Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inkoopmanagers en inflatiecijfers op de agenda

Inkoopmanagers en inflatiecijfers op de agenda

(ABM FN-Dow Jones) Komende week zullen beleggers de handen vol hebben aan een conferentie van de Europese Centrale Bank, inflatiecijfers en inkoopmanagersindices. 

We trappen de week af met het ECB-forum in Portugal, dat mogelijk informatie kan verschaffen over de blik van centraal bankiers op het monetaire beleid en de economische ontwikkelingen. De conferentie vindt plaats van maandag tot woensdag.

Volgende maand zal de ECB waarschijnlijk voor de eerste keer de rente optrekken om de oprukkende inflatie trachten een halt toe te roepen. De Federal Reserve deed dat in Amerika al meerdere keren en plant nog een hele reeks verdere verhogingen. Toch wees voorzitter Jerome Powell afgelopen week erop dat het probleem zich vooral op de aanbodzijde bevindt, iets waar het monetaire beleid minder vat op heeft. 

Die aanbodzijde is dan weer voor een groot stuk verbonden met de oorlog in Oekraïne. Sinds beide landen in oorlog zijn is de aanvoer van onder meer olie, gas en graan serieus bemoeilijkt. Van zondag tot dinsdag vindt in Zuid-Duitsland een G7-top plaats waar wordt gesproken over nieuwe sancties tegen Rusland, met onder meer een importverbod op Russisch goud en een prijsplafond voor olie uit het land. Donderdag komt oliekartel OPEC+ bijeen. 

Woensdag verschijnen inflatiecijfers uit Duitsland en België. Frankrijk volgt donderdag, de hele eurozone vrijdag. Donderdag krijgen we vanuit Amerika de PCE-inflatie. Dit invloedrijke macrocijfer bepaalt mede het Fed-beleid.

Dinsdag staan het Duitse, Franse én Amerikaanse consumentenvertrouwen op de agenda. Het Japanse consumentenvertrouwen staat voor woensdag gepland, net als dat voor de consumenten in heel de eurozone. Dan verschijnt ook het Nederlandse ondernemersvertrouwen. 

Verder staat er woensdag een Amerikaans groeicijfer op het programma en publiceert het Verenigd Koninkrijk donderdag haar economische groei. 

Vrijdag sluiten we de week af met de Japanse Tankan index en inkoopmanagersindices voor de industrie in Japan, China, Europa en Amerika. 

Bedrijfsagenda

De Nederlandse bedrijfsagenda is komende week redelijk gevuld. Maandag komt Prosus met jaarcijfers. 

Dinsdag zijn er jaarvergaderingen van Value8 en Envipco. Woensdag staat die van MKB Nedsense gepland en donderdag die van Ease2pay. 

Vrijdag houdt IEX een beleggersdag.

In het buitenland opent Nike maandag de boeken. Donderdag zijn er cijfers van Constellation Brands en Micron Technology. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 67% zegt kopen 6 stemmen
AMX 50% zegt kopen 4 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 26 juni 2022 17:31
    AEX oversold en voorsorterend op einde 1e halfjaar.

    Indices (o.a. AEX) en individuele aandelen sluiten aanstaande donderdag het eerste half jaar af. Afgelopen vrijdag werd vanuit een oversold situatie een forse beweging gestart volgend op de correctie van AEX 715 (8 juni) naar 632.
    Professionele partijen zijn gebaat bij hoge slotkoersen hetgeen hun beloning ten goede komt. Maar wat na 30 juni? Opnieuw dalende koersen of toch niet? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden om reden dat binnen een Index (AEX bijvoorbeeld) aandelen noteren die relatief weinig koersverlies hebben, maar andere juist behoorlijke averij hebben opgelopen. Hierin schuilt mogelijk ook het antwoord. Het kiezen of mijden van een specifieke sector heeft directe gevolgen voor de performance. Maar de keuze voor defensieve, cyclische of rentegevoelige (Tech)stocks is behoorlijk ingewikkeld. Inflatieverwachtingen en hieraan gerelateerde rentestanden geven momenteel geen duidelijk beeld en zijn onderhevig aan forse schommelingen. Daarnaast wordt algemeen aangenomen dat door de huidige geopolitieke spanningen, energie, grondstoffen en voedselschaarste op zijn minst groeivertraging zal optreden wat zijn weerslag zal geven op de resultaten van beursgenoteerde bedrijven.

    Maar als bedrijven hierop (kunnen!) anticiperen en dus in staat blijken te zijn kosten evenredig of althans gedeeltelijk te laten dalen in combinatie met lagere omzet- en winstcijfers? Dan blijven de gevolgen van winst- en groeivertraging voor die specifieke bedrijven wellicht beheersbaar en valt de schade mee.

    Het moge duidelijk zijn dat de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar qua richting van beurzen, rente en valuta erg moeilijk en vrijwel niet te voorspellen zijn. Echter een sterke Amerikaanse dollar kan op termijn nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie. Daarentegen importeren wij (eurolanden) inflatie door de relatief lage Euro. Het streven en sturen van Euro/Dollar verhoudingen binnen gewenste bandbreedtes met rentetarieven is een in ieder geval voor Europa een complexe en lastige opgave. Echter is er een alternatief indien de verhoudingen te veel gaan afwijken: interventie de Centrale Banken. Om die reden is er dus zeker geen ‘garantie’ dat Euro/Dollar door level 103,50 gaat of zelfs richting pariteit of lager. Menigeen is van mening dat de Dollar blijvend aan kracht blijft winnen, juist dan kan een omslag snel plaatsvinden.

    Het is niet onverstandig bedachtzaam te werk te gaan en alert te blijven op veranderingen. Dit geldt voor valuta, aandelen/indices en edelmetalen. De markt is erg volatiel en winsten draaien snel naar verliesposities indien slecht gemanaged. Maar gelukkig hebben Traders een plan, buy en hold beleggers vaak een excuus.

    Bijlage: Chart AEX.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 12:49
    911,57
    -0,04% -0,34
  2. AMX 12:49
    943,20
    +0,46% +4,35
  3. ASCX 12:34
    1.214,27
    +0,76% +9,20

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links