Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tsipras onder vuur in EU-parlement

STRAATSBURG (AFN) - Forse kritiek én steunbetuigingen kreeg de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Toen hij binnenkwam wisselden luid boegeroep en enthousiast gejuich elkaar af.

In een vlammend betoog gaf Tsipras aan dat de Griekse bevolking geen verdere bezuinigingen aankan, mede omdat de eerdere leningen volgens hem nooit terecht zijn gekomen bij het volk, maar bij de banken. De schuldenberg moet worden herzien, aldus Tsipras. Wel toonde hij zich bereid hervormingen door te voeren en belastingontduiking aan te pakken. Concrete voorstellen komen donderdag beloofde hij.

Vanuit zowel linkse als eurosceptische hoek werd Tsipras positief bejegend, maar van onder meer een boze Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het parlement, kreeg hij de wind van voren. Hij waarschuwde dat de ,,gewone Griek'' 30 tot 40 procent van zijn inkomen verliest bij een 'Grexit' en dat de rekening verder bij alle ,,gewone Europeanen'' terechtkomt.

Hoge toon

Verhofstadt eiste op hoge toon dat Tsipras binnen 48 uur met een pakket gedetailleerde voorstellen voor wetgeving komt en de publieke sector ,,dramatisch'' verkleint. ,,We slaapwandelen niet naar een Grexit, maar rennen ernaartoe.''

De grootste fractie, de christendemocratische EVP, leek weinig geloof te hebben in een oplossing. Volgens hun leider Manfred Weber is Tsipras bezig Europa te splijten. Esther de Lange, leider van de CDA-delegatie, stelde vast dat een meerderheid van het parlement een akkoord wil. ,Maar daarvoor wordt geen blanco cheque uitgeschreven.''

Ondenkbaar

Meerdere fracties wezen erop dat er zeker vijf Europese landen zijn waarvan de bevolking armer is dan Griekenland, en dat het land gewoon aan zijn verplichtingen moet voldoen.

Steun voor Athene kwam er ook van de sociaaldemocraten, die pleitten voor schuldverlichting en zeiden dat een Europa zonder Griekenland ,,ondenkbaar'' is.

Zondag staat een top van de Europese regeringsleiders gepland om knopen door te hakken over de toekomst van Griekenland. EU-president Donald Tusk riep op dan tot consensus te komen. ,,Iedereen heeft de verantwoordelijkheid de crisis op te lossen.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Bernardo 8 juli 2015 11:05
    Nu is het de schuld van Europa dat de Grieken geen belasting betalen! Sluiten dat boek Griekenland.,,,, Het Griekse belastingsysteem is volgens Tsipras volledig ingestort, mede omdat ,,nergens zo hard en lang'' is bezuinigd als in Griekenland. Hij wil dat de belastingontduiking eindelijk wordt aangepakt.,,,
  2. [verwijderd] 8 juli 2015 11:23
    De grootste blunder ligt bij ons omdat bij toetreding destijds van Griekeland tot de EU totaal niet is gekeken hoe Griekenland er toen bij stond.
    Dus om het taalgebruik van Jlnv te evenaren, laat Griekenland Europa eruit flikk... en dan zal het zeker weer zo worden zoals het was voor de tijd dat ze tot de EU toetraden. Gewoon hun eigen munt.
  3. [verwijderd] 8 juli 2015 11:26
    Griekenland is zo trots dat in hun land de democratie is ontstaan. Het is echter ook het eerste Europese land dat eigenhandig de democratie de das om doet. Dat referendum was een schertsvertoning en een belediging voor democratie en rechtstaat.

    Als je met 49% op een communistische partij stemt, dan ben je in no time een failed state. Dat is wat Griekenland nu is, een failed state.
  4. Traveler@repair 8 juli 2015 11:29
    Marxisme is wat we hier nu hebben, een totalitaire EU commissie die alles bepaald. Niets, maar dan ook niets hebben wij te zeggen over wat voor uitgaves van ons dan ook. "Brussel" eist gewoon steeds meer geld van alle Europeanen, en als dat uitgegeven "moet"worden aan een land dat anders in de afgrond glijd, dan doen ze dat, vooruit gepland.
    Of heeft hier iemand het idee dat dit allemaal niet vooruit gepland is ?

    Eén van de weinige voorzieners was juist onze PvdA minister van financien, die al jaren terug onze pensioenfondsen en banken opdracht gaf de Greikse leningen te verkopen.

    En laat nou net die PvdA door onze media ( niet onze, maar in handen van de elite, waar Alexander Pechtold en Mark Rutte lid van zijn ) laat nou net die PvdA door die media naar de knoppen zijn geholpen.

    Jaja.
  5. [verwijderd] 8 juli 2015 11:30
    binnenkort met (G)roebels betalen in Griekenland...dat is wat we met zijn allen willen. Je denkt toch niet dat als Griekenland failliet gaat, de de Grieken de Duitsers nog de hand schudden. Dat kan dan nooit meer samen.

    We worden het nooit eens. EU is niet bereid naar de feitelijke situatie te kijken en boordeelt enkel hetgeen opgeschreven staat.

    De Grieken zullen Duitsland nooit vergeven (en enigzins terecht is dat gevoelsmatig wel) Je kan als Duitser zeggen dat dingen ondenkbaar zijn, maar niet tegen de Grieken. Er zijn ondenkbare dingen gebeurt met Duitsland in de vorige eeuw.

    Solidariteit en verantwoordelijkheid gaat iets verder terug dan een generatie mevrouw Merkel! Misschien dat Merkel haar verantwoordelijkheid eens koppelt aan solidariteit. Duitsland is enkel en alleen rijk door o.a ONZE en de GRIEKSE solidariteit!!

    Dat betekent nieuwe brandhaard in Europa. Russiche inmenging, China voor de deur en belaberde grensbewaking.

    Wooow wat ben ik blij!
  6. [verwijderd] 8 juli 2015 11:38
    Niet alleen een Grexit. Het is het begin van heel veel gebeurtenissen die op stapel staan.

    De eerste is uitbreiding van de koudeoorlog

    Overigens krijgen we hoogstwaarschijnlijk ook een BREXIT

    Europa is passe..geen enkele chance te overleven om middenlange termijn.

    Voor 2025 is het complete chaos in de EU (wereld) en een Grexit geeft dit alles een forse duw in de rug
  7. [verwijderd] 8 juli 2015 11:44
    quote:

    drapsteen schreef op 8 juli 2015 11:40:

    Ik krijg toch wel veel ontzag en achting voor die tsipras.
    Eindelijk een politicus die achter zijn verkiezingsbelofte staat, koste wat het kost.

    Griekenland schepper van de Democratie, laat in dat opzicht wel een poepie ruiken aan de rest van Europa.

    Griekenland wijkt niet en in mij ogen is dat terecht, zij is de enige die de ellende moet betalen (volgens de huidige plannen), maar is zij ook enige schuldige?

    De Griek denkt van niet, en ik denk ook dat er nog heel wat niet-Griekse schuldigen van dit drama, nu hard roepen dat er voor de Grieken geen uitzondering mogelijk is
108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links