Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Knot ziet ruimte voor hogere lonen

WASHINGTON (AFN) - Bedrijven moeten de economie stimuleren door loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, zeer lage inflatie. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vrijdag in de marge van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Een verbetering van de koopkracht is volgens de centralebankpresident de beste manier om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen. Dat kan deels via lagere belastingen en deels via hogere lonen. ,,De grote bedrijven zitten goed bij kas en de de economie trekt aan. Na jaren is er daarom weer ruimte voor koopkrachtverbetering'', zei Knot. ,,Ik denk niet dat er bij loononderhandelingen uit moet worden gegaan van de huidige lage inflatie.''

Als consumenten meer geld hebben om uit te geven, zullen bedrijven ook meer gaan investeren, redeneerde Knot. ,,Toekomstperspectief is de belangrijkste drijfveer voor investeringen. De afgelopen vijf jaar nam het beschikbaar inkomen af, dan is het niet gek dat bedrijven ook de hand op de knip houden.''

Positiever

Volgens Knot wordt er momenteel bij de IMF-bijeenkomsten positiever tegen Europa aangekeken dan vorig najaar. ,,Het verschil tussen de economische blokken neemt af. In Europa gaat het wat beter, terwijl recente cijfers uit de VS juist wat tegenvallen. Dat kan te maken hebben met de duurdere dollar, maar het is nog niet geheel duidelijk wat we in de cijfers moeten lezen.''

Knot beaamde dat het Europese herstel vooruit wordt geholpen door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan hij geen voorstander is. ,,Die geven het herstel rugwind, dat valt niet te ontkennen. Maar ik denk dat het herstel er al was en anders ook had doorgezet, mogelijk in mindere mate.''

Knot wees ook op de nadelen van het ruime monetaire beleid, dat leidt tot zeer lage, en zelfs negatieve rentes. ,,Risico heeft nu geen prijs. Als dat te lang duurt, ontstaat vaak overmatig risiconemend gedrag. Dat komt ooit tot uiting.''

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Wij Rosario 17 april 2015 23:27
  Als het niet lukt met lage rente en veel printen de inflatie te verhogen dan gaat het met hogere lonen zeker lukken. Dat daardoor allerlei andere problemen en onrechtvaardigheden ontstaan is weer voor een volgend jaar. Brokken piloten en ambtenaren werken op deze manier niet met strukturele oplossingen want die zijn politiek onhaalbaar.
 2. Go with the flow 18 april 2015 08:12
  Het Mkb zit nog niet zo goed bij kas, staan te trappelen om betaalbare kredieten die niet of nauwelijks worden verstrekt, ja heel langzaam gaat het beter met het grootste bedrijf van Nederland, het "Mkb" maar voor innovaties en verdere ontwikkeling te eerst meer stimulans nodig, belasting verlaging, BTW verlagen naar 6%, en ja pas dan na jaren is er ruimte voor salarisverhoging.

  Ik neem aan dat de heer knot weet dat het universum niet alleen wordt beheerst door de grote beursgenoteerde bedrijven aan het Damrak maar dat het grootste del van de arbeiders bestaan uit ZZPers en of het hele Mkb
 3. Bangizwe 18 april 2015 09:04
  Risico heeft geen prijs. Is dat geen uitspraak die vooral gebruikt wordt door diegene die graag een hogere rente zouden willen. Ik veronderstel dat het meeste kapitaal bij de iets oudere generatie zit. En dat die hogere rente zal moeten betaald worden door de werkgevers en werknemers doe nog wel actief zijn. Het lijkt mij eerder een kwestie van gezond verstand, dat je net voor die werkgevers en werknemers de druk probeert te verlagen. De beste kans voor een hogere rente is een economie die het goed doet.
 4. forum rang 4 taurus86 18 april 2015 09:22
  quote:

  Lycaon pictus schreef op 18 april 2015 09:04:

  Risico heeft geen prijs. Is dat geen uitspraak die vooral gebruikt wordt door diegene die graag een hogere rente zouden willen. Ik veronderstel dat het meeste kapitaal bij de iets oudere generatie zit. En dat die hogere rente zal moeten betaald worden door de werkgevers en werknemers doe nog wel actief zijn. Het lijkt mij eerder een kwestie van gezond verstand, dat je net voor die werkgevers en werknemers de druk probeert te verlagen. De beste kans voor een hogere rente is een economie die het goed doet.
  Dat de gepensioneerden nu al het gelag betalen, met een (permanente!) achteruitgang van ruim 10% op hun pensioen en nul rente op hun spaargeld, wordt door u in de gauwigheid even terzijde gelegd. Dat de overheid een megameevaller heeft op de financiering van de staatsschuld (dit voordeel zou grotendeels de spaarders en de gepensioneerden moeten toekomen), huizenbezitters een daling van hun woonkosten hebben vanwege de lage rente en bedrijven tegen idioot lage rente hun financiering kunnen regelen, maakt dat Klaas Knot plotseling zo enthousiast wordt voor een loongolf.
  Maar al dit goede nieuws brengt alleen nog maar ´bubbelbanen´ die straks bij de eerste tegenwind weer in het niets verdwijnen.
  Naar mijn mening wordt de economische crisis alleen maar een paar jaar vooruit geduwd (zie Amerika!), want als je fundamentele problemen niet oplost, komen ze weer terug. Kijkt u de gegevens van de Grote Depressie in de jaren 30 er nog even op na. Ook in die periode waren er economische oplevingen, maar het einde kennen we inmiddels.
 5. forum rang 7 rene l 18 april 2015 11:46
  Deze man is heeft zijn kop al snel in het zand gestoken en begint dezelfde trekjes als zijn voorganger te vertonen.

  Vertel bovenstaande maar eens tegen de medewerkers van V&D, of tegen bazen van transportbedrijven die werken met goedkope Oostblokkers, of bij bouwbedrijven die ditzelfde doen en zelfs onderbetalen.

  Of vertel het eens tegen het meisje achter de kassa bij de Lidl die haar contract niet verlengd zie als ze 20 wordt en vervangen wordt door een 16-jarige die veel goedkoper is.
  Ze zal je met grote ogen aankijken en er het hare van denken.

  En dan heb ik het nog niet over alle mensen die nu zonder werk zitten omdat er voor hun geen werk meer is.

  Dhr. Knot zal er zelf wel weer wat geld bij willen hebben, helaas is hij het contact met de harde buitenwereld al snel kwijt geraakt en heeft geen enkel gevoel voor realisme meer, hij is wereldvreemd geworden.

  Als er aan de top nu eens flink bezuinigd zou gaan worden op graaigedrag en bonusuitkeringen zou dit geld ten goede kunnen komen aan de normale werkende klasse.
  Goed voor iederéén en daarnaast een impuls voor de economie lijkt mij.

 6. Bangizwe 19 april 2015 00:28
  Taurus86: Ik denk dat Ik je redenering begrijp. En het klinkt misschien raar, maar de lage rente is al een lange tijd de beschermer van je kapitaal, de beschermer van de financiële markten, de beschermer van de multinationals, de beschermer van de economie... Ze beschermt deze door de vernietiging van vele tientallen miljoenen jobs te voorkomen. Er zijn nu een eenmaal een heel aantal gebeurtenissen die jobs doen verdwijnen op deze wereld. Er is de halve zombie economie China. Waar een groot aantal arbeidsplaatsen en producten niet rendabel zijn. En op die manier arbeidsplaatsen ergens anders in de wereld doet verdwijnen. Er zijn de overheden overal in de wereld die op een of andere manier aan het besparen zijn. Er zijn de aandeelhouders die een hogere vergoeding eisen. Er zijn investeerders die bubbels blazen. Tot een tijdje terug had je nog de grondstoffen sector die voor veel extra jobs zorgde, maar dat is ondertussen al omgedraaid. Die lage rente is op deze moment nog het enige grote tegengewicht. We hebben eigenlijk een aantal wealth effects nodig die niet tot stand komen op basis van jobvernietiging. En dan komen er extra jobs. En dan gaat de inflatie omhoog. En moeten ze de rente laten stijgen om die af te remmen. Maar op deze moment de rente verhogen is zoals met een bazooka in je eigen voet schieten.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links