Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Daling hypotheekrente lijkt ten einde'

'Daling hypotheekrente lijkt ten einde'

EINDHOVEN (ANP) - De hypotheekrentes lijken hun dieptepunt te hebben bereikt. Volgens vergelijkingssite Geld.nl heeft een groot deel van de kredietverstrekkers in februari de rentes niet verlaagd en in sommige gevallen zelfs verhoogd. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de maandenlange reeks van dalende rentes.

Vooral bij de hypotheekrentes voor 20 jaar vast is volgens Geld.nl sprake van een stijging van de rentes bij veel aanbieders. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert momenteel rond de 1,40 procent. In de maanden daarvoor was maandelijks sprake van een daling. Tussen 1 januari en 1 februari van dit jaar ging de gemiddelde rente van 1,48 procent naar 1,40 procent. Ook bij 5, 10 en 30 jaar vast blijft voor het eerst sinds maanden een "aanzienlijk deel" van de hypotheekrentes gelijk.

Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes. Dat zijn rentes waartegen zij zelf geld kunnen lenen. Voor de hypotheekrente van 10 jaar vast kijken banken bijvoorbeeld naar de rente op staatsobligaties voor 10 jaar. Deze kapitaalmarktrentes zijn de laatste maanden gestegen. Dat komt vooral doordat de verwachting is dat consumenten meer geld zullen gaan uitgeven en dat daardoor de prijzen zullen stijgen. Met een oplopende inflatie wordt geld dat is uitgeleend minder waard. Om dat te compenseren stijgen rentevergoedingen.

Omdat de concurrentie binnen de hypotheekmarkt groot is, blijven verstrekkers van hypotheken voorzichtig met het verhogen van de rentes. Door de concurrentiedruk zal de komende maanden nog geen sprake zijn van een massale stijging van de hypotheekrentes, aldus Geld.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Maros1974 11 maart 2021 09:08
    Belegger1974 (mooi jaar trouwens); jammer van je wat schreeuwerige opmerking...... Begrijp ook de strekking niet helemaal. Ik zou zeggen voor de huizenkopers op dit moment, DOEN die lange rente. Kijk naar je vaste lasten. 0 zal de rente op geleend geld nooit worden, dat weten we allemaal wel. Er blijft een verdienmodel aan vast hangen. Op dit moment zie ik ook geen reden dat de rente zal gaan oplopen, maar kan ineens hard gaan he. Geniet van het leven en probeer capslock uit te houden :-)
  2. Cheff 11 maart 2021 09:12
    quote:

    Jemoetwat schreef op 11 maart 2021 09:00:

    Dat moet ook wel, anders kost het straks alleen maar geld of staat ie op 0.
    In Denemarken meen ik is er een bank die hypotheken aanbood met negatieve rente.
    Dus dat scenario is niet heel erg ondenkbaar.

    Maar heel eerlijk denk ik toch niet dat er nu een significante verschuiving gaat komen in die rente.
    Misschien een stijging van 0,1 of max 0,2 procent maar veel meer zal het gezien de huidige situatie echt voorlopig niet zijn.
  3. Graaiprins 11 maart 2021 09:33
    ik ga voor de theorie van de ‘rente (en inflatie)-hobbel” : op korte termijn rente omhoog, door heropening economie en aantrekkende conjunctuur als gevolg. Langere termijn deflatoire krachten blijven in tact: automatisering, digitalisering, vergrijizing, outsourcing naar lage lonen landen (andere dan China, maar trend blijft hetzelfde) ... Last but not least: grote rentestijging gaat enorme problemen veroorzaken voor houdbaarheid staatsschuld, en centrale banken hebben laten zien dat ze te hulp schieten door QE dan weer uit de kast te halen.
  4. geobeo 11 maart 2021 09:36
    quote:

    Sander_zwi schreef op 11 maart 2021 09:22:

    Ken je die grap van de rente verhoging? Die kwam niet...
    Ik snap aardig hoe dit spelletje werkt en ik denk toch echt dat dit langer gaat duren..
    Ik wou precies datzelfde schrijven.

    Als de hypotheek rente een paar procent stijgt is half Nederland failliet.

    Ineens in plaats van 500 EUR per maand een paar duizend moeten betalen. Dat gaan velen niet overleven.
  5. Perpboy 11 maart 2021 09:43
    @graaiprins (prachtige naam btw) het idee dat de outsourcing naar lage lonen landen stand houdt, delen velen niet meer met je. Zou NL niet een lage lonen land moeten worden nu er 25% van de beroepsbevolking de lagere school af komt zonder redelijke leesvaardigheid?
    China en andere Aziatische landen horen over enkele jaren zeker niet meer tot de lage lonen landen.
  6. forum rang 6 Jestbread 11 maart 2021 09:47
    quote:

    geobeo schreef op 11 maart 2021 09:36:

    [...]

    Ik wou precies datzelfde schrijven.

    Als de hypotheek rente een paar procent stijgt is half Nederland failliet.

    Ineens in plaats van 500 EUR per maand een paar duizend moeten betalen. Dat gaan velen niet overleven.
    Want half Nederland heeft een variabele rente op zijn hypotheekcontract of wat wil je zeggen? Degenen die twintig jaar geleden een contract hebben afgesloten, kunnen gewoon een nieuwe financiering aangaan met de huidige rentestanden. Ook als deze stijgt, er is toch immers al een flink deel afbetaald over het algemeen. Moet je wel niet 100% willen financieren voor een nieuw huis.
  7. Warm Buffet 11 maart 2021 09:47
    quote:

    geobeo schreef op 11 maart 2021 09:36:

    [...]

    Ik wou precies datzelfde schrijven.

    Als de hypotheek rente een paar procent stijgt is half Nederland failliet.

    Ineens in plaats van 500 EUR per maand een paar duizend moeten betalen. Dat gaan velen niet overleven.
    De meesten hebben de rente vast staan voor periode van 10 jaar of langer dus een rentestijging zal niet direct gevolgen hebben voor hen. Waar het m.i. wel gevolgen voor heeft, is huizenprijzen.
  8. [verwijderd] 11 maart 2021 09:53
    Sinds 7.45 uur staat er al een rij klanten voor de Hypotheekshop hier om de hoek.
    Op weg naar de bakker vroeg ik van het hoe en waarom: "oversluiten, lagere rente, nu toeslaan, vaste lasten omlaag, hypotheek verhogen, verbouwings hypotheek, huidige overwaarde omzetten in hogere leensom..."

    Ik bij de bakker: "Doe hetzelfde als altijd, net als gisteren, alleen vandaag goedkoper"

    Maart/April 2021 worden dus topmaanden met meer transacties, gemiddeld hogere hypotheek bedragen en veel meer geld uitzetten in de markt.

    The game is on.
  9. Graaiprins 11 maart 2021 09:59
    @Perpboy Ben met je eens dat dit het zwakste onderdeel van de argumentatie is. Zelf moest ik nl ook aan America First, en andere nationalistische reflexen denken die ook elders in de wereld zichtbaar zijn. Covid-19 heeft de zorgen over global supply chains aangewakkerd. Per saldo denk ik toch dat er wel outsourcing moet plaats vinden, omdat de bevolkingsgroei in de armere landen plaats vind. Daar ontwikkelt zich dan een arbeids-surplus, terwijl het rijke Westen vergrijst...
  10. Stock-King24 11 maart 2021 10:23
    Hoeze kan de rente niet omhoog? Risico om geld uit te lenen aan overheden (staatsobli) wordt groter en daardoor gaat rente automatisch omhoog. Tenzij ECB eindeloos blijft opkopen. Mijn vermoeden is dat de sterke 'groei' van de economie & oplopende inflatie straks wordt gebruikt om de rente te verhogen vanuit ECB (Q3). En dan... lopen de bubbels leeg (huizen, aandelen, crypto's)
  11. forum rang 4 StoplossBurner 11 maart 2021 10:29
    Sta op het punt een hypo van ongeveer 6 ton af te sluiten. Zet daarvan om en nabij 1/3de 3 jaar vast, 1/3de 10 jaar en 1/3de 20 jaar. Indien het een rentehobbel blijkt kan ik over 3 jaar voor langer vast zetten. Mocht de rente structureel stijgen dan zal dat het enige deel worden waar voorlopig de extra aflossing op plaats zal vinden.
  12. hoeky 11 maart 2021 10:31
    Hypotheekduur staat vaak wel vast.
    Maar als de rente een paar procent omhoog gaat, dan krijgt (bijna) niemand het huidige soort bedragen (huisprijzen) nog in een nieuwe hypotheek afgesloten. Dan zou (bijna) niemand zijn huis nog kunnen verkopen aan nieuwe kopers. Dus dan zou er daling optreden...

    Gaat denk ik niet gebeuren...
    Negatieve rente was een paar jaar geleden onmogelijk..
    En nu is het er...
    Dus Geen gezeik... Iedereen rijk :)

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links