Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Autoconcern GM legt productie in VS langer stil om chiptekort

Autoconcern GM legt productie in VS langer stil om chiptekort

DETROIT (ANP/RTR) - Autofabrikant General Motors (GM) verlengt een productiestop in fabrieken in de Verenigde Staten vanwege het wereldwijde tekort aan chips waar de auto-industrie al langer mee worstelt. Zo wordt een fabriek in de Amerikaanse staat Missouri twee weken platgelegd en wordt een productiestop bij een fabriek in Michigan met twee weken verlengd.

GM kampt al langere tijd met chiptekorten en fabriekssluitingen. Ook andere grote autobedrijven hebben veel last van het chiptekort waaronder de Japanse autofabrikanten Honda en Toyota, maar ook Volkswagen, Ford en Daimler. Tesla zou hier eveneens hinder van ondervinden bij zijn grote fabriek in het Californische Fremont.

Het Amerikaanse GM had eerder al gezegd dat de chiptekorten dit jaar voor een impact op de winst van 2 miljard dollar kunnen gaan zorgen. Het concern wil de verloren productie later dit jaar zoveel mogelijk inhalen. De maker van merken als Cadillac, Chevrolet, Buick en Hummer bouwt al auto's zonder bepaalde delen waar de chips in verwerkt zitten.

Het chiptekort komt mede door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, heeft het gebrek nog verder vergroot.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. De Buurman 24 maart 2021 20:19
    quote:

    Blanco rolling schreef op 24 maart 2021 20:07:

    Onbegrijpelijk dat die autofabrikanten geen eigen fabrieken hebben om chips te ontwikkelen en fabriceren.
    En dan vervolgens ook een eigen staalfabriek? Je wil immers niet afhankelijk zijn van de ArcelorMittals van deze wereld. Doe ook maar een eigen rubberplantage en een fabriekje of drie, vier om de afhankelijkheid van Bridgestone en Michelin te elimineren. TomTom kan het wel schudden, want autofabrikanten gaan hun eigen navigatiesystemen maken.

    Zal ik nog even doorgaan of heb je het grotere plaatje weer? =)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links