Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell drukt op AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend licht lager geopend. De andere Europese beurzen lieten ook een wat lager beeld zien. De oliebedrijven bleven onder druk staan door de dalende olieprijzen. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de Amerikanen op deze zogenoemde Black Friday op koopjesjacht gaan voor de feestdagen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 424,19 punten. Een koersverlies van 2,8 procent van zwaargewicht Shell drukte op de hoofdindex. De MidKap steeg 0,5 procent tot 632,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,4 procent in het rood.

De olieprijzen doken verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 6,8 procent minder op 68,65 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 71,87 dollar per vat.

SBM

Naast Shell werden ook de andere Europese olieproducenten van de hand gedaan. In Parijs zakte Total ruim 3 procent en BP verloor in Londen meer dan 2 procent. In Amsterdam leverden SBM Offshore en Fugro, die diensten verlenen aan de oliesector, 2,5 en 1,1 procent in.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM profiteerde juist van de goedkopere brandstofprijzen en ging met een winst van 8,7 procent aan kop in de MidKap. KLM-topman Pieter Elbers liet daarnaast weten dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

Boekwinst

Ballast Nedam dikte 2,6 procent aan. Het bouwbedrijf verkoopt zijn divisie, die diensten levert voor de aanleg van windmolenparken op zee, aan baggeraar Van Oord. De onderneming voorziet een ,,substantiële'' boekwinst op de transactie, waardoor het operationele verlies voor dit jaar wordt gedempt.

Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in Duitsland in oktober sterker dan verwacht zijn toegenomen. De Franse consumenten gaven vorige maand echter minder uit, terwijl er was gerekend op een stijging.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 15 mei
    913,39
    +0,30% +2,76
  2. SHELL PLC 15 mei
    33,620
    -0,94% -0,320

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links