Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen in de min

Europese beurzen in de min

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde voor flinke koersverliezen bij de Europese oliebedrijven. Luchtvaartmaatschappijen wisten juist te profiteren van de lagere olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,3 procent lager op 424,54 punten. De MidKap klom 0,2 procent naar 630,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

De Amerikaanse olieprijs dook verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verminderen. Een vat Amerikaanse ruwe olie (van 159 liter) kostte 6,3 procent minder op 69,07 dollar. Brentolie wist wat te herstellen van de prijsval en klom 0,5 procent naar 72,88 dollar per vat.

Shell

In de AEX stond olieconcern Shell onderaan met een min van 2,6 procent. Ook de andere Europese olieproducenten werden van de hand gedaan. In Parijs zakte Total 3,2 procent en BP verloor in Londen 1,6 procent.

De AEX-fondsen Fugro en SBM Offshore, die diensten verlenen aan de olie- en gassector, leverden respectievelijk 2,4 en 1,5 procent in.

Lufthansa

De luchtvaartmaatschappijen zaten in de lift door de goedkopere brandstofprijzen. Lufthansa won in Frankfurt 4,5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 5,6 procent) was koploper in de MidKap. Beleggers reageerden ook op het nieuws dat KLM de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

In Londen ging IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, echter 0,2 procent omlaag, na een adviesverlaging door UBS.

Euro

De dalende energieprijzen hadden ook een impact op de inflatie in de eurozone. Die kwam in november uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent een maand eerder.

De euro was 1,2469 dollar waard, tegen 1,2476 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links