Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliefondsen drukken beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag omlaag. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde voor flinke koersverliezen bij de Europese oliebedrijven. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de Amerikanen op deze zogenoemde Black Friday op koopjesjacht gaan voor de feestdagen.

,,Het is opnieuw een slechte dag voor de oliebedrijven. Het aandeel Shell is sinds het OPEC-besluit op donderdag circa 7 procent gedaald. Uiteindelijk zijn de lagere olieprijzen wel goed voor de economie aangezien consumenten meer geld overhouden voor andere bestedingen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 424,34 punten. De MidKap noteerde een fractie hoger op 629,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Olie

De Amerikaanse olieprijs dook verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verlagen. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 6,4 procent minder op 68,95 dollar. Brentolie herstelde een fractie op 72,70 dollar per vat.

In de AEX stond olieconcern Shell onderaan met een min van 2,8 procent. Ook de andere Europese olieproducenten werden van de hand gedaan. In Parijs zakte Total 3,5 procent en BP verloor in Londen 3,7 procent. De AEX-fondsen Fugro en SBM Offshore, die diensten verlenen aan de oliesector, leverden 1,7 en 0,4 procent in.

KLM

De luchtvaartmaatschappijen profiteerden juist van de goedkopere brandstofprijzen. Lufthansa won in Frankfurt 3,8 procent. Air France-KLM (plus 4,3 procent) was koploper in de MidKap. Beleggers reageerden ook op het nieuws dat KLM de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

De dalende energieprijzen hadden ook een impact op de inflatie in de eurozone. Die kwam in november uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent een maand eerder.

De euro was 1,2477 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links