Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Markten gaan turbulente week tegemoet

AMSTERDAM (AFN) - De financiële markten lijken een turbulente week tegemoet te gaan, nu de chaos rond Griekenland compleet is. Het land stevent af op een bankroet en lijkt drastische maatregelen nodig te hebben om zijn banken overeind te kunnen houden. Hoe de toekomst van Griekenland binnen de eurozone eruitziet is daarmee volledig onduidelijk geworden.

Vorige week liepen de beurskoersen nog stevig op in de veronderstelling dat de Grieken uiteindelijk een akkoord zouden sluiten met de andere eurolanden over verdere noodsteun. Die hoop vervloog dit weekeinde, nadat de Griekse premier Alexis Tsipras de onderhandelingen had getorpedeerd met de aankondiging van een referendum over de noodhulp, op 5 juli. De eurolanden besloten vervolgens niet akkoord te gaan met een verlenging van het huidige programma, dat daardoor dinsdag 30 juni verloopt.

Griekenland kan dinsdag vrijwel zeker niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van het IMF voldoen, waardoor ook de verzwakte Griekse banken verder in de problemen komen. Zondagmiddag besloot de ECB de mogelijkheden voor noodsteun aan Griekse banken niet verder te verruimen, waarna de Grieken geen andere keus overbleef dan de banken maandag gesloten te houden.

Nerveus

De escalatie van het Griekse drama zorgt maandag naar verwachting voor een zeer nerveuze opening van de financiële markten. Daarbij zal naast de beurskoersen ook scherp worden gelet op de rentes op vooral Zuid-Europese staatsleningen. Die zijn afgelopen jaar dankzij de steunoperaties van de ECB fors gedaald, maar de vraag is of de onrust rond Griekenland opnieuw overslaat naar andere landen in de periferie van de eurozone.

Naast het Griekse geweld krijgen beleggers deze week nog belangrijke economische cijfers uit de Verenigde Staten en Europa. Daarbij wordt traditiegetrouw vooral uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de werkgelegenheid in de VS, dat donderdag verschijnt. De publicatie is een dag eerder dan normaal, omdat de beurzen op Wall Street vrijdag gesloten zijn.

In Europa gaat de aandacht vooral uit naar de eerste schattingen voor de inflatie in de eurozone (dinsdag) en Duitsland (maandag). Verder geven nieuwe ramingen van onderzoeksbureau Markit een beeld van de economische activiteit in de eurolanden in juni.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2015 17:32
    Vergeet ook maar niet dat de "spel-theorie "van ome Varoufucis nog steeds loopt en wel tot 30 juni 11.59 min en 59 sec.
    Ik zie niks dan bluf en ze accepteren op dat moment alle eisen, maar natuurlijk niet daarvoor zolang het nog minder streng zou kunnen worden !
    maar goed, elke Griek maken de bestuurders daar ziek.
  2. slei 28 juni 2015 19:45
    Even serieus - Varoufakis/Tsipras gaat niet dinsdagavond laat alsnog akkoord (er komt een referendum). Het probleem is groot. En de 'gewone' Griek zit mooi klem, laten we ze niet allemaal over één kam scheren!
    En voor A'dam morgen is het afwachten. Bedenk daarbij dat een kleine 5% lager al de laagste bodem (steun) van de afgelopen tijd ligt. Is hier het feestje (voorlopig) ook over nu?
  3. [verwijderd] 28 juni 2015 19:56
    Morgen kan ik mooi mijn $ terwgwisselen naar eur als die goed gezakt is.
    ik blijf er bij dat dit show is voor europa:bankrun en ohh wat zijn ze zielig.
    .Dijsselbl heeft als gezegd dat de deur open blijft, dus kunnen zij hun spel tot 1 sec voor afloop omkeren in akkoord: ik zou precies hetzelfde doen om max te scoren : je moet tot het gaatje gaan om EC goed bang te maken :nu kijken of eurogroep er in trapt. Dat referendum kan misschien waar zijn maar volgens mij eerder bevestigingstruc om zichzelf vrij te pleiten van gedane beloftes.
    Grieken kunnen niet bij Russen terecht en willen niet bij euro. zo simpel is het. Wat doen ze dan ? zo goedkoop mogelijk verder.
  4. Brokie Even 28 juni 2015 20:13
    quote:

    dollarss schreef op 28 juni 2015 17:44:

    Het is 1 grote poppenkast!! Miljoenen aan alleen maar overleg.
    Een bende is het.
    Ja en ik ben Jan Klaassen. Ik zit cash! Woehoeeee! HAHAH! Ik zag het aankomen, ik dacht de ECB wil die AEX 510 lente-top flink afromen. En zie daar...

    Ik stap straks in voor een prikkie, als iedereen weer naar de uitgang is gevlucht :P
  5. Brokie Even 28 juni 2015 20:15
    quote:

    Crockett schreef op 28 juni 2015 20:13:

    Morgen rustig dagje:-) de Grieken betalen dat IMF dinsdag gewoon terug
    Rekken en bijblijven deze week bijkopen (BAM)

    Zo doen we het. Succes allen
    Droom nog maar lekker tot morgen 9:00. Daarna de keiharde werkelijkheid recht in je face! Stelletje DROMERS!
  6. forum rang 5 DurianCS 28 juni 2015 20:22
    quote:

    finance2u schreef op 28 juni 2015 20:17:

    Ach, als de Grieken niet betalen aan het IMF maakt het nog geen drol uit...gaat de speciale regeling bij het IMF in, wat inhoudt dat ze nog 1maand extra krijgen (een soort betalingsherinnering...eigenlijk te krom voor woorden)
    Ja dat lijkt leuk, maar dan stopt de ECB met geld geven en dan gaan de banken plat.
  7. [verwijderd] 28 juni 2015 20:28
    Stop. It. Now.

    Waarom jagen we elkaar steeds op? Wie wordt daar beter van?

    Vooral uw broker. De aandelen die u in paniek verkoopt, koopt u weer terug nadat we allemaal weer in de hosanna-stemming zijn. Het is één groot theater.

    Een Grexit is positief nieuws. Het is zinloos en pervers om geld te blijven pompen in een land dat feitelijk failliet is.
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links