Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werkgevers willen minder starre afspraken met werknemers

DEN HAAG (ANP) - De arbeidsvoorwaarden bij bedrijven zouden meer mee moeten bewegen met ingrijpende veranderingen zoals nu de coronacrisis. Volgens werkgevers moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om werktijden, werkplekken en functies aan te passen en beloningsafspraken te laten "mee-ademen" met de bedrijfssituatie, zo wordt in de arbeidsvoorwaardennota van MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN gemeld.

Volgens de werkgevers is "wendbaarheid het vaccin voor ondernemingen", zeker met het oog op een nieuw onzeker jaar na coronajaar 2020. In de nota staan aanbevelingen voor werkgevers voor het arbeidsvoorwaardenoverleg van het lopende jaar. Uitgangspunt voor hen is dat in toekomstige crises de arbeidsvoorwaarden de beste aanpak niet in de weg staan.

Volgens de werkgevers heeft de huidige crisis een aantal nieuwe inzichten opgeleverd, met name wat betreft het aanpassingsvermogen van ondernemingen. "Afspraken in de cao blijken soms zo star dat deze organisaties belemmeren in te spelen op de grote onzekerheid en tegenslagen door de coronacrisis", zo klinkt het. Volgens de werkgevers moeten afspraken rond onder meer roosters, reistijden en reiskosten bij thuiswerken kritisch worden bekeken.

Verder zouden de werkgevers graag zien dat beloningen aan te passen zijn aan crisissituaties, waarbij ook bepaalde crisisclausules moeten worden opgenomen. Daardoor lopen in slechte tijden de loonkosten minder hard op en profiteren werknemers in goede tijden extra.

De werkgevers benadrukken dat sommige bedrijven het door de crisis zwaar hebben, terwijl anderen juist profiteren. Daarbij zorgen de steunpakketten van de overheid ervoor dat onderliggende problemen van veel bedrijven niet zichtbaar zijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. IkWilVanIEXAf 1 februari 2021 10:41
    Werkgevers hebben bij mij veel krediet verspeeld door het ontslaan van personeel omdat het zo slecht gaat en dezelfde mensen via de achterdeur als zzp er weer aan te nemen of jarenlang als uitzendkracht in te huren. Met alle sociale gevolgen van dien door de tweedeling tussen werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst of een tijdelijke overeenkomst. Daar hangt bv de zekerheid die een hypotheekverstrekker verlangt van af.

    Is dit de aankondiging van de volgende aflevering van de continuing story "race naar de bodem"?
  2. Vice Vince 1 februari 2021 12:02
    Wat jammer, iedereen schreeuwt moord en brand sinds Corona, iedereen. Het is een zeer uitzonderlijke situatie en laten we deze extremen niet gebruiken om verder aan afspraken te tornen.

    Werkgever(s) vergeten in deze tijd dat er ook collega's zijn die 50% op straat zetten, daarvan verdwijnt niet al het werk wat gedaan moet worden om de tent (administratief) draaiende te houden. Ik ben overigens voor verdere flexibilisering:

    - Flexibel in tijden van crisis, maar wel een regeling die 90% aanvult tot laatste salaris voor minstens twee jaar, met een maximum van een 65K.
    - Flexibel twee kanten op, overwerk mag niet uitgesloten worden van betaling in een contract.
    - Flexibel twee kanten op, sneller ontslag mogelijk, maar als de onderneming 6 maanden later mensen met een vergelijkbare functie aanneemt dan moeten ze de "ontslagen" standaard beoordelen voor "passende baan".

    We moeten het met zn allen doen, en, laten we vooral "practise what you preach" toepassen.
    .
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links