1 Ze kunnen het niet bijdrukken, zoals geld.
    2 Echt buiten het systeem. Crypto's kunnen toch gehackt of tegengehouden of opgespoord worden via de computer/internet.
    3 Bij inflatie is het goed omdat fiatgeld minder waard wordt, bij deflatie omdat al het schuldpapier onbetrouwbaar wordt. (Veel partijen met schuld gaan failliet)
    4 Op dit moment worden goud en zilver omlaag gemanipuleerd door de FED, ECB, BIS en banken. Men wil niet dat mensen op grote schaal uit het systeem stappen. Goud/zilver kopen wordt dus ontmoedigd. Crypto's mochten wel keihard stijgen: Die zijn verbonden aan het internet en kunnen dus makkelijk opgespoord, uitgezet of gedeprogrammeerd worden met enkele drukken op het toetsenbord. Bovendien zijn Crypto's een goede manier om goud onaantrekkelijk te maken.
    Maar door deze manipulatie kun je nu dus nog redelijk goedkoop instappen.
    5 De Euro gaat zeker nog veel waarde verliezen, kan niet anders door alle schulden.
    6 De crisis is al bezig en zal zeker heel groot gaan worden. Als men de rente echt verhoogt tot 5 procent of meer, dan gaat minstens de helft van alle mensen, bedrijven en landen failliet. Dus ook banken. Dus Bail-ins en de helft van je geld op je rekening weg.
    7 Als de situatie onder 6 begint, zal men waarschijnlijk toch nog een keer voor geld bijdrukken gaan. Dan volgt hyperinflatie.
    8 De beste uitkomst (waarschijnlijk niet langer haalbaar) is dat de munt ongeveer de helft of 2/3 van zijn waarde verliest en dat daarna de schulden weer houdbaar zijn en de rente naar een normaal nivo kan, de lonen toch wat mee kunnen stijgen met de geldontwaarding. Dat alles weer stabiel wordt zonder dat er opkoopprogramma's nodig zijn. Ook dan kun je beter goud hebben dan Euro's of Dollars.
  6. forum rang 4 Willempie3 27 augustus 2022 15:01
    Zwitserse Franken of Noorse Kronen zijn ook beter dan Euro's of Dollars. Ik zou het een beetje spreiden samen met goud en zilver. Plus wat aandelen in solide bedrijven die dividend uitkeren en niet teveel schulden hebben. En producten maken die altijd nodig zijn zoals voedsel en energie.
  7. forum rang 6 andre68 28 augustus 2022 21:38
    De inflatie wordt voor het overgrote deel bepaalt door de prijzen voor energie (en dan met name gas).
    Gaat de gasprijs omlaag als de rente omhoog gaat? Gasprijs ligt toch vooral aan afknijpen door de Kremlin-gangsters?

    Dus hoe zinvol is rente omhoog onder de huidige omstandigheden?
    Zie ik iets over het hoofd?
  8. GrandmasterC 29 augustus 2022 14:10
    @andre68: helemaal mee eens.

    Door die renteverhogingen wordt een recessie veroorzaakt, de particulier gaat minder lenen en het bedrijfsleven zal hogere leenkosten hebben en dat door gaan berekenen, hierdoor neem de inflatie toe, i.p.v. af.
    Die Knot heeft er volgens mij helemaal geen verstand van met zijn geroep om renteverhogingen.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links